Tijesna pobjeda

Nakon legalizacije marihuane u Denveru, u glavnom gradu Colorada dekriminalizirali čarobne gljive


Mia Mitrović
11.05.2019.16:00
Nakon legalizacije marihuane u Denveru, u glavnom gradu Colorada dekriminalizirali čarobne gljive
Getty Images

sažeto

Medicinska studija otkrila je ljekovita svojstva psilocibina što je pomoglo kampanji 


Mia Mitrović
11.05.2019.16:00

Nakon što je Colorado postao prva američka savezna država koja je legalizirala marihuanu u rekreativne svrhe, glavni grad Colorada u utorak je proveo referendum na kojem su građani izglasali dekriminalizaciju psilocibina, psihoaktivne supstance koja se nalazi u čarobnim gljivama.

Pobijedili za dlaku

U početku se činilo da inicijativa za legalizaciju magičnih gljiva nema pretjerane šanse, no kako su glasovi nastavili pristizati, u srijedu je proglasila pobjedu. Doduše, pobijedili su za dlaku jer se za dekriminalizaciju izjasnilo 50.6 % građana Denvera, odnosno, njih 89.320 glasalo je za dekriminalizaciju, dok je protiv bilo njih 87.341.

U Denveru će tako posjedovanje i uzgoj čarobnih gljiva za građane starije od 21 godine od sada biti tretirano kao prekršaj.

Psilocibin je u SAD-u 50 godina bio ilegalan, no u posljednje vrijeme otkrivaju se njegova ljekovita svojstva, osobitu u tretiranju teških slučajeva depresije i PTSP-a. Druge studije otkrile su pozitivan učinak psilocibina kod liječenja alkoholizma i ovisnosti o nikotinu.

Ljekovita svojstva 

Inicijativu za dekriminalizaciju psilocibina u Denveru pokrenuo je Kevin Matthews, 33-godišnji bivši kadet Američke vojne akademije koji je vojno obrazovanje napustio zbog teške depresije. Tada je otkrio psilocibin koji mu je pomogao da izliječi svoja depresivna stanja. Zbog toga je pokrenuo inicijativu za njegovu dekriminalizaciju.

Reuters

Profesor psihijatrije dr. Matthew Johnson na medicinskom sveučilištu Johns Hopkins jedan je od autora prošlogodišnje studije koja je prepoznala medicinski potencijal psilocibina te otkrila da psilocibin na izaziva ovisnost niti postoji mogućnost predoziranja ovom drogom.

S druge strane, okružna tužiteljica Beth McCann protivi se dekriminalizaciji jer smatra da je grad još uvijek u ranoj fazi legalizacije marihuane te da je za ovakav potez prerano. Na njenoj je strani bio i gradonačelnik Denvera Michael Hancock, no on nije objasnio svoje razloge.

Denver

čarobne gljive

Dekriminalizacija

psilocibin

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter