evo koliko su nam bitni obrazovanje i mladi

Najbolji matematičari na svijetu ostali bez financija, da - riječ je o hrvatskoj djeci. I ostale logičnosti našeg 'besplatnog školstva'


Valerija Bebek
22.11.2018.18:00
Najbolji matematičari na svijetu ostali bez financija, da - riječ je o hrvatskoj djeci. I ostale logičnosti našeg 'besplatnog školstva'
Cropix / Ilustracija

sažeto

Ovih dana traje i prepucavanje hoće li se, i tko će to platiti, svoj djeci davati besplatni udžbenici 


Valerija Bebek
22.11.2018.18:00

Iako su svima puna usta demografije, obrazovanja i provedbe reformi u svim smjerovima. STEM područja su na visokom tronu, opet se u stvarnosti dogodio raskorak između onoga što oni na vlasti govore i onoga što čine.

Iako je ukupno hrvatsko školstvo dosta nisko na ljestvici kvalitete, nekim čudom i marljivim radom učenika i njihovih mentora mladi iz Hrvatske iz godine u godinu rasturaju na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi. Tako je i ovu, petu godinu za redom, osvojio zlatnu medalju na tom natjecanju, a Hrvatska je osvojila sjajan uspjeh na ekipnom natjecanju - osvojivši drugo mjesto.

No, tom bi izvanrednom nizu mogao doći kraj jer je Ministarstvo znanosti i obrazovanja uskratilo financijsku pomoć Hrvatskom matematičkom društvu (HMD) koje već godinama priprema učenika i organizira putovanja na međunarodna natjecanja iz matematike. Radili su to uz financijsku potporu Ministarstva, no ove godine, na natječaju je njihova prijava odbijena piše Jutarnji

Luka Gerlanc / CROPIX

Iz Ministarstva se pravdaju da je razlog u nedostatku sredstava iz prihoda od igara na sreću od kojih se financira taj natječaj. Matematičarima će ministrica Blaženka Divjak već nekako naći financije, valjda bi to trebala značiti ova rečenica u odgovoru iz ministarstva za Jutarnji: "Ministrica Divjak je u nebrojeno slučajeva pokazala da snažno podupire izvrsnost i nagrađivanje najboljih te će se zasigurno naći način kako bi se svi najbolji nagradili".

Prepucavanje oko školskih udžbenika

Kraj je godine i planiraju se proračuni za iduću i na razini gradova i na razini države. Onaj državni proračun predviđa povećanje od čak 509 milijuna kuna za školstvo, znanost i obrazovanje. To je porast od 3,7 posto u usporedbi s tekućom godinom, piše Novac.hr.

Iako se našlo mjesta, među ostalim, za provođenje kurikularne reforme i plaćanje članarina za CERN, za mlade matematičare novaca nema.

Za razliku od države, grad Zagreb je smanjio budžet za obrazovanje u svom proračunu (inače rekordnom) za 2019. Gradski ured za obrazovanje imat će oko 50 milijuna kuna manje nego 2018. Manje će dobiti osnovno i srednje obrazovanje, posebno u stavci nabave udžbenika javlja Jutarnji.

Nikola Vilic / CROPIX

Ali gradonačelnik Zagreba i upravitelj 10 saborskih mandata Milan Bandić se snašao kako pokriti taj manjak. Najavio je da njegov klub neće podignuti ruku na izglasavanju proračuna za iduću godinu ako se ne osiguraju sredstva za besplatne udžbenike na razini države.

Ministrica demografije, Nada Murganić komentirala je tu njegovu ucjenu: “Moje dijete, nemam doduše školsko dijete, ali zaista ne bi trebalo imati besplatne udžbenike, jer na ovaj način ćemo sva sredstva koja imamo na raspolaganju usmjeriti samo za jednu aktivnost, a to možda nije dobro. Trebaju naši građani slabijeg imovinskog stanja imati potpore i za druge potrebe”, rekla je Murganić, piše N1.

Besplatno školovanje na hrvatski način

I ministrica obrazovanja Blaženka Divjak prigovorila je Bandiću da on u gradskom proračunu smanjuje sredstva za obrazovanje, a od Vlade traži besplatne udžbenike. “Ako smanjujete proračun za 50 milijuna kuna, ne možete reći da brinete za obrazovanje.

Imali besplatne udžbenike ili ne, sufinanciran prijevoz do škole ili im je to nepotrebno, roditelji učenika uz sve to imaju i visoke mjesečne troškove svega ostalog vezanog uz pohađanje nastave. Najnovije istraživanje Eurostudent V piše Večernji , pokazalo je da nakon najskupljeg rujna, roditelji u Hrvatskoj svaki mjesec tijekom školske godine moraju izdvojiti barem 600 kuna za dodatne troškove učenika osnovnih i srednjih škola. Cifra je još veća ako imate studenta - 1167 kuna mjesečno i to za one studente koji još žive s roditeljima. U tu cifru ulazi sve od školskog pribora, radnih bilježnica, torbi, opreme za tjelesni do higijenskih potrepština - sapuna i WC papira. Toliko nam je školstvo besplatno.

Nikola Vilic / CROPIX

grad Zagreb

školstvo

Ministarstvo znanosti i obrazovanja

školovanje

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter