je li ovo ipak malo previše?

Nakon teške prometne nesreće muškarcu amputirali nogu, a on ju poslužio za ručak prijateljima


100posto
13.06.2018.13:50
Nakon teške prometne nesreće muškarcu amputirali nogu, a on ju poslužio za ručak prijateljima
Tomislav Krišto / Cropix

sažeto

Čovjek tvrdi da je riječ o jedinstvenom etičkom eksperimentu koji mu je pomogao da se lakše nosi s posljedicama nesreće


100posto
13.06.2018.13:50

Internet je dobra stvar jer nam je omogućio da u kratkom roku doznamo brojne informacije koje bi inače ostale privatne ili sakrivene. Internet je užasna stvar jer nam je omogućio da u kratkom roku doznamo previše informacija koje zapravo ne želimo znati. 

Tako nekako reagirali smo pročitavši vijest o 38-godišnjem muškarcu iz Sjedinjenih Američkih Država koji je prijateljima za večeru poslužio vlastitu nogu!

Na žalost nije fake news, a prijatelji su u bizarnom eksperimentu sudjelovali svojevoljno. Dapače, pojeli su je u slast i zalili limunadom, a cijeli postupak pripreme jedinstvenog obroka su i fotodokumentirali! 

Nema zakona koji bi mu to branio?

Sve je počelo sredinom 2016.godine kada je muškarac doživio tešku prometnu nesreću kao vozač motocikla. Ozljede su bile toliko teške da je liječnik mladiću, koji se novinarima Vicea predstavio samo pseudonimom Shiny, morao priopćiti tešku vijest - noga će morati biti amputirana. Liječnika je pitao može li nogu zadržati, a kad mu je on odgovorio potvrdno postavilo se pitanje što učiniti s odrezanom nogom. Njegova želja bila je da odrezani dio preparira ili konzervira metodom suhog smrzavanja. Kako ni jedan stručnjak za prepariranje nije htio upustiti se u taj poduhvat, a suho smrzavanje izuzetno je skupo, zapitao se kako bi bilo nogu, koja mu je stajala u zamrzivaču, pripremiti kao posebnu večeru za svoje prijatelje. 

Koliko god se to činilo gnjusno, iza njegove ideje stoji zapravo eksperiment čiji je cilj bio propitati bi li se ljudi okrenuli kanibalizmu kada bi to mogli učiniti na etički prihvatljiv način - bez ubojstva i sa suglasnošću 'vlasnika' noge. 

Mala digresija: sve neodoljivo podsjeća na scenu iz kultnog romana "Vodič kroz galaksiju za autostopere" kada u "restoranu na kraju svemira" gost dobiva naručenu teleću koljenicu, ali mu je donosi krava na štakama sa zamotanim batrljkom i pita je li ukusno. 

Shinyu su na ruku išli i američki propisi jer prema važećim zakonima, osim u državi Idaho, nema jasnog pravila koje brani konzumaciju ljudskog mesa. Zabranjeno je ubojstvo, kupnja i prodaja, ali ne i - jedenje komada ljudskog tijela. 

No, Shiny je dakle dobio svoju zamrznutu nogu u vrećici za biootpad, a kad je došao kući išao ju je razgledati. 

"Izgledala je užasno. Bila je prekrivena krvlju. Očistio sam je i bio sam zapravo ugodno iznenađen koliko je dobro očuvana. U tom trenutku sa mnom je bilo četvero priajtelja. Zanimljivo, gledali smo tu nogu, ali nisam osjećao nikakvu povezanost s njom. Nisam se osjećao kao da je to dio mog tijela, činilo mi se samo kao neki predmet", ispričao je mladić za Vice

Tada je pala definitivna odluka da će noga poslužiti za jedinstven etički eksperiment. Razrezao ju je, odvojio veliki odrezak od mišića i, baš poput bilo kojeg drugog komada mesa, stavio u plastičnu vrećicu i pohranio u škrinju. 

Prijatelji ga odmah pristali pojesti

"Govorio sam si da je ovo vrhunac i nešto najčudnije što će mi se u životu dogoditi. Barem se nadam da je tako", ispričao je muškarac. Ostatke noge je kremirao, a onda je pozvao 11 svojih priajtelja. Pitao ih je sjećaju li se jednog razgovora u kojem su se propitkivali bi li pojeli komad ljudskog mesa kada bi to bilo etički, odnosno, kada zbog toga nitko ne bi stradao. Nevjerojatno ali - od njih jedanaest deset ih je odmah pristalo. Uslijedila je potraga za kuharom, a na kraju je nogu pripremio dečko jedne prijateljice, inače profesionalni chef. 

Ovdje ćemo, radi zaštite vašeg i našeg mentalnog zdravlja, izostaviti neke gnjusne detalje no recimo kako je muškarac otkrio da ga je okus vlastite noge, koju je pojeo "ala taco", najviše podsjetio na malo žilaviju govedinu. Nogu su u slast pojeli i prijatelji, samo jedan nije mogao i pljunuo je komadić u ubrus. Ispričao je i da mu je to iskustvo pomoglo da se lakše nosi s nesrećom i amputacijom. 

Ako baš želite, detaljan opis se može pročitati na stranicama Vicea, a vrlo uznemirujuće fotografije čitavog postupka pripreme ljudske noge možete pronaći u linku unutar tog teksta. Mi nismo kliknuli.

100posto bizarno

kanibalizam

newsletter

Prijavite se na Newsletter