SERIJAL KULT(NE) LIČNOSTI

Na vlast je došao sa šest mjeseci kada je u filmskoj jurnjavi pobjegao svojim progoniteljima. Danas ga zovu 'najusamljenijim kraljem na svijetu', a narod mu je oprostio sve zbog - sapunice!


Daniel Radman
10.09.2019.08:00
Na vlast je došao sa šest mjeseci kada je u filmskoj jurnjavi pobjegao svojim progoniteljima. Danas ga zovu 'najusamljenijim kraljem na svijetu', a narod mu je oprostio sve zbog - sapunice!
Profimedia

Daniel Radman
10.09.2019.08:00

Ulicama Aleksandrije 25. srpnja 1952. vodila se prava filmska potjera. Luksuzni mercedes u kojem je bila egipatska kraljevska obitelj jurio je gradom na putu prema luci, strahujući od odmetnute vojske. Kralj Faruk, njegova supruga i troje djece uspjeli su pobjeći progoniteljima.

Domogli su se jahte i isplovili prema talijanskom Capriju.

Nije izišao iz pelena, a dvaput se upisao u povijest

Profimedia

Tog dana Faruk je potpisao abdikaciju. Smatrao je kako je to dobar strateški potez kojim bi smirio organizaciju 'Slobodni časnici', frakciju vojske predvođenu Gamalom Abdelom Naserom i Mohammedom Naguibom, koja je stajala iza državnog udara. 'Slobodni časnici' Faruka su smatrali za rastrošnog i koruptivnog vladara koji je izgubio doticaj s realnošću. Svjestan da nema povratka mislio je da je jedino rješenje da prijestolje preuzme njegov sin, Fuad II.

To ne bi bilo ništa neobično da Fuad II. nije bio - šestomjesečna beba. Abdikacijom svog oca zapisan je u povijest kao najmlađi vladar 20. stoljeća. U njegovo ime nešto manje od godinu dana vladalo je namjesništvo, a onda je u Egiptu proglašena republika i mladi Fuad, kao dijete koje nema pojma što se događa oko njega, i drugi put zapisuje se u povijesne knjige. Ovaj put kao posljednji egipatski kralj (bili su iz loze Mehmeda Alija, vladara albanskog porijekla, koji se domogao prijestolja za francusko-otomanskih sukoba u 19.stoljeću).

Raspad kraljevske obitelji

Getty Images

Nije prošlo dugo i sama se kraljevska obitelj počela se raspadati. Kraljica Nariman – Fuadova majka – napustila je supruga i vratila se u Egipat. Kako nije bila plemićkog porijekla, a udala se godinu prije rođenja mladog Fuada (nakon što je kralj s prvom suprugom dobio tri kćeri) nove vlasti progledale su joj kroz prste. Ostatku kraljevske obitelji zabranjen je povratak u državu.

Faruk je pak povratak kraljice u Egipat uvjetovao time da u izgnanstvu ostavi sina, koji je sa svojim polusestrama odrastao u Švicarskoj, dok im je otac ostao u Italiji. Prema ispovijestima samog Fuada, viđali su se tek nekoliko puta godišnje. Mladi Fuad živio je daleko od aristokratskog života. Istina, imao je dadilje, guvernante, albanske tjelohranitelje, no zanimljivo, išao je u javnu školu sve dok ga nisu prebacili u jednu od elitnijih zbog toga što su ga druga djeca zadirkivala jer je bio drugačiji.

Kad je imao 13 godina, umro mu je i otac. 'Izgubio sam ga kad sam ga najviše trebao', izjavio je.

Saudijci su 'održali' lozu

Getty Images

No, kao tinejdžer, uspostavit će kontakte s drugim pripadnicima aristokracije. Tijekom mladosti zime je provodio u švicarskom Gstaadu, ljeta u Monte Carlu, a tamo je upoznao i sprijateljio se s monegaškim princom Rainerom. Zahvaljujući Raineru dobit će i putovnicu Monaca sa svojim titulama.

Kao 22-godišnjak oženio se s četiri godina starijom francuskinjom Dominique France Loeb-Picard, doktorandicom sa Sorbone koja će radi njega preći na islam, postati kraljica Fadila i roditi mu tri sina. Unatoč okruženju, nisu previše uživali u glamuru. Ne zato što nisu imali, već što Fuad – za razliku od svog oca - nije bio takva osoba.

"Nikad nisam volio koktel zabave ili noćne klubove", priznao je kako mu je osobnost daleko od očeve. Ipak, smetalo ga je što je njegovog oca pratio glas kako je u inozemstvo pobjegao s ogromnim bogatstvom i velikim sumama na bankovnim računima.

"Otac je imao novca, ali se snalazio prije svega zbog pomoći saudijske kraljevske obitelji. Moje polusestre, iako su bile princeze, radile su", rekao je i dodao kako su i njemu, kao i njegovom ocu, financijski pomagali Saudijci na čemu im je zahvalan. I sam je radio, kao financijski savjetnik i trgovac nekretninama.

Rehabilitacija zbog - sapunice

Profimedia

Većinu života proveo je u četverosobnom stanu 'srednje klase' u blizini Geneve, da bi se zadnjih desetak godina preselio u iznajmljenu kuću u švicarskoj provinciji što je i u skladu s njegovim mirnim načinom života. Brak mu je potrajao dva desetljeća, a nakon razvoda 'skrasio' se sa jednom švicarskom udovicom.

Danas ga se malo tko sjeti. Ako se i napiše koji tekst o njemu, govori se o 'najusamljenijem kralju na svijetu' koji u švicarskoj provinciji, okružen slikama, bistama i memorabilijama svoje obitelji, provodi svoje umirovljeničke dane.

Ipak, za utjehu mu ostaje da mu je s vremenom odobren povratak u Egipat koji je u više navrata posjetio. Makar je priznao da se teško odlučuje na odlazak jer ne želi da se njegovi posjeti tumače politički, ali i iz osobnih razloga. Kako kaže, emocionalno mu teško padaju. Zanimljivo, imidž kraljevske obitelji – nakon što je godinama njegov otac portretiran kao rastrošnik i ženskar – u proteklih 10 godina značajno se popravio i to zbog – sapunice rađene po njemu.

Fuad nije krio zadovoljstvo što se o njegovoj obitelji počelo govoriti u boljem kontekstu, no ipak i danas će s ponešto gorčine, čak i krivnje, reći da bi sve bilo drugačije da mu je otac ranije dobio sina.

"Rodio sam se prekasno. Da je otac ranije imao sina, bilo bi drugačije", poručio je, komparirajući situaciju u Egiptu sa onom u Španjolskoj gdje je kralj Juan Carlos odigrao ključnu ulogu u demokratskoj tranziciji nakon odlaska s vlasti diktatora Francisca Franca.

kult(ne) ličnosti

Egipat

Faruk II.

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter