FOTO: POSAO OD 19 MILIJARDI DOLARA

Nakon droge i oružja, šverc zaštićenih životinja najunosniji je kriminal na svijetu, a Hrvatska je točno na toj ruti


Tomislav Kukec
01.07.2018.21:00
Nakon droge i oružja, šverc zaštićenih životinja najunosniji je kriminal na svijetu, a Hrvatska je točno na toj ruti
Davor Pongračić / Cropix

sažeto

Na tržištu su na cijeni mrki medvjed i europski ris, koji obitavaju i u našim šumama, a česti su i slučajevi šverca ptica pjevica


Tomislav Kukec
01.07.2018.21:00

Nakon prodaje droge, oružja te krijumčarenja ljudi, šverc zaštićenim životinjskim vrstama i preparatima četvrta je najunosnija kriminalna 'djelatnost' kojom se godišnje, prema procjenama, 'okrene' gotovo dvadeset milijardi dolara. 

Ovisno o zemlji, životinje se švercaju kao ljubimci, za ilegalne delicije u elitnim restoranima, preparirane kao suveniri i trofeji, a životinje se ubija i kako bi se u zapadne zemlje krijumčarili preparati od njih. Crno tržište takvim proizvodima golemo je i uključuje sve od cipela napravljenih od kože zaštićenih vrsta, do preparata od nosorogovog roga ili slonovače. 

Iznimka nije ni Hrvatska. Mnogo se puta pisalo kako smo kao zemlja geografski kao stvoreni za krijumčarenje, jer se nalazimo na važnoj ruti kojom se različita ilegalna dobra transportiraju s Istoka ka zemljama EU. Kroz Hrvatsku se svake godine krijumčari droga, oružje, u posljednje vrijeme sve više i ljudi (migrantska kriza), no velik je problem i krijumčarenje životinja. Domaće crno tržište, kažu u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, uglavnom nije tako razvijeno, no predstavljamo dio koridora za šverc životinja prema Zapadu. 

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike

Udruge prijavljuju krijumčare

"Domaće “crno tržište” egzotičnim životinjama je u pravilu vezano na pojedinačnu prodaju jedinki koje se naručuju od strane određenoga kupca, no prema našim informacijama ta prodaja nema veći obujam. Inspekcija zaštite prirode svojim samostalnim postupanjem te kroz suradnju sa drugim inspekcijama i službama (prvenstveno Carinska služba i Policija) nastoji otkriti što više slučajeva ilegalne prodaje divljih vrsta. Samostalno postupanje se odnosi na obavljanje inspekcijskih nadzora prema prijavama i planovima rada, a zajedničko postupanje je prvenstveno vezano na razmjenu podataka (nacionalna i međunarodna razmjena)", kažu u Ministarstvu.

Ističu da dobro surađuju s udrugama, te im upravo nevladine organizacije često dostavljaju prijave protiv krijumčara životinja, te istraživanja i procjene. No, u Ministarstvu potvrđuju da se Hrvatska, inače potpisnica CITES konvencije koja sprječava krijumčarenje i zlouporabu zaštićenih životinskih vrsta, nalazi na koridoru kojom se švercaju zaštićene životinje. Na svjetskom su tržištu na velikoj cijeni mrki medvjed i europski ris, koji obitavaju i u našim šumama, a u nas se često bilježe i slučajevi šverca zaštićenih ptica pjevica. Naročito su tu aktivni talijanski krivolovci kojima je lov na ptice pjevice u Hrvatskoj svojevrstan oblik turizma, a prisutna je i tendencija šverca ptica pjevica u talijanske restorane, gdje se doživljavaju delicijom. 

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike

U Ministarstvu kažu kako je Hrvatska samo prolazna zemlja na takozvanoj 'Balkanskoj ruti'.

Preparirani tigrovi, majmuni, medvjedi...

"Hrvatska je u pravilu prolazna točka na međunarodnoj ruti krijumčarenja divljim vrstama (tzv. “Balkanska ruta”), a ona se proteže iz raznih smjerova koji uglavnom završavaju na europskom tržištu. Države iz kojih se divlje životinje i biljke najviše uzimaju iz prirode su jugoistočna Azija i države u središnjoj i južnoj Africi dok su SAD-u i Europa češće ishodišne zemlje trgovine. Predmet interesa krijumčara živih primjeraka egzotičnih životinja su najčešće ptice (papige i ptice grabljivice) te gmazovi (kornjače, zmije...) ističu. 

A koliko je to unosan i kriminalcima primamljiv posao dovoljno govori podatak da je prije četiri godine u Hrvatskoj izvršena zapljena desetljeća kada su ilegalni trofeji u pitanju. 'Kolekcionar', a nije Nadan Vidošević, kod sebe je imao preparirana tri vuka, dva risa, dvije vidre, dva tigra, polarnog medvjeda, majmuna, servala, po osam sova i ptica grabljiciva, ibis, žunu te 18 ptica pjevica. Vrijednost tog nekrofilskog blaga procijenjena je na gotovo pola milijuna kuna. 

Davor Pongračić / Cropix

kriminal

šverc

krijumčarenje

krijumčarenje životinja

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter