'opasnost' s istoka

Nakon što je predsjednica istrpjela javnu osudu zbog toga što voli jogu, vjernike upozoravaju i susjedi: 'Nije nimalo bezazlena, može uzrokovati duhovne i duševne probleme'


100posto
22.08.2019.14:00
Nakon što je predsjednica istrpjela javnu osudu zbog toga što voli jogu, vjernike upozoravaju i susjedi: 'Nije nimalo bezazlena, može uzrokovati duhovne i duševne probleme'
Damir Krajac / CROPIX

sažeto

Vjerskim poglavarima baš nikako ne leži ta joga


100posto
22.08.2019.14:00

Ne ustaju samo biskupi Katoličke crkve u Hrvatskoj protiv vježbanja joge, jer je ovih dana vjernike Parohije gornjokoviljske, koja pripada Eparhiji bačkoj, na oglasnoj ploči dočekala neobična obavijest u kojim se vjernicima savjetuje da izbjegavaju satove ovog oblika tjelovježbe jer ona, naime, nije nimalo bezazlena.

100posto

'Usko je vezana za religiju dalekoistočnih naroda i nije nimalo bezazlena'

"Molimo vjernike Parohije gornjokoviljske da ne posjećuju satove joge ili slične seanse. Joga je usko vezana za religiju dalekoistočnih naroda i nije nimalo bezazlena, već može uzrokovati duhovne i duševne probleme", piše u obavijesti koja kruži društvenim medijima. 

Iako se ne zna stoji li iza ove preporuke Srpska pravoslavna crkva, odnosno Parohija gornjokoviljska, poznato je da kršćanski religijski vođe generalno ne simpatiziraju jogu s obzirom da dolazi iz nekršćanskih religijskih krugova. 

Zbog joge napali i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović

Podsjetimo, nedavno je priznanje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da prakticira jogu i meditaciju izazvalo oštre reakcije pojedinih članova klera. Konkretnije, na svom ju je Facebook profilu otvoreno prozvao pater Ike Madunić, napisavši da, govoreći o prakticiranju joge, predsjednica "odvraća narod od Katoličke crkve", "obmanjuje vjernike", te da je "duhovno plitka žena". 

Srdjan Vrancic / CROPIX

Nije spojiva s kršćanstvom

Jogu kao oblik tjelovježbe podjednako ne prepoznaju niti Katolička, a ni Pravoslavna crkva jer nije spojiva s kršćanstvom. Kako Glas Koncila piše u odgovoru jednom čitatelju, koji se našao u dilemi je li joga u medicinske svrhe zabranjena, ona je dio strujanja new agea i njemu sličnih suvremenih "religijskih pokreta" koji se predstavlja kao alternativa kršćanstvu i svim "institucionalnim"  ili "organiziranim" religijama te promiče "Anemičnu duhovnost, bezličnu, sentimentalnu". 

Stoga, na nju se ne odnosi ona stara "Što nije zabranjeno, dopušteno je". Barem što se vjerskih dostojanstvenika tiče.

joga

hinduizam

kršćanstvo

istok

newsletter

Prijavite se na Newsletter