FOTO: TIPIČNA HRVATSKA PRIČA

Nakon što su se učenici i profesori izborili te spasili sportsku dvoranu od rušenja, sada netko ima suludu ideju da je prepolovi i u jednom dijelu napravi učionice


Valerija Bebek
09.10.2019.16:00
Nakon što su se učenici i profesori izborili te spasili sportsku dvoranu od rušenja, sada netko ima suludu ideju da je prepolovi i u jednom dijelu napravi učionice
Privatni album

sažeto

Osječka škola Ruđrica preko deset godina vodi borbu oko sportske dvorane, ni sada kad se konačno obnavlja, čini se neće služiti za tjelesni


Valerija Bebek
09.10.2019.16:00

Nakon više od desetljeća borbe za očuvanje sportske dvorane srednje tehničke škole u Osijeku, popularno zvane Ruđerice, događa se novi zaplet.

Školska dvorana u Tehničkoj školi i prirodoslovnoj gimnaziji Ruđera Boškovića, čije je stanje bilo ozbiljno narušeno, bila je i predmet peticije koju je potpisalo oko 800 građana Osijeka. Tadašnji zahtjev je bio da se školska dvorana izgrađena još izgrađena 1978. ne sruši, nego da se obnovi.

Kako smo pisali u studenom 2018. dvoranu dijeli nekoliko škola, uz 'Ruđericu' koristila ju je i Medicinska škola, a kada se u blizini izgradila i Ugostiteljsko-turistička škola počelo je s prijedlozima da se zajednička dvorana sruši i izgradi jedna, veća, za sve tri škole. To je spriječeno 2007. i naša sugovornica Branka Biljan kazala je pomislila je da je njihova borba gotova.

Privatni album

Isto je pomislila i nakon što umjesto rušenja dvorane na istoj započeli radovi. Profesorica Biljan ponovno je nazvala u redakciju 100posto, tvrdi, dvorana je u procesu obnavljanja, gotovi su vanjski radovi, također se obnavlja i učenički dom Ugostiteljske škole. Ali, tvrdi Biljan, umjesto da se razmišlja o tome kako da se djecu vrati u dvoranu, slijedi joj prenamjena.

PETICIJA ZA SPAS DVORANE Profesori osječke Ruđerice: 'Namjerno uništavaju našu sportsku dvoranu jer je žele srušiti, u ovome su djeca vježbala tjelesni'

Od cijele dvorane planiraju napraviti učionice?

"Županija je zaigrala novu igru – prenamjene Ruđericine dvorane u nešto treće, kada već nisu mogli u nešto drugo - učenički dom UTŠ, s ravnateljicama Medicinske škole i Ruđerice. Ravnateljica Medicinske škole fizički potražuje pola dvorane, iako joj je Ruđerica, za ništa, već dva puta, pod pritiskom Županije ustupala zemljište za dogradnje i davala suglasnosti. Budući da su Ruđerica i Medicinska bile nekada jedna škola dvorana je podijeljena u vlasništvo pola –pola, ali za namjenu dvorana za TZK i mogli su je koristiti obje škole (ali ne i prenamijeniti)", opisuje pravno imovinsku zavrzlamu profesorica Biljan u otvorenom pismu koje je objavila na Facebook stranici namijenjenoj spasu dvorane.

Privatni album

"Umjesto da se Županija i Medicinska škola te Ruđerica dogovore vratiti kvalitetu nastave TZK na onu kada je Ruđerica bila u svojoj dvorani, i što prije, vrate učenike u obnovljenu dvoranu, oni idu protiv oko 1800 učenika, idu protiv peticije oko 800 građana Osijeka. Peticija je bila ograničena samo na punoljetne učenike Ruđerice, roditelje učenika i sadašnje i bivše djelatnike Ruđerice, te neke nastavnike susjednih škola", objašnjava profesorica zašto su imali 'samo' 800 potpisa u peticiji.

Profesorica za sebe tvrdi da se već 12 godina bori za opstanak dvorane protiv rušenja. "Prenamjenom dvorane, ne pobjeđujete nikoga, nego samo uspješno maltretirate oko 1800 učenike triju škola, a pogotovo učenike Ruđerice koja ima pravo na dvoranu jer ista je prirodno vezana upravo s njenom zgradom i uvijek je bila dio te škole", kazala je Biljan u svom pismu namijenjenom Osječko-baranjskoj županiji.

Privatni album

Ono što nam je u telefonskom razgovoru rekla profesorica Biljan, polovica dvorane koja bi pripala Medicinskoj školi trebala bi se pretvoriti u učionice.

"Informacije o prenamjeni dvorane kolaju Školom već dulje vrijeme , a potvrđene su i od ravnateljice roditeljima u Vijeću roditelja! Ovo otvoreno pismo je moja zadnja aktivnost u svezi dvorane. Moj cilj je ostvaren- dvorana nije srušena, iako je baranjska rušite na drugi način- sramotnom i štetnom prenamjenom", zaključila je Biljan.

Poslali smo upit na adresu ravnateljice Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića, u telefonskom razgovoru obećala nam je odgovoriti na pitanja o sportskoj dvorani do zaključka ovog članka, što se nije dogodilo.

Osijek

srednja škola

sportska dvorana

Ruđerica

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter