zamračeno do 2 milijarde eura

Nakon što smo pričali sa Zelenim odredom koji je razotkrio aferu oko Hrvatskih šuma, otkrivamo detalje prepucavanja Udruga branitelja i tog Odreda


Matej Devčić
27.03.2019.15:45
Nakon što smo pričali sa Zelenim odredom koji je razotkrio aferu oko Hrvatskih šuma, otkrivamo detalje prepucavanja Udruga branitelja i tog Odreda
Danijel Soldo/CROPIX

sažeto

Savez i UDVDRHŠ smatraju da forumu Zeleni odred u interesu nije očuvanje šuma, već nešto drugo


Matej Devčić
27.03.2019.15:45

Nakon što smo pisali o forumu Zeleni odred Udruge VIDRA-Veterani i društvena akcija koji se bore protiv eksploatacije drva iz šuma diljem Hrvatske, o ovoj temi oglasio se Savez udruge branitelja radnika Republike Hrvatske te Udruga dragovoljaca veterana domovinskog rata Hrvatskih šuma.

Udruga dragovoljaca veterana domovinskog rata Hrvatskih šuma (UDVDRHŠ) u svom dopisu iskazuje zabrinutost "za egzistenciju tisuće branitelja Hrvatskih Šuma i Drvne industrije zbog djelovanja Zelenog odreda foruma udruge 'VIDRA-Veterani i društvena akcija'".

Nadalje, navode da je Udruga reagirala uvijek kada je Hrvatskim šumama profit bio na prvom mjestu te su upozoravali na "sve negativno što takva politika donosi i u smislu očuvanja šuma tako i za egzistenciju svih radnika koji rade u ovoj djelatnosti".

Matija Djanjesic/CROPIX

"Razmišljaju li što se desiti s tisućama branitelja koji rade u Hrvatskim šumama"

"Prateći rad Zelenog odreda bojimo se da im u prvom planu zasigurno nije očuvanje naših šuma već sasvim nešto drugo. Poštujemo i uvažavamo sve naše branitelje ali da li naši suborci iz navedene Udruge razmišljaju što će se desiti s tisućama Branitelja koji su poslije Domovinskog rata nastavili raditi da bi pošteno zaradili svoju mirovinu u Hrvatskim šumama i Drvnoj industriji", navode.

Temeljem dopisa UDVDRHŠ, Savez udruge branitelja radnika Republike Hrvatske poslao je dopis premijeru Andreju Plenkoviću zbog, kako navode, "negativnih medijskih istupa Zelenog odreda foruma udruge 'Vidra – veterani i društvena akcija'".

"Naš Savez je primoran odgovoriti na laži i objede koji ne proizlaze iz Hrvatskih šuma i njenih zaposlenika nego iz političkih krugova kojima nije stalo do očuvanja šuma nego isključivo do politički interesnih grupacija koje su do prije tri godine žarile i palile po Hrvatskim šumama pljačkajući najvrjednije što hrvatski narod ima a to su hrvatske šume."

"Nije primjereno da se Zeleni odred bavi restrukturiranjem i kadroviranjem"

"Sjetimo se samo kolike su bonuse izvlačili bivši članovi Uprave Hrvatskih šuma, kako su zapošljavani novi zaposlenici a da pri tome se nije držalo Zakona o hrvatskim braniteljima u kojem jasno piše da prednost pri zapošljavanju imaju djeca poginulih hrvatskih branitelja.

Smatramo da nije primjereno da se udruga Zeleni odred foruma udruge 'Vidra – veterani i društvena akcija' bavi ustrojem, restrukturiranjem i kadroviranjem u Hrvatskim šumama nego svojom osnovnom djelatnošću a to je zaštita prirode i okoliša te očuvanje biološke raznolikosti Republike Hrvatske", stoji u dopisu Saveza.

Naglašavaju kako je u zadnje dvije-tri godine stanje u Hrvatskim šumama daleko bolje, te da značajno doprinose gospodarskom razvoju Republike Hrvatske.

sječa šume

Ističu i kako je odnos današnje Uprave Hrvatskih šuma prema hrvatskim braniteljima "daleko kvalitetniji, problemi se kvalitetno rješavaju, te je stvoreno pozitivno okružje u odnosu na hrvatske branitelje zaposlenike Hrvatskih šuma".

"Moramo naglasiti da Savez udruga branitelja radnika RH, neće mirno promatrati da neodgovorni pojedinci sa sumnjivom političkom pozadinom i kriminalnim interesima blate naše uspješne tvrtke i hrvatske branitelje", poručuju iz Saveza.

Grgić: "To je instrumentalizacija braniteljske populacije"

Suosnivačica Zelenog odreda Vesna Grgić, komentirala je za 100posto navode Saveza i UDVDRHŠ-a. Grgić, naime, tvrdi kako je istup očekivan zbog sve većih pritisaka na Zeleni odred. "Diskutirali smo o tome u Vidri i očekivali da će se, na žalost, opet dogoditi 'branitelji' i već viđen scenarij pokušaj dizanja branitelja u obranu neobranjivog.

Po mom mišljenju to je samo još jedna instrumentalizacija braniteljske populacije, dizanje jednih protiv drugih. Time dokazuju da će učiniti sve što treba, da su svi pritisci mogući, a zadnji bastion su im zapravo branitelji", tvrdi Grgić. Ističe kako forum Zeleni odred razotkriva monstruozni udruženi plan pljačke i rasprodaje Lijepe naše.

"Mnogi branitelji koje spominju Savez i UDVDRHŠ su u Vidri i zahvaljujući njima imamo neke rezultate. Kažu da su naši medijski istupi negativni i da lažemo, ali sve naše tvrdnje bazirane su na dokumentima, izračunima i podacima koje smo dobili ne samo od djelatnika Hrvatskih šuma, nego i iz komora i agencija", ističe Grgić podsjećajući da su podaci i čitava dokumentacija koju posjeduju objedinjeni na 400 stranica kaznene prijave koju je Zeleni odred predao DORH-u.

"Vlada je trebala reagirati na nepravilnosti, ali nije to učinila"

Grgić se referira i na tvrdnje Saveza o bivšim članovima Uprave Hrvatskih šuma koji su izvlačili bonuse te kaže kako se samo radi o impliciranju krivice SDP-a i bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine. "Vade kosture iz ormara.

Marko Todorov/CROPIX

Da su doista pratili znali bi da je cijela priča oko devastacije šuma počela još za vrijeme Jadranke Kosor, a to se nastavilo za vrijeme SDP-a i sada u vrijeme HDZ-a.

Nama se ne može stavljati kao križ da smo pod političkim utjecajem. Nas politika ne interesira, kao niti to tko je na vlasti. Sadašnja HDZ-ova vlada trebala je po zakonu reagirati na izvlačenje bonusa, na otkrivene nepravilnosti i sve nalaze revizije, no to nisu učinili.

Vlada premijera Andreja Plenkovića je prešutjela i amenovala nalaze državne revizije iz 2017. koji ukazuju na teške propuste i malverzacije u Hrvatskim šumama. Ponavljam, mi smo sve naše tvrdnje bazirali na dokumentima na kojima se nalaze potpisi vladajućih", tvrdi Grgić.

Savjesni građani koji se bore za pravedniju državu

Ističe da se forum Zeleni odred ne bavi ustrojem i kadroviranjem u Hrvatskim šumama, kako se to navodi u dopisu Saveza. "Forum Zeleni odred se po osnovnim djelatnostima u okviru udruge Vidra ne bavi time, nego onime što smo radili 1991. - borimo se za pravedniju bolju i pošteniju Hrvatsku, protiv terora, pljačke, diskriminacije, korupcije i kriminala.

Nitko od nas nema političku pozadinu niti takve interese. Mi smo neprofitna udruga savjesnih građana. Mi smo bivši branitelji koji su se jednom borili u ratu, a sada smo savjesni građani koji se bore za pravedniju državu", tvrdi Grgić.

Naglašava i kako Zeleni odred nije udruga, kako spominje UDVDRHŠ u svom dopisu. "Vidra je braniteljska udruga, a Zeleni odred je forum u okviru braniteljske udruge koji se trenutno bavi šumama", objašnjava.

Grgić tvrdi kako niti Hrvatske šume, Savez ili UDVDRHŠ nisu niti jednom demantirali njihove dokumente i objavu. "Ja ih osobno pozivam kao predsjednica Vidre i voditeljica foruma Zeleni odred na suradnju i sastanak kako bismo im mogli reći što imamo i objasniti da su u zabludi. Da ne ponavljaju kao papige te mantre da je sve divno i krasno jer nije. Pozivam ih da 29.3. dođu na prosvjed i poslušaju što imamo reći", poručuje Grgić.

Hrvatske šume

forum Zeleni odred

Savez udruge branitelja radnika Republike Hrvatske

Udruga dragovoljaca veterana domovinskog rata Hrvatskih šuma

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter