'kupuju kao da je rasprodaja'

Nakon horora na Novom Zelandu i najave o izmjeni zakona, zavladala je masovna histerija za oružjem


100posto
17.03.2019.20:00
Nakon horora na Novom Zelandu i najave o izmjeni zakona, zavladala je masovna histerija za oružjem
istock

sažeto

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern obećala da će pooštriti zakone o posjedovanju oružja


100posto
17.03.2019.20:00

U Christchurchu je nakon masakra u džamijama zabilježena rekordna prodaja oružja i to nakon što je premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern obećala da će pooštriti zakone o posjedovanju oružja, piše RNZ.

'Kao na rasprodaji'

Zbog te najave brojni kupci u Christchurchu gomilaju naoružanje zbog straha da to kasnije neće biti moguće. U Facebook grupi Kiwi Gun Blog vlasnici i prodavači naoružanja navode kako je došlo do povećane kupnje poluautomatskog oružja, streljiva i časopisa o toj tematici diljem zemlje. 

Radnici u trgovinama oružjem kažu da je slična gužva samo prilikom rasprodaje.

Više oružja nego u Australiji

Prema posljednjim istraživanjima, civili Novog Zelanda posjeduju oko 1,2 milijuna komada naoružanja što je, po broju stanovnika, više nego u Australiji.

Podsjetimo, australski ekstremist Brenton Tarrant počinio je masakr u dvije džamije na Novom Zelandu u gradu Christchurchu. 28-godišnjak je ispalio najmanje 100 hitaca, a ubio je 49 osoba među kojima ima i djece, dok je 20 osoba ozlijeđeno.

Tarranta je nakon napada uhitila policija, a privedeno je i još troje napadača te jedna ženska osoba. 28-godišnjak je navodno masakr prenosio na Facebooku, koji je uklonio njegov video, a snimku zločina objavio je i na Instagramu.

oružje

Novi Zeland

masakr

newsletter

Prijavite se na Newsletter