kad ratnik postane uplakani dečkić

Nakon svega, Krstičević bi trebao razmisliti o ubrzanom tečaju hrvatskog jezika i svladavanja bijesa


100posto
16.01.2019.18:00
Nakon svega, Krstičević bi trebao razmisliti o ubrzanom tečaju hrvatskog jezika i svladavanja bijesa
Ante Cizmic / CROPIX

sažeto

Neki kažu da je 'dobro izbaciti bijes iz sebe', no suvremena psihologija kaže da je to samo mit


100posto
16.01.2019.18:00

Ministar obrane Damir Krstičević, priredio je u Saboru antologijski trenutak. Maketa aviona koju mu je simbolično poklonio Franko Vidović završila je na podu, ljutito ju je ministar 'tresnuo'. Takav gubitak samokontrole, unatoč silnoj konkurenciji koja je zadnjih desetljeća prodefilirala Saborom, do sad nije bio viđen.

A, mora se priznati, i opravdanja koja je Krstičević iznio pred novinarima, ne čuju se svaki dan. Znamo, Krstičević nije briljantan govornik, ne treba mu baš sve uzeti za zlo, no razina isprike bila je - pučkoškolska.

'I nakon toga svega, dođe ti netko da se izrugava(...). Dođe ti netko bez ikakvog poštivanja, da meni stavi tu maketu... Jel' se to trebalo dogoditi? Slažem se s mojom reakcijom da nije na neki način način, ali morate razumjeti... Ja sam ratnik', procijedio je ministar na rubu suza.

'Nije legitimno da mi donosi maketu i da mi je uručuje. To je poniženje, to nije sportski. Tako se, bez obzira na sve, ne radi s vojnikom. Ja to njemu ne bih nikad napravio', njegovo je viđenje situacije u kojoj je posve izgubio živce.

Neki kažu da je 'dobro izbaciti bijes iz sebe', no suvremena psihologija kaže, na žalost, da je to samo mit. Zaključak glasi: 'Izbacivanje iz sebe ne mijenja uzrok agresije, već ga održava'.  Istraživanja su pokazala da takve situacije dovode do eskalacije bijesa i agresivnog ponašanja, a nisu od koristi ni osobi koja je ljuta, a dakako, ni osobi na koju se netko ljuti. 

No, u cijeloj priči posebno je bilo zanimljivo što je Krstičević – barem u obraćanju novinarima - isticao da je 'vojnik' i da je 'ratnik', kao da je zaboravio da je njegova dužnost sada - ministarska. Makar, ni vojnik, ni ratnik, ni ministar ne bi trebali na provokaciju, bez obzira kakva ona bila, reagirati tako. Ipak kao ministar, pod sobom ima naoružane ljude, a ne makete.

S obzirom na njegove ovlasti, a i prošlost i iskustvo, kontrola bijesa je najmanje što očekujemo. Sretna okolnost je što nije aktivan na društvenim mrežama, ono što mu je priredio Vidović tek je uvod u još veće 'izrugavanje'.

Sabor

Damir Krstičević

avioni

saborski zastupnik

Franko Vidović

maketa

newsletter

Prijavite se na Newsletter