ODLAZAK MINISTRA DRŽAVNE IMOVINE

Nakon Kuščevića, aferama opterećeni Goran Marić dao je ostavku. Tko je idući na listi za odstrel?


Matej Devčić
15.07.2019.14:00
Nakon Kuščevića, aferama opterećeni Goran Marić dao je ostavku. Tko je idući na listi za odstrel?
Niksa Stipanicev/CROPIX

sažeto

Nakon što se pisalo o nizu njegovih afera, Marić je odlučio dati neopozivu ostavku


Matej Devčić
15.07.2019.14:00

Ministar državne imovine Goran Marić podnio je danas neopozivu ostavku nakon što se u medijima posljednjih tjedana pisalo o njegovim aferama. Prije tri dana je objavljeno kako USKOK provjerava ministra Marića te da traže odgovore na pitanja o čijem je trošku obnovljen studentski dom franjevaca u Zagrebu u crkvi Gospe Lurdske.

U travnju je Globus otkrio aferu vezanu uz Marićevu vilu i Živogošću, Jutarnji list je pronašao još jednu neprijavljenu kuću u zagrebačkim Remetama, a Index je otkrio kompliciranu priču o stanu u Zvonimirovoj prema kojoj je Marić sklopio deal sa splitskim franjevcem Željkom Tolićem prema kojem će Provincija ministru prodati stan u Zagrebu, a on će njima zauzvrat srediti obnovu nekretnina za siromašne.

Jutarnji list otkrio je i da je Marić u svibnju ove godine tvrtkama povezanima sa svojim bivšim šefom Željkom Udovičićem, vlasnikom grupacije u čijem stanu živi ministrov sin, prodao državno zemljište od 13 tisuća četvornih metara u Dubrovniku za pet milijuna kuna.

Planirao micanje ministara u sklopu rekonstrukcije Vlade

Goran Mehkek/ CROPIX

Prošloga tjedna još jedan ministar Plenkovićeve vlade, Lovro Kuščević podnio je ostavku nakon što je otkriven niz afera koje se vežu uz prenamjene zemljišta i sumnjive malverzacije s parcelama na Braču u koje su uključene i offshore tvrtke s Malte koje su najviše profitirale u cijeloj priči.

Zanimljiva je crtica i da je do ostavke Kuščevića i Marića došlo nakon što su obojica ponaosob u četiri oka razgovarala s premijerom Andrejom Plenkovićem koji ih je, ako je suditi prema medijskim napisima, planirao maknuti s ministarskih pozicija u sklopu šire rekonstrukcije vlade, s obzirom na to da su obojica bili opterećeni aferama.

Plenković se planira riješiti i ministrice fondova EU Gabrijele Žalac i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, koji također iza sebe još uvijek vuku repove afera u kojima su se našli u zadnjih par mjeseci.

Ostavke dali Dalić i Stier

YouTube / 100posto/ Vlada RH

Što nas očekuje po pitanju rekonstrukcije Vlade još se ne zna jer premijer šuti o tome, no rekonstrukcija bi mu mogla biti povod i za potencijalnu racionalizaciju broja ministarstava s obzirom na to da je Plenkovićeva Vlada po broju ministarstava najglomaznija u Europskoj uniji.

Kada se sve zbroji i oduzme za sada je ukupno četvero ministara u Plenkovićevoj Vladi dalo ostavke. Prije Kuščevića i Marića to je učinila bivša ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić nakon krize u Agrokoru, afere Hotmail koja je otkrila prepisku tzv. grupe "Borg", ekipe pravnih i financijskih stručnjaka koja je sudjelovala u izradi lex Agrokora i na tom poslu digla pola milijarde kuna.

Ostavku u Plenkovićevoj vladi dao je i Davor Ivo Stier na poziciji ministra vanjskih i europskih poslova. Upućeni član HDZ-a ispričao je tada za Jutarnji list kako je Stier u stranci izjavio kako "nije spreman biti u Vladi u kojoj je HNS" te da se zbog toga odlučio na uzmak.

Andrej Plenković

vlada

ostavka

Martina Dalić

Lovro Kuščević

Goran Marić

Davor Ivo Stier

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter