Počinje potraga za vanzemaljcima

Najveći telekskop na svijetu prvenstveno će tražiti život izvan Zemlje


Valerija Bebek
30.05.2017.22:55
Najveći telekskop na svijetu prvenstveno će tražiti život izvan Zemlje
ESO

sažeto

Izgradnja će trajati sedam godina, a smješten je u pustinji Atacama u Čileu na 3000 metara nadmorske visine


Valerija Bebek
30.05.2017.22:55

Započela je gradnja prvog super teleskopa na svijetu, kojem je primarni cilj traženje dokaza o postojanju života izvan Zemlje.

Teleskop nazvan ELT - Extremely Large Telescope (doslovno: ekstremno velik teleskop) bit će najveći na svijetu - otprilike pet puta veći od postojećih instrumenata koji se koriste danas. Za njegovu gradnju predviđeno je sedam godina, a procjenjuje se da bi s radom mogao početi 2024.

Gradi ga i financira organizacija European Southern Observatory (ESO), koja okuplja nacije iz Europe i južne hemisfere. "ELT će odgovoriti na fundamentalna pitanja o formaciji planeta i evoluciji, a približit će nas jedan korak odgovoru na pitanje: jesmo li sami?", piše na službenim stranicama ESO-a.

Teleskop će imati mnogo funkcija: tražit će znakove života na egzoplanetima (planeti izvan sunčeva sustava) koji nalikuju Zemlji, otkrivat će planete koji se nalaze u "naseljivoj zoni" oko svoje zvijezde, proučavat će crnu materiju i istraživati supermasivne crne rupe te čak i istraživati naše porijeklo putem formacije planeta i evolucije.

ESO

Jedan od ciljeva znanstvenika koji će raditi na najvećem teleskopu na svijetu je moguće direktno mjerenje brzine ekspanzije Svemira. Takve mjere bi imale veliki utjecaj na naše shvaćanje Svemira.

Tehničke značajke najmoćnijeg teleskopa na svijetu

Glavno ogledalo bit će raspona 39 metara, a nosit će ga enormna rotirajuća kupola promjera od 85 metara (otprilike je to veličina nogometnog igrališta).

Teleskop će biti i prilagodljiv, što znači da će imati i prilagodljiva zrcala koja će nadomještati mutnoću slike zvijezda koju mogu uzrokovati turbulencije u atmosferi.

ESO

"ELT će prikupljati 100,000,000 puta više svjetla nego ljudsko oko, 8,000,000 puta više nego Galileov teleskop te 26 puta više nego pojedinačni VLT teleskopi (Very Large Telescopes - vrlo veliki teleskopi). Zapravo ELT će prikupljati više svjetla nego svi postojeći teleskopi promjera 8 - 10 metara na svijetu zajedno", piše na službenim stranicama European Southern Observatoryja.

Lokacija je pomno odabrana i savršena je - za Zemljine uvijete

Najveći teleskop pa svijetu smješten je na planini na 3000 metara nadmorske visine usred pustinje Atacama u Čileu.

Ceremoniju koja je obilježila početak gradnje posjetio je i čileanski predsjednik Michelle Bachelet, a održala se u Praranal opservatoriju na sjeveru zemlje.

ESO

ESO

"Ovdje gradimo nešto više od teleskopa: ovo je jedan od najvećih izričaja znanstvene i tehnološke mogućnosti i daje jedan izvanredan potencijal međunarodne suradnje", rekao je Bachelet.

European Southern Observatory još je u travnju 2010. odabrao Cerro Armazones u Čileu za najbolju lokaciju na planetu za izgradnju najvećeg teleskopa.

Suha klima pustinje Atacama pruža gotovo savršene uvijete za promatranje, koliko je to moguće za Zemlju. nisu poznati točni troškovi izgradnje, ali ESO je u ranijim izjavama baratao iznosom od oko milijardu eura.

ESO

"ELT će dovesti do otkrića koja još uvijek ne možemo zamisliti danas i sigurno će nadahnuti mnoge ljude diljem svijeta da razmisle o znanosti, tehnologiji i našem mjestu u Svemiru", rekao je Tim de Zeeuw generalni direktor European Southern Observatoryja.

technomad

Čile

teleskop

Extremely Large Telescope

European Southern Observatory

ELT

ESO

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter