MISTERIJI NESTALIH I UBIJENIH OSOBA U HRVATSKOJ

Nakon 19 godina u zamrzivaču je pronađeno tijelo nestale Jasmine Dominić, no za nekim tijelima se traga i od 1986. Hoće li se i njihovi slučajevi razriješiti?


Daniel Radman
19.02.2019.19:00
Nakon 19 godina u zamrzivaču je pronađeno tijelo nestale Jasmine Dominić, no za nekim tijelima se traga i od 1986. Hoće li se i njihovi slučajevi razriješiti?
Damir Glibusic / CROPIX

sažeto

Medijsku pažnju najviše je pobudio nestanak 28-godišnje Martine Horvat, poslije čijeg se nestanka ubio i njezin dečko


Daniel Radman
19.02.2019.19:00

Slučaj nestale Jasmine Dominić, čije je beživotno tijelo nakon 19 godina pronađeno u zamrzivaču, šokirao je ne samo našu, već i svjetsku javnost. No, na žalost, nije to jedini misterij koji se vezao uz nestale osobe, a za koje postoji opravdana sumnja da su ubijene. Već godinama iza nekih nestanaka, a vjerojatno i ubojstava, ostaju upitnici premda odavno postoje i sudske presude.

Svakako, medijsku pažnju najviše je pobudio nestanak 28-godišnje Martine Horvat, koje datira iz ožujka 2010. godine. Martina je zadnji put viđena u svom stanu kojeg su, kao djeca nestalog vukovarskog branitelja, na zagrebačkom Laništu dobili ona i brat, a sumnje su nastale kad je do nje svratila prijateljica i naišla na zatvorena vrata.

Osumnjičeni se i sam ubio

Damir Glibusic / CROPIX

Prvi kojima se prijateljica javila prijateljica bili su njezin brat i dečko Saša Leskovčan, a upravo će na njega, Sašu, pasti sumnja. Zadržan je u pritvoru, ali potom i pušten zbog nedostatka dokaza.

Tvrdio je putem medija da mu se Martina javila prije nestanka te da mu je rekla da će izići s prijateljicom, a osim tog pojavile su se i indicije da je napustila Hrvatsku. To je dodatno potkrijepljeno nakon što se otkrilo da je bila u vezi s francuskim nogometašem Frankom Leboufom, na kojeg je Saša bio ljubomoran, međutim pronalazak putovnice odbacio je mogućnost da je u inozemstvu.

A kako se dva mjeseca poslije i sam Leskovčan objesio, uz poruku da 'ne može više živjeti na ovakvom dnu', slučaj je ostao nerazriješen premda je on do danas ostao glavni osumnjičenik. No, službeno, Martina se i devet godina poslije smatra nestalom.

Odao ga sin narkoman

nestali.hr

Nataša Sokolčić nestalom se smatra od 1989. godine, dakle punih 20 godina. Premda tijelo nije pronađeno, njezin suprug Ivan osuđen je za ubojstvo – poslije i za još jedno – te služi kaznu u Lepoglavi u visini od 33 godina. Prema njegovim iskazima, Nataša se 'odselila' u Njemačku, no 14 godina poslije – zahvaljujući svjedočenju sina – Sokolčića je dohvatila ruka pravde.

U međuvremenu počinio je još jedno ubojstvo, a žrtva je bio njegov 23-godišnji susjed. Naime, upao je u dugove, pa je otmicom pokušao izvući novac od oca otetog mladića koji je sve prijavio policiji. A potom je Sokolčićev sin posvjedočio i za prvo ubojstvo. Ispostavilo se poslije da je suprugu ubio jer je saznala da ima ljubavnicu. Tijela njegovih žrtava nikada nisu pronađena, premda je Sokolčićev sin – inače, bivši ovisnik – policiji otkrio da je pomagao ocu u skrivanju leševa.

Majka i sin svladali nasilnog oca

Još jedno misteriozno ubojstvo unutar obitelji dogodilo se u Bjelovaru, točnije u mjestu Jabučeta. Davne 1998. nestao je Đuro Šuveljak, a presuda za ubojstvo pala je punih 17 godina poslije, iako tijelo nije pronađeno.

No, kako je njegov poznanik – koji ga je zadnji vidio - svjedočio da je Đuru u pijanom stanju dovezao do kuće, indicije da su ga ubili njegova supruga i sin postale su opravdane. Sudilo im se triput dok kazna nije postala pravomoćna, a pretpostavka glasi da se pokojnik posvađao sa suprugom, pa su ga ona i sin nepoznatim predmetom zatukli na smrt. U kući su pronađeni i tragovi krvi, no osumnjičena se na sudu pravdala kako su to 'tragovi njezine menstruacije'.

Kazna od 375.000 kuna

nestali.hr

U Splitu je pak 1986. nestala 59-godišnjakinja, Božica Marić, za koju se pretpostavljalo da ju je ubio njezin 18 godina mlađi nevjenčani suprug. Da je nema, otkrila je njezina nećakinja, a tadašnje priče govorile su da je partner raskomadao ili je zazidao s obzirom da je bio građevinski radnik. No, od slučaja se odustalo zbog nedostatka ikakvih dokaza.

Prije deset godina nestala je 37-godišnja Ljubica Filipović Sorić, za čiju je smrt nepravomoćno osuđen njezin 64-godišnji suprug. Nesretnicu je udario te da je ona potom udarila glavom o rub namještaja, a bešćutni suprug nakon tog je otišao prošetati psa te je donio odluku da se riješi tijela i ukloni dokaze.

Sve to je priznao policiji, no kako tijelo nije pronađeno, i dalje je u evidenciji nestalih osoba. Zanimljivo, dobio je i kaznu od 375.000 kuna zbog troškova pretrage deponija na kojem je traženo Ljubičino tijelo.

misterij

nestali

ubojstva

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter