ANKETA: KOLIKO JE U HRVATSKOJ LOVE DOVOLJNO DA PREŽIVIŠ?

Nakon pet godina mandata shvatila da Hrvatima treba 7500 kuna mjesečno, premijer joj je poručio: 'Ne može'


Matej Devčić
04.03.2019.14:00
Nakon pet godina mandata shvatila da Hrvatima treba 7500 kuna mjesečno, premijer joj je poručio: 'Ne može'
Davor Pongracic / CROPIX

sažeto

Mantru o prosječnoj plaći od oko 7500 kuna predsjednica ponavlja već neko vrijeme


Matej Devčić
04.03.2019.14:00

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović s vremena na vrijeme prozove Vladu zbog lošeg standarda života građana Hrvatske, a isto je učinila i danas te poručila kako građani i dalje ne osjećaju pozitivne gospodarske pomake na svojim primanjima.

Zaključak je to do kojeg je došla, kako je kazala, nakon što je razgovarala s građanima diljem zemlje tijekom izmještanja ureda po Hrvatskoj.

Želi da građani imaju plaću od 7500 kuna

Predsjednica se, naime, zapitala može li itko živjeti s plaćom od 3000 kuna koju je ona, podsjetimo, zadnji puta zarađivala 1991., a koju danas zarađuje veliki broj Hrvata bez obzira na činjenicu da imaju godine radnog staža iza sebe.

Goran Mehkek/CROPIX

"Moramo naći načina rasteretiti plaće, pri čemu nam cilj mora biti omogućiti da prosječna neto plaća bude oko 7500 kuna", kazala je Grabar-Kitarović, prenosi N1.

Podizanje plaće ostaje samo pusta želja

Mantru o prosječnoj plaći od oko 7500 kuna predsjednica ponavlja već neko vrijeme. Istu tvrdnju iznijela je i prošle godine u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju, konstantirajući da bi građani bili zadovoljniji, a i manje odlazili iz zemlje kada bi zarađivali oko tisuću eura.

No, podizanje prosječne plaće ostat će samo pusta želja predsjednice Grabar-Kitarović, barem ako je suditi po riječima premijera Andreja Plenkovića koji je komentirao njenu izjavu. "Ne može Vlada sad dekretom odrediti da plaća bude minimalno 1000 eura", odgovorio je Plenković te dodao kako to Vlada zapravo može učiniti, ali da to ne bi pozitivno odjeknulo kod poslodavaca.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Podsjetimo, premijer Plenković je prilikom obrazlaganja odluke o povećnju minimalne plaće na 3000 kuna kazao da se na taj način omogućuje dostojanstven život radnicima, s čim se predsjednica, očito, baš i ne slaže.

Što vi mislite? Recite nam u anketi.

Hrvatska

Andrej Plenković

Kolinda Grabar-Kitarović

plaća

minimalac

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter