FOTO: Utjecajnici van kontrole

Najezda influencera preplavila je Černobil i Pripjat pa sada poziraju goli u kontaminiranim zonama. Kreatori popularne serije apeliraju da se upristoje


Mia Mitrović
12.06.2019.20:00
Najezda influencera preplavila je Černobil i Pripjat pa sada poziraju goli u kontaminiranim zonama. Kreatori popularne serije apeliraju da se upristoje
Getty Images

sažeto

Pretprošlo ljeto u trendu su bili rozi plamenci na napuhavanje, ovoga ljeta u trendu je izgleda Černobil


Mia Mitrović
12.06.2019.20:00

Planetarna popularnost nove HBO-ove serije 'Černobil' ima svoju dosta toksičnu nuspojavu. Naime, u Ukrainu se trenutno slijevaju horde influencera koje su se uputile u Černobil i obližnji grad Pripjat u potrazi za idealnim, instagramabilnim kadrom. Černobil je ovog ljeta u trendu, koliko god to suludo zvučalo.

Iako je Černobil turistima otvoren od 2011. CNN piše da je broj turista koji dolaze u ovu još uvijek radioaktivnu zonu zahvaljujući seriji porastao za čak 35%, a do kraja godine brojka će biti još i veća. 

Gola guza na radioaktivnom asfaltu

Poprište tragedije koja je prouzrokovala desetke, a po nekima i stotine tisuća smrti (konačna brojka još uvijek nije poznata i predmet je široke rasprave) postalo je idealna scenografija za Instagram fotografije. Influenceri černobilsku tragediju sada koriste kako bi snimili što bolju sexy cool fotografiju.

 
 
 
View this post on Instagram

-ph: @alkrud_ & @angelinaprotein . . . . -assistant: @d._kramer

A post shared by @ nz.nik on Jun 6, 2019 at 7:32am PDT

Prilikom fotografiranja uopće ne uzimaju u obzir naputke koje dobiju svi posjetitelji kontaminirane zone pa se tako prešetavaju polugoli na lokacijama gdje je radijacija još uvijek jaka i time se hvale očitanim brojkama na malim Geigerovim brojačima (drže ih poput selfi kamera), sjedaju na još uvijek radioaktivni asfalt ili poziraju u čuvenom lunaparku, a pri tome ne pokazuju ni trunku pijeteta prema žrtvama. Nekima od njih zbog izloženosti radijaciji stanice u tijelu doslovno su se raspale pa su umrli u nezamislivim mukama.

 
 
 
View this post on Instagram

#chernobyl

A post shared by Jakub (@kenji_vaio_) on Jun 6, 2019 at 12:23am PDT

Iako se u černobilsku zonu smije pristupiti samo uz licencirane vodiče, to ne sprječava turiste da se neadekvatno fotografiraju u okolici ili čak i na samoj lokaciji.

Černobilski influencerski trend

Na černobilski influencerski trend reagirali su i producenti serije. Kreator 'Černobila' Craig Manzing u jednom je tvitu poručio onima koji posjećuju lokaciju da ne zaborave da se tamo dogodila strašna tragedija te da se odnose s poštovanjem u čast svih onih koji su tamo patili i žrtvovali svoje živote da se spriječi katastrofa većih razmjera. Sumnjamo da će poslušati njegov apel jer jednom kada krene hype, onda ima razornu snagu tsunamija.

Posljednja epizoda miniserije od pet nastavaka u Americi je emitirana 3. lipnja, a u Hrvatskoj dan kasnije. Na vrlo autentičan, gotovo dokumentaristički način serija kronološki prati zbivanja u Ukrajini i Sovjetskom savezu uoči černobilske katastrofe koja se dogodila 26. travnja 1986. te diskretno propituje političke razloge i posljedice koje je proizvela.

influenceri

Černobil

ljudska glupost

hype

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter