u opatiji nakon dore

Najavljen mega spektakl 'Izbor za Najveću Hrvaticu'. Četiri političarke objašnjavale zašto vole domovinu, Boga i istospolne obitelji, nastupila i Severina


Mia Peretić
10.04.2019.17:00
Najavljen mega spektakl 'Izbor za Najveću Hrvaticu'. Četiri političarke objašnjavale zašto vole domovinu, Boga i istospolne obitelji, nastupila i Severina
Ilustracija / 100posto

sažeto

Kada su natjecateljice vidjele tko je četvrta kandidatkinja, bilo je jasno da borba nije poštena


Mia Peretić
10.04.2019.17:00

Nakon što su predali liste za EU parlament, čelnici stranaka "domoljubnijeg" desnog centra i tvrde desnice nisu bili previše zadovoljni letargijom građana zbog činjenice da će uskoro morati izabrati 12 sretnika koji će idućih pet godina, nakon oporezivanja, zarađivati minimalno 4000 eura mjesečno, dok oni u Hrvatskoj istovremeno lupaju glavom o zid svaki put kada shvate da rade samo za hranu i režije.

Kako bi popularizirali EU izbore, osmislili natjecanje političarki

Stoga su, kako bi ove izbore Hrvatima učinili nešto privlačnijima, odlučili ubiti dvije muhe istim udarcem. Naime, u svrhu popularizacije hrvatskih političarki desnije opcije, koje se nalaze na listama za EU parlament, odlučili su "začiniti" nekada davno izrazito popularno natjecanje za Miss Hrvatske. Konkretnije, spoj ovih dvaju elemenata rodio je briljantnu ideju:

"Organizirat ćemo izbor za Najveću Hrvaticu 2019. godine", domislio se organizacijski odbor ovog eventa.

U skladu s tradicijom, natjecanje će se održati u Opatiji, no klasični elementi poput hodanja u kupaćim kostimima i večernjim haljinama bit će preskočeni kako se ipak ne bi otišlo u potpunu trivijalizaciju politike. Jer, prije svega, ova priredba ima sasvim ozbiljnu namjenu, a to je jačanje interesa građana za političkom participacijom.

Moraju zadovoljiti tri kategorije: ljubav prema domovini, Bogu i istospolnim obiteljima

Koncept natjecanja je sasvim jednostavan: četiri političarke s četiri različite domoljubne liste morat će obrazložiti zašto su baš one 'Najveće Hrvatice', a u njihovom će se izlaganju bodovati tri kategorije: koliko vole Hrvatsku, koliko vole Boga, te koliko vole istospolnu obitelj. 

Ovisno o izlaganju, svaka kategorija nosit će maksimalno 10 bodova, a kada bi se dogodilo da baš sve kandidatkinje skupe jednak broj bodova, presudit će procjena stručnog žirija u kojem sjede stručnjak za moral i ćudoređe don Damir Stojić, priznati Hrvat i general Željko Glasnović i poznati pjevač Marko Perković Thompson

Damjan Tadic / CROPIX

Jedina caka ovih izbora nalazi se u tome što je poznato jedino da su se na izbor prijavile četiri kandidatkinje. Također, one jedna za drugu međusobno ne znaju. 

Izbor je postao instant hit, Hrvati su se, baš kao nekad, jedne subotnje večeri okupili pred malim ekranima kako bi ispratili naše političarke koje se spremaju prodefilirati kristalnom dvoranom hotela Kvarner.

Snage odmjerile Šuica, Petir, Esih i kandidatkinja van svake konkurencije

Čast da vodi ceremoniju pripala je veteranu izbora za Miss Mariju Sedmaku.

"Dobro večer, dragi gosti, lijepo vas pozdravljam i nadam se da ćete ostati uz male ekrane kako biste ispratili ovaj svečani događaj izbora za Najveću Hrvaticu 2019. godine", pozdravio je voditelj, da bi, nakon nastupa pop pjevačice Severine i njezinog hita Hrvatica, na pozornicu pozvao prvu kandidatkinju.

"Iz bisera Hrvatske, pljeskom pozdravite kandidatkinju Hrvatske Demokratske Zajednice, već prekaljenu europarlamentarku, gospođu Dubravku Šuicu.

U tom trenu na pozornicu, u crnom kostimu izlazi Šuica, smiješeći se okupljenima.

Darko Tomas / CROPIX

"Gospođo Šuica, pravila znate, pa vas srdačno molim da nam kažete zašto ste vi Najveća Hrvatica", rekao je Sedmak i mikrofon predao Šuici.

"Nitko ne može biti veći Hrvat ili Hrvatica od mene danas, niti mojih kolega na listi. Svi smo mi Hrvati i kršćani. Vjerujem da su na našoj listi svi kršćani, katolici", rekla je ponosno Šuica i nasmiješila se kamerama i gostima.

"Krasno, zahvaljujemo gospođi Dubravki, molim velik pljesak za HDZ-ovu kandidatkinju", rekao je voditelj i okrenuo se prema kamerama najavivši iduću kandidatkinju.

"Nekad u HSS-u, a sada sama, no zato ništa manje važna, dame i gospodo, pljesak za Marijanu Petir".

Goran Mehkek / CROPIX

U to je na pozornicu sramežljivo izašla Petir i stala kraj Šuice.

Uzevši mikrofon, iskoristila je svojih par minuta da narodu objasni zašto je baš ona 'Najveća Hrvatica'.

"Ja sam demokršćanka, žena iz naroda, zastupala sam narod – takva će biti i moja lista. Želim pokazati da se politika može voditi pošteno, bez kompromisa s kojima se ne možete poistovjetiti", na mikrofon je prošaptala nervozno trljajući dlanove.

Voditelj je, primijetivši očitu nelagodu gošće, krenuo razbijati tremu:

"Krasan osmijeh imate Marijana, vidim, zubiće ste pazili".

"Ah da, jednu krunicu imam", smijuljila se Petir.

"A krunicu i na zubu imate, pa vi ste stvarno prava Hrvatica", zavikao je Sedmak.

Iduća se na pozornici pojavila Bruna Esih s liste Nezavisni za Hrvatsku. 

Goran Mehkek / CROPIX

Ona je, pak, nakon Petirke i Šuice odlučila izvući tešku artiljeriju pa je okupljene samouvjereno pozdravila s "Hvaljen Isus i Marija", baš kao što je jednom pozdravila ministra Lovru Kuščevića.

"Majka sam troje djece, profesorica kroatologije, bavim se Bleiburgom i želim patentirati domoljublje", rekla je Esih u svom izlaganju i zaradila ovacije.

Mislila je, pobjeda je garantirana.

No, kako se ispostavilo, ni pozdrav svojstven kleru, Bleiburg i majčinstvo nije bilo ni do koljena idućoj natjecateljici.

Kada je posljednja izašla na pozornicu, sve su tri problijedile, a Šuica je tiho šapnula Esih i Petirki:

"A majke ti, ovo stvarno nije fer. Pa ne moš' bit veći katolik od pape. Ne moš' s bivšom časnom u ring. I još je s narkomanima radila. Majko mila, ko' da svecu trebaš počupat' aureolu", gunđala je Šuica.

Naime, na pozornicu je zakoračila bivša časna sestra i ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić.

Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

I dok je bivša časna našla svoje mjesto pored tri kolegice, Sedmak je pozvan na konzultaciju pri žiriju. Nastala je nelagodna tiha minuta u programu dok nije požurio nazad na binu. Juretić nije stigla ni izustiti, a voditelj je već zagrmio:

"Dame i gospodo, molim vas, došlo je do nepredviđene situacije. Naime, žiri je već odlučio da, unatoč činjenici da nema maksimalnih 30 bodova, titula 'Najveće Hrvatice 2019. godine' odlazi gospođi Bernardici Juretić, koja je van svake konkurencije. Pljesak molim dame i gospodo, pljesak za našu bivšu časnu", urlao je Sedmak dok su na pozornicu padali konfeti, trakice, a iz poda su prsnula neka pirotehnička čuda.

Čast da lentu i krunu preda pobjednici pripala je generalu Glasnoviću koji je, rumenog lica, pohitao Bernardici. 

Glavna vijest svih medija

Idućeg dana svi su svjetski mediji prenijeli:

"Hrvati veći katolici od Pape: u žestokoj konkurenciji kriterije za naj Hrvaticu godine zadovoljila je jedino bivša časna sestra".

* Ovaj tekst služi političkoj satiri, situacije i razgovori su izmišljeni za potrebe teksta i nije bilo namjere za vrijeđanjem

satira

izbor za miss

političarke

satiranje

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter