BLIŽI SE KRAJ

Najvažnije činjenice iz suđenja Davidu Komšiću, optuženom da je preko 80 puta nožem izbo bivšu trudnu djevojku Kristinu Krupljan


Mia Peretić
04.04.2018.13:05
Najvažnije činjenice iz suđenja Davidu Komšiću, optuženom da je preko 80 puta nožem izbo bivšu trudnu djevojku Kristinu Krupljan
Dragan Matic / CROPIX

sažeto

Zbog brutalnog ubojstva tužiteljstvo traži najstrožu kaznu, dok se obrana poziva na neubrojivost i jaku razdražljivost


Mia Peretić
04.04.2018.13:05

Završilo je iznošenje završnih riječi na suđenju 20-godišnjem Davidu Komšiću kojeg se tereti da je u veljači prošle godine na posebno brutalan način iz osvete i ljubomore ubio svoju bivšu djevojku, tada trudnu 18-godišnju Kristinu Krupljan. Kristina je tada čekala dijete s drugim muškarcem čiji identiet nije poznat. 

Zbog teškog ubojstva prijeti mu maksimalna kazna od 40 godina zatvora, no s obzirom na to da je Komšić mlađi punoljetnik sud može odlučiti o primjeni blažeg Zakona o sudovima za mladež prema kojemu bi mogao dobiti maksimalno deset godina zatvora. Tužiteljica traži da ga se proglasi krivim, te smatra da nema osnove za maloljetničke sankcije jer je teško ubojstvo počinio s izravnom namjerom. Također tvrdi da Komšić nije bio u stanju manje ubrojivosti u trenutku kad je ubijao Kristinu. 

Komšićev odvjetnik Veljko Miljević pak kaže da njegov klijent nije bio ubrojiv: "Zbog Kristininog ponašanja je patio, a zbog dugotrajne patnje bio je u jakoj razdražljivosti", navodi Miljević.

Ovo su neke od ključnih točaka cijelog slučaja:

1. David Komšić je 22. veljače 2017. brojnim ubodima nožem ubio trudnu Kristinu Krupljan

U veljači prošle godine u 21:30 sati je David, kako ga se tereti, na izrazito okrutan način iz osvete 88 puta izbo bivšu djevojku 18-godišnju Kristinu Krupljan u njenoj Opel Astri, nedaleko od zgrade u kojoj je živjela. Obducenti su izbrojali 73 ubodne i 15 reznih rana nožem. Rezao ju je po glavi i tijelu, a čak 40 puta, precizno su utvrdili sudski vještaci, nesretnu je djevojku ubo u vrat. Imala je brojne ozljede po prstima ruku, podlaktici, nadlaktici.

Kristina se pokušala obraniti, a trpjela je teške bolove i umirala u mukama na sjedištu auta čiji je motor radio, a svjetla su još bila upaljena kad je liječnica Hitne pomoći otvorila vrata i ustanovila smrt. 

Nakon ubojstva David Komšić je nazvao sestričnu, pa se predao policiji. Vještačenjem je utvrđeno da je David u krvi i urinu imao THC, što ukazuje da je konzumirao marihuanu iIi hašiš. 

2. Bahato divljanje po Instagramu

Kako je sve više informacija dospijevalo u medije, širile su se objave s profila na Instagramu koji je pripadao Komšiću, a koje su odavale više detalja o njegovom životu. Tako je dva tjedna prije ubojstva objavio snimku nadzorne kamere na kojoj se vide policajci koji su ga tražili, a on ih je nazvao "smećarima" uz objavu: "Kad te smećari traže u nedjelju u 08:00 ujutro a ja ih posmatram preko kamera, na drugoj adresi i u toplom krevetu".

Dan prije ubojstva ponovno je bio aktivan na Instagramu, te je uz fotku mafijaša Ala Caponea napisao poruku: "Bog prašta, mafija ne!".

3. Komšiću određen jednomjesečni istražni zatvor

24. veljače 2017. osumnjičenik je završio u istražnom zatvoru zbog ubojstva Kristine Krupljan. Otkriveno je da je Komšić već ranije imao mjeru zabrane prilaska i komunikacije Kristini, koja je bila na snazi od svibnja do srpnja 2015., a koju je prekršio četiri puta. Policija je o tome svaki puta obavijestila DORH, no nitko nije reagirao. Također, Komšić je 2013. prijavljivan za narušavanje javnog reda i mira ispred noćnog bara Ice. 

4. Potvrđena optužnica za brutalno ubojstvo

Zagrebački Županijski sud je u listopadu prošle godine potvrdio optužnicu za teško ubojstvo 20-godišnjem Davidu Komšiću kojega tužiteljstvo tereti da je u veljači iz ljubomore ubio  Kristinu Krupljan, sa 70 ubodnih i petnaestak reznih rana po glavi i tijelu.

Osim ovog zločina Komšić je i ranije bio optužen da zbog izazivanja prometne nesreće na Sveticama u travnju prošle godine kada je autom udario u pješaka koji je prelazio cestu, iako je na semaforu bilo upaljeno crveno svjetlo za pješake.

5. Početak suđenja: Komšić se u sudnici smijao, zijevao i namigivao

Početkom veljače ove godine je na Županijskom sudu u Zagrebu počelo suđenje, a Komšić je ostao pri ranijoj tvrdnji s pripremnog ročišta da se ne osjeća krivim. Tužiteljstvo je tražilo najtežu kaznu, a optužba tvrdila da je bio neubrojiv. 

Optuženi je David tijekom svjedočenja prijateljica pokojne Kristine zijevao, zbog čega ga je sutkinja upozorila da prestane. Na to je otac ubijene ironično dobacio da je Komšić neubrojiv, na što se ovaj prema njemu okrenuo i počeo smijati. U jednom trenutku je nekome iz publike namignuo.

Svjedočili su svi, od prijateljica ubijene Kristine do prijatelja i roditelja optuženog Davida. U iskazima su svi posvjedočili da je veza između Davida i Kristine bila turbulentna, da su se često mirili i prekidali. No, Kristinine prijateljice svjedočile su da je Kristina trpjela Davidovo fizičko i psihičko zlostavljanje, te da je u više navrata imala vidljive ozljede na licu i tijelu. Komšićeva majka rekla je da je Kristinu doživljavala kao članicu obitelji, da je među njima bilo svega i da potpuno suosjeća s Kristininom majkom, no da njen sin nije monstrum.

6. Majka ubijene Kristine optužena da je uzimala novac od Komšićevih

Majku ubijene, Vesnu Krupljan, na izlasku iz sudnice izvrijeđao je Davidov kum Vjekoslav Komšić:

"Uzimala im je novac, vozili su je na groblje, sve najbolje o njoj su mislili da joj pomognu. Njihov sin, što je napravio, tj. moj kum, to je najveće zlo. Mi to ne opravdamo što je on napravio, ali ta žena je klasična lažljivica i ona je dovela do svega ovoga. Uzela je novac od odvjetnika", ustvrdio je kum.

Vesna Krupljan je rekla da je potpisala izjavu na nagovor svog bivšeg odvjetnika koji ju je prevario ponudivši joj da potpiše suglasnost da David Komšić za ubojstvo njene kćeri dobije maksimalno 10 godina zatvora, odnosno najblažu kaznu. U zamjenu za potpis, Vesna Krupljan dobila je 175.000 kuna. Majka Vesna je, kako kaže, mislila da potpisuju dokument za naknadu štete, a ne da David dobije do 10 godina i da nitko od njih ne ide na sud:

"Da smo znali što potpisujemo, ne bismo. David nije zaslužio da dobije 10 godina, nego 40-50 godina zatvora", rekla je majka ubijene.

7. Što kažu psihijatri?

Hendikep u vještačenju Davida Komšića bio je što se on branio šutnjom i samo je kratko opisao što se na večer ubojstva dogodilo, pa su se morali osloniti i na iskaze svjedoka. Iz toga proizlazi da je riječ o osobi niskog praga tolerancije, sklonoj da u frustrirajućim situacijama reagira ljutnjom i srdžbom.

Opisuju ga dalje, kao egocentričnu, samosažaljivu, emocionalno distanciranu osobu. Vlastito ponašanje idealizira, izrazito teško podnosi konfrontaciju i drugačije mišljenje. Osoba je prosječnih intelektualnih sposobnosti, naglašenog narcizma i visokog stupnja potisnute agresivnosti. 

S tog aspekta njegovo ponašanje u vrijeme djela ne bi se moglo kvalificirati kao “strano njegovoj ličnosti”, već bi se moglo shvatiti u okvirima već poznatih reakcija između žrtve i počinitelja, ocijenila je psihijatrica i zaključila da je u vrijeme zločina David Komšić bio smanjeno uračunljiv, ali ne i bitno da ne bi mogao shvatiti što čini. I zaključila da je sposoban pratiti suđenje za nedjelo koje je počinio. 

7. Komšićevi roditelji se odjednom sjetili da se David psihijatrijski liječio

Nakon prvog ročišta postalo je očito da će obrana Davida Komšića raditi na tome da on dobije što blažu kaznu. Sam izbor odvjetnika već je ukazivao na moguću strategiju, a Davidovi roditelji Ivo i Olivera naglo su se prisjetili da su sina vodili na psihijatrijska liječenja u rodnu BiH:

"Nakon prometne nezgode koju je imao, a u kojoj je stradala jedna osoba, David je nosio manji nož -skakavac i sprej da bi se mogao obraniti od eventualnog napada starijeg sina poginulog jer mu se jednom obratio prijetećim riječima", rekao je Ivo Komšić.

Optuženi Komšić i njegovi roditelji prvo su rekli kako on ranije nije imao ozbiljnih psihičkih tegoba zbog kojih bi mu trebala pomoć.

No naknadno je u dva navrata priložena medicinska dokumentacija u kojoj piše da se Komšić više godina, u periodu između 2010. do 2016., psihijatrijski liječio kod raznih psihijatara u BiH. Zašto baš tamo? Navodno ga je bilo sram osude u zajednici. 

Presuda Komšiću očekuje se u ponedjeljak 9. travnja u 13.30.

suđenje

presuda

David Komšić

Kristina Krupljan

završna riječ

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter