Stravična sudbina životinja

"Na zgarištima nismo pronašli preživjele pse, mnogi su živi izgorjeli u kavezima ili vezani lancima"


Sanja Rapaić
20.07.2017.13:00
"Na zgarištima nismo pronašli preživjele pse, mnogi su živi izgorjeli u kavezima ili vezani lancima"
Facebook

sažeto

Na području Žrnovnice pripadnici vojske su s lanaca oslobodili oko tridesetak pasa, no oni i dalje lutaju šumom


Sanja Rapaić
20.07.2017.13:00

Kada se, pred vatrenom stihijom, u posljednji trenutak spašavaju ljudski životi, tada je po mnogima neprimjereno i pomisliti na spašavanje životinja. U sveopćoj panici i sami vlasnici pasa, u požarom zahvaćenim selima, nisu mislili na čovjekovog najboljeg prijatelja. Psi zatvoreni u kavezima i vezani lancima, nisu imali nikakvu šansu da prežive katastrofu – vatra ih je žive progutala, a na zgarištima su ostali tek lanci i metalni kavezi. Kao podsjetnik na tragediju, ali i na činjenicu da se konačno zabrani držanje pasa u takvim nehumanim uvjetima.

Hrabra žena priskočila u pomoć životinjama

"Iako sam bila svjesna toga da moj apel da se pomogne životinjama, u uvjetima katastrofe, možda neće naići na razumijevanje, na svom sam Facebook profilu ipak objavila poziv svim ljudima dobre volje koji bi željeli krenuti sa mnom u potragu za životinjama preživjelim na zgarištima. Na moje veliko iznenađenje, od očekivanih pet ili šest dobrovoljaca, javilo mi se na stotine ljudi. Organizirali smo se i krenuli u pretraživanje terena. Na žalost, na avetinjski pustim i tihim zgarištima, nismo našli niti jednog preživjelog psa. Volonteri, koji su sudjelovali u gašenju požara, rekli su nam da je u šumama uz naselja bilo dosta kaveza u kojima su bili lovački psi, no, nemoćni da se oslobode, svi su ti psi najvjerojatnije živi izgorjeli. Nakon niza tih tužnih prizora, silno nas je obradovalo kada smo, na spaljenom tlu, iz kojeg se još dimilo, ugledali starog psa.

Facebook

Petnaestogodišnji Lucky stajao je sam, usred zgarišta šume u kojoj je, vezan lancem, proživio čitav svoj pseći život. Iako mu vlasnik, koji ga je sklonio od vatre, a odmah potom vratio na zgarište, stanuje u blizini, uz njegov smo pristanak uzeli Luckyja. Odveli smo ga veterinaru, a danas ide na privremeni smještaj na Marjan, gdje će biti sve dok se ne stvore uvjeti za njegov povratak kući. Nadamo se, ne ponovo na lanac", ispričala nam je Blaženka Benkus, hrabra žena koja je priskočila u pomoć životinjama još one noći kada je požar gutao sve pred sobom.

Facebook

Ipak, zbog njene sigurnosti, vatrogasci joj to tada nisu dopustili, a sada je, kaže Blaženka, nažalost za mnoge pse prekasno.

Psi čitav život provedu na lancu u skučenom kavezu

"Poplava je strašna, svi se sjećamo tragedije u Gunji, no voda ipak ostavlja životinjama mogućnost preživljavanja od bar dva do tri dana. Na žalost, kada je riječ o požaru, šanse za preživljavanje nema, on u trenutku ubija sve pred sobom. Nadam se da će tragična sudbina ovih pasa, iz požarom pogođenih sela u okolici Splita, pokrenuti promjene. Konačno bi u 21. stoljeću lanac oko vrata i skučeni metalni kavezi trebali zauvijek otići u prošlost. Strašno je što psi u selima čitav svoj život provedu vezani, na pola metra dugom lancu, a posebno me pogodilo kada sam, kroz maleni otvor u zidu, ugledala glavu njemačkog ovčara sjede njuškice, koji živi zazidan u prostoru od jednog četvornog metra", kaže Blaženka zgrožena prizorima na koje je naišla tražeći po zgarištima preživjele pse.

Facebook

I za kraj jedna malo vedrija vijest. Po informacijama koje je naša sugovornica dobila, na području Žrnovnice pripadnici vojske su s lanaca oslobodili oko tridesetak pasa. Iako ih ekipe volontera još uvijek nisu pronašle, svima koji žele pomoći u traženju preživjelih životinja Blaženka poručuje da odvoje malo vremena i u manjim skupinama krenu pretraživati dublje dijelove izgorjelih šuma. Nadamo se da će se, u požarom poharale dijelove Dalmacije, uskoro ponovno vratiti život, i da će tamošnjim selima, uz ljudski smijeh, ponovno odzvanjati i lavež pasa koji će živjeti onako kako to najbolji čovjekov prijatelj i zaslužuje.

Split

požar

pas

psi

požar u Splitu

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter