UZNEMIRUJUĆE: UŽAS KOD KRIŽEVACA

Nakon što su mu na ogradu vješali mrtve ptice, mještani Cirkvene objesili mačku na salon u kojem se šiša omraženi župnik


Tomislav Kukec
12.12.2018.10:50
Nakon što su mu na ogradu vješali mrtve ptice, mještani Cirkvene objesili mačku na salon u kojem se šiša omraženi župnik
Podravski.hr

sažeto

U bespoštednom ratu lokalnog župnika i pobunjene pastve zasad su životinje najveće žrtve


Tomislav Kukec
12.12.2018.10:50

Mrtva crna mačka osvanula je ovih dana na vratima lokalnog frizerskog salona u Sv. Ivanu Žabnu nedaleko Križevaca. 

U tom se salonu redovito šiša svećenik Ivan Novak, župnik iz obližnje Cirkvene, protiv kojeg pobunjena pastva već godinu dana vodi bespoštedni rat, u kojem su zasad najviše stradale domaće životinje. Na ogradu župnog ureda Novaku su tako vješali mrtve vrane, sove i jastrebove, a sada je kao žrtva totalnog rata između svećenika i vjernika stradala i jedna nevina mačka. 

Promijenio pet automobila i kupio motor

Jezivu fotografiju koju je napravila vlasnica frizerskog salona objavio je Podravski list.

Sve je počelo u siječnju ove godine, kada su se mještani Cirkvene pobunili protiv svog svećenik tvrdeći kako je rastrošan te ne živi u skladu s načelima svoje vjere. Novaku su zamjerili rastrošnost i netransparentno trošenje crkvenog novca, tvrdeći da je, otkako je postao župnik, promijenio pet automobila, kupio motor, počeo igrati golf te mnogo putovao po inozemstvu. 

Podravski.hr

Rezultat je, ustvrdili su tada, manjak od 170 tisuća kuna u crkvenoj blagajni. Šokirani župnik, kojem su na mrtve ptice fluorescentnim flomasterom napisali 'pop' sve je prijavio policiji, tvrdeći kako je spomenuti novac potrošio na renoviranje interijera župnog ureda te uredski materijal, a ne na vlastite životne radosti. 

Iako su u Cirkvenu već svraćali i velikodostojnici Biskupije koprivničko-križevačke, pokušavajući pomiriti svećenika i pobunjeni puk, to nije dobro prošlo. Moglo se tada čuti kako je prozvani svećenik govorio da "u Crkvi nema demokracije", a navodno je ustvrdio i da se ne brine jer "za nas svećenike uvijek ima posla". 

Facebook

Krivi ton crkvenog zvona

Osim neracionalnog trošenja novca, mještani su župniku Novaku zamjerili i što je na crkveni toranj stavio novo, električno zvono koje ide "tum-dam, tum-dam", umjesto, kako su naviknuli "din-don, din-don". Jedni tvrde, kako je svojevremeno pisao Jutarnji, da je srž problema smjena lokalnog orguljaša koji je godinama "drmao" tamošnjom župom, a drugi da svećenik sam vješa mrtve životinje na svoja vrata kako bi isprovocirao daljnje sukobe. 

Sve je otišlo toliko daleko da je svećenik jednom i fizički napadnut za oltarom, što je prijavljeno i tamošnjoj policiji. Policija niže prijave protiv nepoznatih počinitelja svih ovih nedjela, a sukobu se ne nazire kraj. 

crkva

Križevci

Ivan Novak

Cirkvena

pobuna

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter