SERIJAL LOKALNI ŠERIFI

Najdugovječniji načelnik u Hrvatskoj održao se i dulje od Bandića, kad su na tulumu cajke, on pjeva 'Starog sokola', dok sive sokole hvata golim rukama, a HDZ mu je u krvi i obitelji


Mia Peretić
03.08.2019.11:00
Najdugovječniji načelnik u Hrvatskoj održao se i dulje od Bandića, kad su na tulumu cajke, on pjeva 'Starog sokola', dok sive sokole hvata golim rukama, a HDZ mu je u krvi i obitelji
Ivo Ravlic / CROPIX

sažeto

Načelnik Općine Baška Voda na funkciji je od 1993. godine i ne nazire se kraj njegove 'vladavine'


Mia Peretić
03.08.2019.11:00

Najdugovječniji načelnik u Hrvatskoj, pater familias HDZ-ovske 'dinastije' u Baškoj Vodi, jedan od najmoćnijih ljudi Makarske i strastveni lovac koji 'Starog sokola' najradije pjeva, a sivog u letu hvata golim rukama - ne, to nije kakav akcijski super heroj, već Joško Roščić, načelnik Općine Baška Voda koji dolazi iz redova Hrvatske demokratske zajednice.

Ivo Ravlic / CROPIX

Pater familias HDZ-ovske obitelji iz Baške Vode

Na čelu Općine je, kako stoji na službenim stranicama, s kratkim prekidom još od 1993. godine, dragovoljac je Domovinskog rata, iako je mali broj lokalnih medija pisao kako mu neki od suboraca osporavaju ratni put, otac je dvoje djece, sina Mate i kćeri Dragice, kojoj je uspješno prenio ljubav prema politici i HDZ-u.

Naime, 31-godišnja Dragica, koja se u međuvremenu udala za HDZ-ovog dogradonačelnika Makarske Jozu i sada nosi prezime Vranješ, saborska je zastupnica i članica Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije, a spominjala se i kao moguća zamjena za smijenjenu ministricu Gabrijelu Žalac, čime bi, da se križaljka odigrala tako, u političkim funkcijama nadmašila i vlastitog 'ćaću'.

Ivo Ravlic / CROPIX

Fotka se s ulovljenim, ubijenim jelenom, no 'Životinje uvijek osjete tko je dobar čovjek'

Roščić, kako saznajemo letimičnim pogledom na njegov Facebook profil, voli prirodu, planinu i životinje. I dok su psi na fotkama živi, veseli i uglavnom zdravi, isto se ne može reći i za njegov ulov iz 2014. godine nad kojim čuči s puškom u ruci.

U komentaru kaže "Ja san lovac od rođenja", referirajući se na usporedbu s Nadanom Vidoševićem koju mu je uputila jedna korisnica društvenih mreža.

Malo se milosrdnijim pokazao u anegdoti o kojoj je 2013. pričala cijela Baška Voda, a u kojoj je Roščić od kandža sivog sokola spasio vrapčića. Iskusni lovac preduhitrio je sokolov zalet, uhvatio ga u letu i s pticom u ruci otišao na piće.

Kako je za kazao, sokol je bio posve miran, no kada je životinji prišao jedan od Baškovođana, ptica grabljivica odmah ga je kljucnula.

"Sivi sokol je inače najbrža životinja na svijetu jer leti brzinom i do 300 kilometara na sat. Unatoč njegovoj brzini, uspio sam 'repca' spasiti i sprijateljiti se sa sokolom, tako da se nije ni pomaknuo iz moje ruke. Inače, kao mladić sam pripitomio sokola koji mi je na ruku slijetao na zvižduk", rekao je tada za Makarsku kroniku načelnik Roščić, dodavši u šali da životinje uvijek osjete tko je dobar čovjek.

Božićni party uz Cecu

Osim obitelji, domovine, politike i tog čitavog HDZ-ovog 'start paketa', načelnik Roščić voli i dobru feštu. Tako su se na jednoj zabavi mogli čuti i stihovi pjesme 'Šta je to u tvojim venama' koju izvodi Ceca, srpska cajkaška zvijezda i udovica ratnog zločinca Arkana.

"Oko tebe cura puno pa mi suze kvase lice, a ti kažeš baš si luda, to su moje drugarice...", odzvanjalo je, ni više ni manje, nego na Božićnom domjenku koji je za svoje stranačke kolege iz HDZ-a 2017. godine organizirao Joško Roščić.

'Ja pjevam Starog sokola, Čavoglave. To je netko jako zločest napravio'

Na snimci koja je izašla u javnost, u moru rasplesanih HDZ-ovaca na folk hit đuskala je i sama kći Dragica, a Roščić se Indexu ovaj glazbeni odabir tijekom slavlja jednog od najvećih katoličkih blagdana pravdao univerzalnim kontraargumentom kada se radi o afinitetima ka bilo čemu vezanom za Srbiju - sudjelovanjem u ratu:

"Ja Cecine pjesme ne znam, a Roso vam je mogao reći da ja pjevam Starog sokola, Čavoglave, Rastao sam pored Dunava... Dragovoljac sam Domovinskog rata, zapovjednik dragovoljačke satnije, prošao Dubrovnik, Stolac, Mostar. To je neko jako zločest napravio, ne znam zbog čega. Ne znam koje su pjesme bile, možda je bila. Pitajte Marija što sam pjevao. Otpjevam dvije, tri pjesme i stanem sa strane", kazao je Roščić.

Sin Mate istukao vozača zbog pretjecanja?

No, nije kćer Dragica jedina koja puni medijske stupce - nakon incidenta s tučnjavom javnosti je poznat postao i Roščićev sin. Naime, kako je pisala Slobodna Dalmacija, Mate Roščić je u travnju prošle godine Jadranskom magistralom nakon neuspješnog pretjecanja jurio za vozačem Romanom Čovićem. Nakon što ga je uspio sačekati, navodno mu je nogom razbio retrovizor, otvorio vrata automobila, istukao ga šakom, rasprsnuo mu bubnjić, iskrivio vilicu. Tata Roščić samo je kratko komentirao da ne odobrava takvo ponašanje, a policija je Roščića mlađeg prijavila za prekršaj članka 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Optužbe za pogodovanje članovima obitelji, prijateljima i poznanicima

Što se dugovječnosti na političkoj funkciji tiče, Roščiću u Hrvatskoj može parirati malo koji 'lokalni šerif'. Čak mu ni 'vječni' Milan Bandić nije baš blizu. Tajna tog opstanka sasvim sigurno podrazumijeva određene 'političke vještine', a u 26 godina staža na tom radnom mjestu i određen broj afera.

Tako je regionalni portal Megamedia svojevremeno tvrdio kako Roščić svoje birače tijekom više od dva desetljeća u šaci drži kroz dodjeljivanje određenih poslova i koncesija, odnosno tko će tijekom turističke sezone na plaži ili šetnici moći peći palačinke, prodavati sladoled, iznajmljivati ležaljke i suncobrane.

Ivo Ravlic / CROPIX

Predmet Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Zbog toga je i Roščić 2018. godine postao predmet bavljenja Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, nakon što je protiv njega u lipnju 2017. godine podnesena anonimna prijava da je "svojoj supruzi i djeci svoje sestre dodijelio koncesije na pomorskom dobru na najboljim pozicijama na području Baške Vode, kao i drugim osobama, čime je stavio privatni interes ispred javnog interesa i iskoristio utjecaj koji kao dužnosnik ima kako bi navedene osobe dobile koncesiju".

Povjerenstvo na čelu s Natašom Novaković odlučilo je da se postupak protiv Roščića neće pokrenuti "s obzirom na to da iz prikupljenih podataka i dokumentacije, povodom zaprimljene prijave ne proizlazi da je dužnosnik u svojstvu općinskog načelnika Općine Baška Voda sudjelovao u dodjeli koncesija na pomorskom dobru svojoj supruzi i djeci svoje sestre, odnosno ne proizlazi da je povodom navedenih okolnosti došlo do moguće povrede odredbi ZSSI-a".

U obrazloženju odluke Povjerenstva također stoji da je od Općine Baška Voda zatraženo očitovanje je li osobama koje su poimence navedene u prijavi dodjeljivala koncesiju na pomorskom dobru, te ako jest da specificira o kakvim je koncesijama riječ, te ostale detalje i relevantnu dokumentaciju, na što se Općina Baška Voda u očitovanju jednostavno izjasnila da koncesiju na pomorskom dobru nije dodjeljivala osobama u prijavi, niti poslovnim subjektima (trgovačka društva, obrti i dr.) u vlasništvu navedenih osoba.

I tu je priči bio kraj.

Screenshot : Odluka povjerenstva

Ima jedan Žulj...

Kako to u svakom poslu biva, neminovno je da nekada nekome staneš na žulj, što se gotovo pa doslovno dogodilo i Jošku Roščiću u slučaju s Krunom Žuljem. Naime, poduzetnik Žulj, vlasnik tvrtke Čarolija d.o.o., u veljači ove godine na jednoj tiskovnoj konferenciji u Splitu Roščića je teško optužio za korupciju, traženje mita i zloupotrebu položaja i ovlasti, te tvrdio da Baškom Vodom vlada organizirani kriminal na koji nadležne institucije ne reagiraju.

Naime, kako je rekao, Općina Baška Voda ga je onemogućila u gradnji hotela s četiri zvjezdice i tristotinjak soba tako što su u prostornom planu umjesto puta ucrtali šetnicu pa se investicija od oko 200 milijuna kuna ne može realizirati. Razlog tomu je, tvrdio je Žulj, to što načelniku nije htio ustupiti pola tržnog centra u vrijednosti od 15 milijuna kuna, koji je namjeravao graditi u centru mjesta, pisao je Dalmacija danas.

'U Baškoj Vodi se ništa ne može graditi ako se s Roščićem ne dogovori 'ispod stola'

"Javna je tajna da nitko ništa u Baškoj Vodi ne može izgraditi bez da se 'ispod stola' ne dogovori s načelnikom Roščićem. Njegovo poticanje na kazneno djelo davanja mita, Kruno Žulj prijavio je svima, od USKOK-a, DORH-a, policije, Ureda Predsjednika od Mesića, Josipovića pa sve do Kolinde Grabar Kitarović i Vlade RH. Nitko nije reagirao, a šerif Joško Roščić već 26 godina bez prestanka vlada općinom Baška Voda i terorizira sve one koji nisu spremni dati mito kako bi realizirali svoje projekte", rekao je tada ogorčeni Žulj.

Roščić je sve optužbe odbacio, nazvavši Žulja širiteljem dezinformacija koji je već niz godina problematičan zbog gradnje stambenih zgrada na području općine Baška Voda, koje su, tvrdi načelnik, građene mimo ili bez građevinske dozvole. Dodao je i kako su sve Žuljeve prijave DORH-u odbačene, da inspekcijski nadzor nije otkrio nikakve nepravilnosti u prostornom planu općine Baška Voda, a navodi i odluku Visokog suda u Zagrebu koji je u kolovozu prošle godine odbio sve navode poduzetnika kao netočne i neistinite.

Ivo Ravlic / CROPIX

Sukob s Hloverkom: 'Zatvorio sam joj vrata'

Najnoviji u nizu sukoba Roščićev je sraz s Hloverkom Novak - Srzić, nekadašnjom HRT-ovkom i današnjom direktoricom TZ Makarska, koja je, inspirirana modelom Hvara, najavila osnivanje klastera te iznijela detalje po kojima bi lokalni uredi iz svojih proračuna izdvajali u zajedničku blagajnu s ciljem zajedničke promocije. Pritom je, požurivši, najavila kako će se ugovor potpisati za mjesec dana.

Ivo Ravlic / CROPIX

S obzirom na to da je ideja bila daleko od gotove stvari, ostali su turistički direktori ostali zapanjeni, no bez previše komentara, što nije bio slučaj i s Roščićem. On je prilično izravno rekao kako ideje Novak-Srzić nisu benigne, te da je već javno iskazala namjeru da bude direktorica neke nove organizacije koja bi okupila jedinice lokalne samouprave i koja bi se zvala Makarska rivijera. On je u tome ne podržava.

"Upravo ću javno reći da sam joj zatvorio vrata. Nećemo se mi njome baviti niti išta protiv nje imamo, živimo za sebe, radimo za sebe i ta je priča isključivo na dragovoljnoj bazi", rekao je Roščić, na što je Hloverka Novak Srzić kratko izjavila da je riječ o tipičnom ponašanju lokalnih šerifa, istaknuvši da je to velika šteta.

Lokalni šerifi

Dragica Roščić

Općina Baška Voda

Joško Roščić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter