video: okrutni ubojice

Najsmrtonosnije terorističke skupine još su aktivne diljem svijeta, žrtve sakate, sijeku im glave, razapinju ih i žive pale. Od jedne nastradali i Hrvati


Mia Peretić
25.04.2019.19:00
Najsmrtonosnije terorističke skupine još su aktivne diljem svijeta, žrtve sakate, sijeku im glave, razapinju ih i žive pale. Od jedne nastradali i Hrvati
Screenshot/YouTube

sažeto

Iako primarno djeluju u zemljama Afrike i Bliskog istoka, pristaše imaju na svim kontinentima i danas doprinose sijanju atmosfere straha diljem svijeta


Mia Peretić
25.04.2019.19:00

Teroristički napad na crkve i luksuzne hotele koji se na Uskrs dogodio na Šri Lanki okarakteriziran je kao jedan od najgorih nakon rušenja poznatih njujorških blizanaca, odnosno napada na tornjeve WTC-a u kojima je poginulo 2,977 osoba. 

Broj mrtvih na Šri Lanki svakim danom biva sve veći, zadnje su informacije da je stradalo više od 350 osoba, dok je njih 500 ozlijeđeno. Istraga američkih službi navodi da iza napada stoji zloglasna teroristička skupina Islamska država, a u jednom je televizijskom intervjuu tu sumnju potvrdio i američki državni tajnik Mike Pompeo, kao i stranica Site Intelligence koja je bavi praćenjem terorističkih skupina.

Mnogi su se s pravom zapitali kako je moguće tvrditi kako je ISIL poražen, dok istovremeno agencija Amaq, povezana s Islamskom državom, kao stranica koja prva objavljuje njihovo "preuzimanje odgovornosti" za napade, objavljuje video za videom u kojima se mogu vidjeti bombaši samoubojice sa Šri Lanke kako se zavjetuju na odanost zloglasnom Abu Bakr al-Baghdadiju, vođi ISIL-a. 

Reuters

Najstrašnije terorističke skupine djeluju i danas

No, iako je Islamska država zaista izgubila značajan dio teritorija, ljudstva i financija, i dalje ostaje najsmrtonosnija teroristička skupina na svijetu. Prema podacima internet stranice Global Terrorism Index, od ukupno 18,814 smrtnih slučajeva diljem svijeta, uzrokovanih terorizmom u 2017. godini, više od polovice su rezultat djelovanja najgorih terorističkih skupina koje su i danas još uvijek vrlo aktivne, a koje, osim ISIL-a, uključuju Talibane, Al- Shabaab i Boko Haram. Iako primarno djeluju u zemljama poput Afganistana, Iraka, Nigerije, Somalije i Sirije, s obzirom da imaju niz poklonika na svim kontinentima i danas doprinose sijanju atmosfere straha diljem svijeta, baš kao u nedavnom primjeru Novog Zelanda i Šri Lanke. 

Islamska država se u jednom trenutku prostirala diljem Iraka i Sirije, zarobljenicima su odrubljivali glave, razapinjali ih i palili žive

Na arapskom poznata kao Daesh, a u zapadnom svijetu pod akronimima ISIS i ISIL, sunitska takozvana Islamska država je u vrlo kratkom roku postala jedna od najzloglasnijih i najopasnijih terorističkih organizacija na svijetu. Iako se smatra da je na području Sirije i Iraka, na kojem je 2014. godine proglasila kalifat, uglavnom poražena, a borci pobijeni ili protjerani, i dalje je jasno kako su tijekom godina uspostavili široko razgranatu mrežu militanata diljem svijeta, te da njihove ćelije djeluju i van granica Bliskog istoka.

REUTERS/Stringer/File Photo

Njihov je cilj stvaranje "Božje države" koja je trebala obuhvatiti povijesno područje Levanta, odnosno Sirije, Iraka, Libanona, Palestine i Jordana, što je djelomično i bilo ostvareno realizacijom kalifata na čelu s kalifom Abu Bakr al-Baghdadijem. Kao kalifat smatrali su da imaju vjersku, političku i vojnu vlast nad svim muslimanima u svijetu, a stanovnici koji su se nalazili na područjima pod okupacijom Islamske Države bili su izloženi bičevanju, sakaćenju, obezglavljivanju i razapinjanju. Žrtve ovakvih kazni bile su odabrane po slobodnom nahođenju vehabijskih skupina, a najčešće su stradavali šijiti, sunitski rivali, zarobljeni vojnici i "nemoralne" žene i muškarci.

No, ono po čemu su najzloglasniji, osim scena kulturocida drevnih sirijskih gradova, neviđena je okrutnost kojom su pogubljivali zarobljenike, te činjenica da su čitav postupak snimali i javno objavljivali.

Princip je uvijek bio isti: nekoliko krvnika stajalo je u pustinji, a pred njima bi klečao zarobljenik u narančastom kombinezonu. Zatim bi ubojice u kameru izgovorile poruku, najčešće saveznicima "zapadne" koalicije koje su sudjelovale u ratu u Siriji, nakon čega bi žrtvama odrubili glavu.

I Hrvati su bili njihove žrtve

Krvnici ISIL-a su s vremenom razvijali sve brutalnije načine egzekucije žrtava. U jednog su zatvorenika ispalili raketu, zarobljenog su jordanskog pilota spalili živog, a njihovu je okrutnost osjetila i Hrvatska. Na jednoj od njihovih bolesnih snimaka prikazano je pogubljenje britanskog humanitarca Davida Hainesa, čija je supruga s obitelji živjela u Sisku. 

Screenshot/YouTube

2015. godine u Egiptu je otet i Tomislav Salopek iz Vrpolja, koji je tada kao topograf radio za jednu francusku kompaniju. Naoružana skupina je na području Kaira zaustavila službeni automobil, izvukla vozača i otela 31-godišnjeg Hrvata.

Tada su poduzete sveobuhvatne akcije hrvatske diplomacije, tadašnja ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić hitno je otputovala u Kairo, a predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović bila je u izravnoj komunikaciji sa svojim egipatskim kolegom. No, nažalost, stravična je snimka pogubljenja objavljena 12. kolovoza, te uništila svaku nadu za sretnim krajem.

Pa, iako je moć ISIL-a na teritoriju bivšeg kalifata gotovo nepostojeća, Europi i ostatku svijeta sada prijeti opasnost od bivših boraca koji su uspjeli pobjeći i nadaju se povratku u zemlje u kojima su rođeni. 

Talibani u Afganistanu uveli najradikalniji oblik šerijatskog zakona ikad viđen, a prakticirali su javna smaknuća na stadionima

Talibani su pripadnici radikalnoga islamističkog pokreta koji je u Afganistanu bio na vlasti od 1996. do 2001. godine, odnosno do pokretanja američkih vojnih intervencija u toj zemlji. Pokret su stvorili proučavatelji islama (talibi) u pakistanskim medresama, a financirani su od strane Pakistana i Saudijske Arabije. 1994. godine osvajaju Kandahar, a dvije godine kasnije zauzimaju i Kabul gdje uvode šerijat i proglašavaju Afganistanski Emirat. Američkom vojnom intervencijom 2001. talibani su srušeni s vlasti i od tada vode gerilsku borbu.

Dok su bili na vlasti, talibani su stanovništvo tjerali da se šerijatskih zakona pridržava na najstroži način ikada viđen u islamskom svijetu. Bili su poznati po zlostavljanju žena, kojima je bilo zabranjeno raditi i školovati se. Morale su nositi burku koja pokriva čitavo tijelo i lice, te koja ima samo otvore za oči. Ako bi prekršile šerijatski zakon, bile su osuđene na javno smaknuće koje se nerijetko održavalo na stadionima. 

Njihov je saveznik bila i teroristička skupina Al-Qaida, koju je osnovao Saudijac Osama bin Laden, kojeg se smatra glavnim krivcem i operativcem terorističkih napada na SAD 2001. godine. Talibani su tijekom 2018. godine proširili svoj teritorij i utjecaj u Afganistanu, dok je godinu ranije objavljeno kako je pod njihovom kontrolom 11 posto teritorija te zemlje. 

Al-Shabaab kao produžena ruka Al - Qaide u Africi: surađuju s piratima, drugim teroristima, a u 2017. godini ubili su 1500 osoba

Ekstremistička militantna skupina Al-Shabaab, što u prijevodu znači 'Omladina' pojavila se 2006. godine kao produžena ruka Al- Quaide koja uglavnom operira u Somaliji, no izvela je brojne napade u Etiopiji, Keniji i Ugandi. Surađuju i s nigerijskim Boko Haramom. Kontroliraju seoska područja duž Afričkog roga, ponajviše u Somaliji, gdje podupiru džihadiste u građanskom ratu, baš kao i u Jemenu i Mozambiku. Ujedinjeni narodi u svojim izvještajima navode kako pripadnici Al-Shabaaba surađuju i sa somalijskim piratima. 

Vjeruje se da imaju između sedam i devet tisuća boraca, uglavnom dominiraju u manjim mjestima i ruralnim područjima, a u oblastima koje kontroliraju uveli su strogu verziju šerijata koje uključuju i kamenovanje žena do smrti u slučaju preljuba, te amputiranje ruku lopovima.

Boko Haram prakticira masovne otmice, a žene i djecu koriste kao bombaše samoubojice

Nigerijska teroristička skupina Boko Haram, također poznata kao Jama’tu Ahlis Sunna Lidda’awati wal-Jihad, nekada je bila najsmrotnosnija teroristička grupa na svijetu, no od 2014. godine joj je snaga u opadanju jer se osipala na frakcije.

U Nigeriji se pojavila 2002. godine i proširila na okolne zemlje poput Čada, Kameruna i Nigera, a zaklela se na odanost Islamskoj državi. Zalažu se za uvođenje šerijatskog zakona u čitavoj Nigeriji, a najzloglasniji su po masovnim otmicama i korištenju djece i žena u svrhu bombaša samoubojica.  

Boko Haram 2017. godine oteo je 276 školarki. U zarobljeništvu je ostalo 112 školarki iz Chiboka, od kojih je samo 15 preživjelo zatočeništvo.

Screenshot/YouTube

Na Filipinima komunistička gerila i islamisti, dok u Europi jačaju radikalno desni ekstremisti

Među ostalim najsmrtonosnijim skupinama terorista koje djeluju izvan Afrike i Bliskog istoka spominje se Nova narodna vojska, komunistička gerila na Filipinima koja se sa službenom vlasti bori već gotovo 50 godina, a u sukobu je do sada poginulo 40 tisuća ljudi. Filipini imaju problema i s islamističkim terorističkim skupinama poput Abu Sayyaf, koja je povezana s Islamskom državom. 

Istovremeno u zemljama zapadne Europe jačaju ekstremističke skupine radikalne desnice. Prošle godine u Chemnitzu njemačka je policija uhitila šestoricu muškaraca osumnjičenih za stvaranje ekstremno desne militantne organizacije koje je planirala napasti više državne službenike i političare.

Optuženi su za stvaranje "Revolucije Chemnitz", organizacije koja je ime dobila po gradu u kojem je, nakon smrtonosnog napada na Nijemca za koji se okrivljuju migranti, izbilo najgore ekstremno desno nasilje u Njemačkoj posljednjih nekoliko desetljeća. 

Nova IRA

Mlada 29-godišnja novinarka Lyra McKee poginula je u neredima koji su prošli četvrtak izbili u sjevernoirskom gradu Londonderryju. Naime, zbog sumnje da "nasilni republikanski disidenti" planiraju napade u gradu, policija je provodila racije u privatnim kućama. Neredi su izbili kao reakcija na navedene pretrage domova, a na policiju je bačeno pedesetak benzinskih bombi. 

reuters

Nesretna se novinarka našla na zadatku kada je nepoznata osoba ispalila više hitaca prema policiji, a od posljedica ranjavanja preminula je u bolnici. Policija je odmah posumnjala da iza napada stoji Nova IRA, odnosno nova Irska republikanska armija koja želi ujedinjenje Sjeverne Irske s Republikom Irskom, te koja odbacuje Sporazum na Veliki petak iz 1998. kojim su okončana tri desetljeća sukoba u Sjevernoj Irskoj koji su odnijeli više od 3600 života.

teroristički napad

ISIL

islamistički esktremizam

talibani

Boko Haram

Nova IRA

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter