svi 'grijesi' naših diplomata

Nakon skandaloznih komentara diplomatkinje u Berlinu, našli smo još primjera. Bilo je tu šverca alkoholom, uhićenja zbog droge i suludog trošenja našeg novca


Mia Peretić
17.08.2019.12:00
Nakon skandaloznih komentara diplomatkinje u Berlinu, našli smo još primjera. Bilo je tu šverca alkoholom, uhićenja zbog droge i suludog trošenja našeg novca
Gettyimages / ilustracija

sažeto

Od alkohola, trošenja novca, do optužbi za silovanje i kupnju droge...Nestašna je ta naša diplomacija


Mia Peretić
17.08.2019.12:00

Nakon što su u medijima objavljeni skandalozni komentari koje je hrvatska diplomatkinja Elizabeta Mađarević objavljivala na svom Facebooku, MVEP se ogradio od njenih stavova te ju je pozvao u Ministarstvo. Mađarević je prva tajnica hrvatskog veleposlanstva u Berlinu, a time je njezin status na društvenoj mreži, objavljen 8. kolovoza još skandalozniji.

"Čista i autentična Europa. Samo bijeli Europljani, kako je bilo prije samo 30 godina u cijeloj Europi. Ovo bi trebala biti dobra reklama za odmor. Netko bi pomislio da to više nije moguće, ali na sreću jest", napisala je uz jednu fotografiju.

S obzirom na ovaj poprilično težak blam iz redova osoblja hrvatske diplomacije, malo smo kopali i ubrzo vidjeli kako naši diplomati i nisu uvijek bili idealni predstavnici naše zemlje i interesa u inozemstvu. Nakupilo se tu svega, od trošenja državnog novca u privatne svrhe, ilegalnog unošenja alkohola u islamske zemlje, otuđenja namještaja, ali i mnogo 'težih'djela poput optužbe za silovanje i uhićenja zbog droge.

Prijevara kroz fiktivni otkup umjetničkih djela

Marko Žaja, bivši veleposlanik u Francuskoj, 2009. godine je nepravomoćno osuđen na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu na 20 mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine jer je, prema optužnici, za vrijeme svojeg mandata na prijevaru stekao gotovo 800 tisuća kuna državnog novca prikazavši sve to kroz fiktivni otkup umjetničkih djela. U računima je naveo kako je od autora Ivice Zupkovića kupio tri slike za 316.000 kuna. Umjetnik je tvrdio da je veleposlanstvu prodao samo jednu svoju sliku za 15.000 kuna, a druge dvije darovao.

Rastrošni Jurica

Zbog trošenja 667 tisuća kuna državnog novca u privatne svrhe, bivši veleposlanik u Washingtonu i stalni predstavnik pri UN-u Neven Jurica 2010. godine osuđen je na godinu dana zatvora.

USKOK je teretio Juricu zbog 'peglanja' službene kreditne kartice i trošenja novčanih sredsstava diplomatske misije za osobne potrebe, a navodilo se kako je dio novca potrošio i u kockarnicama Las Vegasa, pisala je Slobodna Dalmacija.

Darko Tomas / Cropix

Šverc alkohola

Iste je godine tadašnji Veleposlanik u Libiji Jovan Vejnović nepravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu zbog 5.000 litara alkohola kojim je u toj strogoj islamskoj zemlji, protivno Bečkoj konvenciji, opskrbljivao hrvatske radnike. Osuđen je na najmanju kaznu jer je htio pomoći ljudima kojima je zabranjeno piće i pri tome ni kune nije stavio u džep.

Sudac Siniša Pleše istaknuo kako u Bečkoj konvenciji stoji da se alkohol u Libiju može unositi samo za veleposlanstva, a zakonom je zabranjen je za sve radnike u Libiji, pisao je Jutarnji list.

Goran Mehkek / Cropix

Otuđio namještaj

Protiv bivšeg hrvatskog glavnog konzula u Australiji Goroslava Kellera 2010. godine podignuta je optužnica prema kojoj je, odlazeći iz konzulata, prisvojio službene dokumente te namještaj i opremu u vrijednosti od 73.000 kuna. Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo bivšeg je diplomata optužilo za pronevjeru, krivotvorenje službene isprave i uništavanje ili prikrivanje arhivske građe.

Kako je tvrdilo tužiteljstvo, Keller je prilikom selidbe u Hrvatsku prebacio i dio pokućstva i opreme konzulata u Sydneyu bez potrebnih ovlasti i suprotno izričitoj uputi Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. Keller se pravdao da je sporni namještaj imao namjeru otkupiti.

Keller je 2013. godine na zagrebačkom je Općinskom kaznenom sudu nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora

Gettyimages / ilustracija

Optužba za silovanje i nadriliječništvo 

2009. godine izbio je strašan skandal kada je hrvatski počasni konzul u Švicarskoj Waldo Bernasconi optužen za niz kriminalnih aktivnosti: silovanje, prijevaru, nadriliječništvo i zločinačku organizaciju. Sudilo mu se u talijanskom Comu, a Bernasconi je prvooptužen, uz deset liječnika, za prevaru i pogrešnu primjenu medicinske profesije. Sudilo mu se i za  seksualno nasilje nad 12-godišnjom pacijenticom u klinici Breganzona.

Uhićenje tijekom kupnje droge

Jedan od najvećih skandala naše diplomatske scene dogodio se još 2005. godine kada je američka policija u kupoprodaji droge uhvatila Bernarda Barišića, čija je supruga Božica bila administrativna službenica hrvatskog konzulata u Los Angelesu.

Droga je pronađena u automobilu s diplomatskim tablicama registriranima na hrvatski konzulat, a kada ga je FBI uhitio, Barišić se pozvao na diplomatski imunitet, iako ga nije imao. Završio je u zatvoru iz kojega ga je izvukla supruga. Ministarstvo vanjskih poslova je gotovo pune dvije godine prikrivalo taj diplomatski skandal, a otkriće je u prosincu 2006. objavio Novi list.

droga

alkohol

skandali

diplomacija

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter