Par otrovan novičokom

Nakon novog trovanja nervnim otrovom Britanija ima slučaj 'Skripal 2': policija istražuje je li stigao iz iste pošiljke kojom je otrovan dvostruki špijun


Mia Peretić
05.07.2018.11:05
Nakon novog trovanja nervnim otrovom Britanija ima slučaj 'Skripal 2':  policija istražuje je li stigao iz iste pošiljke kojom je otrovan dvostruki špijun
Reuters

sažeto

Otrovani par nalazi se u kritičnom stanju, a laboratorijski nalazi potvrđuju da je i u ovom slučaju korišten nervni otrov


Mia Peretić
05.07.2018.11:05

Britanska policija je potvrdila da su muškarac i žena, nađeni onesviješteni samo desetak kilometara od mjesta gdje su u istom stanju pronađeni bivši ruski dvostruki špijun Sergej Skripal i njegova kćer Julija, također bili izloženi novičoku. 

"Dobili smo rezultate analize koji pokazuju da su dvije osobe bile izložene nervnom otrovu novičok, na jugozapadu Engleske. Tek treba ustanoviti dolazi li iz istog izvora kao u slučaju Skripal", naveo je antiteroristički odjel britanske policije. 

Laboratorijski nalazi potvrđuju upotrebu novičoka koji je razvijao Sovjetski savez. Zasad nema dokaza da su Britanci identificirani kao Charlie Rowley i Down Sturgess bili mete napada, piše Guardian.

Otrovani par još se nalazi u kritičnom stanju, a čitav slučaj preuzela je Nacionalna protuteroristička policijska mreža. 

U slučaju Sergeja i Julije Skripal, službeni London je za pokušaj trovanja optužio Moskvu, a sve je rezultiralo diplomatskom krizom, valom protjerivanja diplomata iz zemalja koje su podržale Veliku Britaniju, te recipročnim mjerama s ruske strane. 

Velika Britanija

trovanje

novičok

Skripal

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter