NA RED JE DOŠAO I PLENKOVIĆ

Nakon ISIL-a na Peristilu i palestinske zastave u Omišu, Boris Šitum je premijera smjestio u selo kraj Imotskog ?


Juraj Filipović
16.05.2017.08:40
Nakon ISIL-a na Peristilu i palestinske zastave u Omišu, Boris Šitum je premijera smjestio u selo kraj Imotskog ?
Dalmatinski portal

sažeto

Šitum je umjetnik i politički aktivist koji godinama provocira sustav sa željom da javnost potakne na kritičku misao


Juraj Filipović
16.05.2017.08:40

Na jumbo plakatu u Cisti Provo, kojega splitska udruga Kvart koristi kao izložbeni prostor, Boris Šitum je postavio fotografiju premijera Andreja Plenkovića uz poruku 'dobar konj?'. U pozadini se, dodajmo, sve praši...

Umjetnik Boris Šitum svom je radu, smještenom na području gdje dominira HDZ, samo dodao rečenicu:

"Je li ovo lijepo grlo iz 'briselske ergele' doista dobar konj za Hrvatsku?"

Šitum je umjetnik i politički aktivist koji godinama provocira sustav sa željom da javnost potakne na kritičku misao.

Jakov Prkic / CROPIX

U nastavku donosimo samo neke od njegovih 'akcija' proteklih godina.

1. ISIL na splitskom Peristilu

Na mjestu gdje Dioklecijan i Priska pozdrave građane tijekom smjene straže prošle godine se dogodio incident ili performans, kako tko gleda. Naime, za vrijeme trajanja festivala performansa DOPUST, Boris Šitum je svoj performans 'Situacija' zamislio tako da na Peristilu, baš na mjestu i u vrijeme kada se trebao ukazati Dioklecijan (što predstavlja turističku atrakciju), kleči odjeven u narančastom kombinezonu karakterističnom za zarobljenike koje pogubljuje ISIL. 

Dalmatinski portal

2. Palestinska zastava na omiškoj kuli

Prije tri godine, Boris Šitum je skinuo hrvatsku i podignuo palestinsku zastavu na slavnoj omiškoj kuli. Bio je to performans upriličen na tamošnjem Almissa Open Air festivalu. Na taj način je Šitum htio probuditi savjest kod ljudi u smislu poginule palestinske djece i civila.

Arhiva/HanzMedia

3. Kolinda i 'Za dom spremni' u Imotskom

Na jumbo plakatu također u Cisti Provo, naslikana je Kolinda Grabar-Kitarović u pozi Meštrovićeve skulpture 'Povijest Hrvata' (poznate i po imenu 'Majka Hrvata').

"Za božićni jumbo plakat u Cisti Provo koristim crtež Dalibora Lovrića 'Alma mater Croatica". On je među prvima prepoznao politički eros naše predsjednice. Moj dodatak je tekst: 'Za dom spremni' - rekao nam je Šitum, pa dodatno objasnio rad:

"Dom (Domovina) za koji smo kao spremni već je desetljećima pod hipotekom stranih banaka, a prva crta obrane sad je u Afganistanu.
Naša dična predsjednica pravi je primjer licemjerja u Hrvata. Umjesto isprike javnosti zbog 'srpske' čokolade, bilo bi poštenije da se ispriča za dugogodišnje sudjelovanje u zločinačkoj organizaciji - NATO paktu. Njihovo djelovanje Europa danas uslijed ekspanzije terorizma plaća kroz danak u krvi", objašnjavao je tada.

Dalmatinski portal

Andrej Plenković

performans

plakat

umjetnik

Boris Šitum

Cista Provo

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter