ONI ODLAZE, A MI DA OSTANEMO?

Pohod na Bruxelles: Nakon spekulacija da bi za čelna mjesta u institucijama EU konkurirali Plenković i Grabar - Kitarović, odlazi li i ministrica vanjskih i europskih poslova?


Mia Peretić
24.06.2019.12:00
Pohod na Bruxelles: Nakon spekulacija da bi za čelna mjesta u institucijama EU konkurirali Plenković i Grabar - Kitarović, odlazi li i ministrica vanjskih i europskih poslova?
Zeljko Hajdinjak / Damjan Tadic / Bruno Konjevic / CROPIX

sažeto

Možda u Bruxelles ne idu premijer i predsjednica, no odlazi li ministrica vanjskih poslova? 


Mia Peretić
24.06.2019.12:00

Marija Pejčinović-Burić potpredsjednica Vlade iz redova HDZ-a i ministrica vanjskih i europskih poslova u srijedu bi trebala doznati odlazi li u Vijeće Europe na mjesto Glavne tajnice ili ostaje u Banskim dvorima, piše Jutarnji list.

Isplivala kao favorit nakon što su joj kritizirali konkurenciju

Naime, izgledi da dođe na čelo Vijeća Europe porasli su joj nakon što je 150 belgijskih sveučilišnih profesora poslalo otvoreno pismo medijima i institucijama u kojem upozoravaju da njihov ministar vanjskih poslova, Didier Reynders, koji je glavni konkurent Pejčinović - Burić, ne bi smio preuzeti tu dužnost zbog njegove odluke da se iz sirijskih izbjegličkih kampova, u kojima su smještene obitelji pripadnika Islamske države koji su se kao belgijski državljani otišli boriti tamo, vrate samo djeca koja su ostala bez roditelja, a ne sva belgijska djeca.

U hrvatskoj su Vladi vrlo optimistični već samom činjenicom da je ministrica ušla u drugi krug. Parlamentarna skupština Vijeća Europe, koja se sastoji od 324 zastupnika nacionalnih parlamenata iz 47 država članica, u tajnom će glasovanju izabrati novog glavnog tajnika na petogodišnji mandat.

No, ovo nije prva vijest da hrvatski političar, odnosno političarka, odlazi na funkciju u neku od ključnih institucija Europske unije.

Davor Pongracic / CROPIX

Nova najava da neki hrvatski političar odlazi nakon spekulacija o Europskoj komisiji na čelu s Plenkovićem ili Grabar-Kitarović

Prošlog se tjedna mnogo pisalo o navodno velikim izgledima da novi šef, odnosno šefica Europske komisije postanu upravo premijer Andrej Plenković ili predsjednica Kolinda-Grabar Kitarović. Spekulacije su inicijalno objavljivali portal Politico i belgijski dnevnik Le Soir, a Plenković je prije summita u Bruxellesu, na kojem se raspravljalo o raspodjeli dužnosti u Europskim institucijama, odlučno odbacio takve navode:

"Pustimo medijske napise, bilo je tu svega i Politica i FT-a (Financial Times)".

Darko Tomas / CROPIX

Nakon što čelnici zemalja članica EU nisu uspjeli postići dogovor o novim čelnicima EU institucija, pri čemu se razgovaralo samo o tri poznata kandidata za predsjednika Europske komisije- Manfredu Weberu iz Europskih pučana, Fransu Timmermansu iz redova socijalista i Margarethe Vestager, kandidatkinji liberala - Plenković je malo promijenio retoriku i rekao da nije  isključio mogućnost da se pojave novi kandidati za predsjednika Komisije mimo onih koje su istaknule europske političke stranke.

No, ponovno je demantirao medije koji su izvIjestili da su predsjednica i on kandidati za predsjednika Komisije.

Priča o Plenkovićevim ambicijama da jednog dana zasjedne na čelo Europske komisije nisu nove, stoga ne treba čuditi odakle toliki interes za premijerovu političku budućnost. 

Valja također imati na umu da su Plenković, Grabar - Kitarović i ministrica Pejčinović - Burić svi redom ljudi diplomacije koji su svoje političke karijere gradili u brojnim prominentnim europskim i svjetskim institucijama, no ako se glasine u jednom trenutku pokažu točnima, zaista bi bilo čudno slušati njihove vapaje za ostankom Hrvata u domovini, dok istovremeno krupnim korakom i sami grabe u Bruxelles. 

Kolinda Grabar Kitarović

Plenković

Bruxelles

Marija Pejčinović Burić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter