'ultimativno oružje masovne odmazde'

Najvažnije stvari koje Trumpov Twitter otkriva o njemu: Kako ohrabruje ekstremiste, zašto nikada ne tvita u javnosti te kada je najžešći u svojim objavama


Valerija Bebek
06.11.2019.08:20
Najvažnije stvari koje Trumpov Twitter otkriva o njemu: Kako ohrabruje ekstremiste, zašto nikada ne tvita u javnosti te kada je najžešći u svojim objavama
Profimeia

sažeto

U 33 mjeseca objavio oko 11.000 tvitova, od čega je više od polovice bilo usmjereno protiv nekoga, točnije svakoga


Valerija Bebek
06.11.2019.08:20

Tko se Trumpa laća, od tvita pogiba, mogao bi se sažeti predsjednički mandat aktualnog američkog predsjednika u samo sedam riječi. Donald Trump koristi društvene mreže kao niti jedan predsjednik te zemlje (a vjerojatno niti ijedne druge) do sad. Omiljena mreža mu je Twitter. Tamo priopćava najvažnije političke odluke, obračunava se s neistomišljenicima i svim mogućim rivalima, ali tih 140 znakova iznimno često koristi kako bi proglasio 'lov na vještice' ili sebe 'najboljim predsjednikom svih vremena.

"On mora tvitati što ćemo mi jesti", kazala je Kellyanne Conway njegova savjetnica u Bijeloj kući. New York Times objavio je tri teksta u kojima je do detalja analizirao sadržaj i stil Trumpovih tvitova, kao i profile koje predsjednik SAD-a prati, uz to su razgovarali s desecima zaposlenih u administraciji, članove predstavničkih tijela, zaposlene u kompaniji Twitter ali i sa sasvim običnim građanima koji su se našli na Trumpovoj meti.

U 33 mjeseca Donald je objavio 11.000 tvitova, to bi bilo oko 333 tvita mjesečno, odnosno 11 na dan. U to je vrijeme prikupio 66 milijuna pratitelja, dok on i dalje prati samo 47 profila. njegovo ponašanje na toj društvenoj mreži analizirano je u svim segmentima, a u nastavku slijede i uvidi.

Napad, napad, napad!

Više od polovice od 11.000 Trumpovih tvitova su napadi - usmjereni protiv svih i svakoga. Od istrage o umiješanosti Rusa na predsjedničke izbore i Saveznih rezervi do crnih igrača u nacionalnoj nogometnoj ligi, osnivača Amazona Jeffa Bezosa pa i Meghan Markle. jedina osoba koju svim srcem voli pohvaliti je upravo on sam.

Savjetnici su htjeli odgodu objave tvita od 15 minuta

Ubrzo nakon što je zasjeo u predsjedničku fotelju, kako saznaje New York Times, tim Trumpovih najvažnijih savjetnika razmatrao je da od Twittera zatraži neobičnu odgodu. Kompanija je prema njihovom prijedlogu na Trumpovom profilu trebala uvesti odgodu od 15 minuta, umjesto standardnih pet sekundi. Ipak, brzo su odustali od ideje kada su shvatili koliki bi kaos nastao da za to saznaju mediji. Ili još gore sam Donald Trump.

Strane obavještajne službe pokušale su privući mu pažnju

Twitter računi povezani s državnim propagandnim akcijama u Kini, Iranu i Rusiji uputili su na tisuće objava Trumpu. Oni često promoviraju teorije zavjere ili jednostavno podržavaju Trumpovu agendu. Jedan od takvih računa je napisao: “Volimo vas, gospodine predsjedniče!” i Trump je to retvitao.

Svojim retvitanjem Trump ohrabruje ekstremiste

Predsjednik je retvitao objave najmanje 145 neverificiranih profila kojima se promovira ekstremistički sadržaj, a više od dvije desetine njih Twitter je do sada ugasio. Među njima su grupe bijelih neonacionalista, antimuslimanskih grupa i pristalice QAnona (teorija zavjere o sotonističkim pedofilima i 'dubokoj državi') - koji prema FBI-u predstavljaju potencijalnu terorističku prijetnju.

Twitter

Trump nikoga ne prati pa neće ni vas

Većina onoga što Trump dijeli na svom profilu dolazi od ustaljenog niza tvitova i samo 47 profila na toj društvenoj mrežo. Većina profila koje prati pripadaju njegovoj obitelji, slavnim osobama, voditeljima s Fox newsa ili drugim republikancima. Neki od tih ljudi, zauzvrat, prate one profile na Twitteru koji promoviraju QAnon, izražavaju antiislamističke stavove ili zagovaraju suprematizam.

Nikada ga nećete vidjeti da objavljuje tvitove u javnosti

Zašto? Zato što ne voli nositi naočale za čitanje koje su mu neophodne da bi uopće vidio ekran svog iPhonea. Nemojte misliti da je u tom grmu leži spas od njegovih tvitarija, kada je vani Trump jednostavno svoje objave diktira Danu Scavinu, menadžeru Bijele kuće za društvene mreže.

 

Jutro donosi tvitanje

Trump je na Twitteru najaktivniji ujutro, dok u Bijeloj kući gleda Fox news, skrola po feedu i tu društvenu mrežu pretvara u: 'ultimativno oružje masovne odmazde" - što je rekao jedan njegov suradnik. Gotovo polovica njegovih napadačkih tvitova objavljena je između šest i 10 sati prijepodne. A upravo je tada najčešće sam, bez ikakvih savjetnika u blizini.

New York Times pročitao sve Trumpove tvitove, ikad

Američki predsjednik se čak 183 puta hvalio veličinom publike koja ga je negdje dočekala ili jačinom aplauza kojim su ga pozdravili. Imigrante je napao čak 570 puta, dok je veličao diktatore 132 puta. Medije je nazvao 'neprijateljima naroda' čak 46 puta. U 'skromnih' 16 objava o sebi je govorio kao o 'omiljenom predsjedniku svih ljudi'.

Twitter screenshot

Postoji život i izvan Twittera

Prema podacima YouGov koji se bavi istraživanjem Trumpovih tvitova, neke od tema na kojima je predsjednik zaradio najviše “lajkova” i koje su imale najviše podjela, uglavnom nemaju tako dobar prijem kod šire javnosti.

Nova pravila na Twitteru

Na sve ovo, možda nije zgorega nadodati kako je vodstvo te popularne društvene mreže krajem listopada donijelo vrlo zanimljivu odluku, odnosno popularnu - kako su je okarakterizirali u američkim medijima. Zabranili su političke oglase. Jack Dorsey, CEO i suosnivač Twittera obznanio je da njegova kompanija više neće dozvoljavati sponzorirane tvitove koji reklamiraju političke kampanje. Uz to zabranit će i vrlo širu kategoriju koju su nazvali 'politička pitanja'.

"Ovdje se ne radi o slobodi izražavanja, nego o plaćanju za veći doseg. Plaćanje da bi se povećao doseg političkog govora ima značajne posljedice s kojima se današnja demokratska struktura nije spremna nositi", objasnio je Dorsey.

Donald Trump

SAD

društvene mreže

twitter

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter