zalihe su nedovoljne

Na tajnoj lokaciji otvara se prva ilegalna banka krvi, uzimat će uzorke i od onih koje Zavod smatra neprihvatljivim davateljima


Daniel Radman
18.11.2019.19:00
Na tajnoj lokaciji otvara se prva ilegalna banka krvi, uzimat će uzorke i od onih koje Zavod smatra neprihvatljivim davateljima
Goran Mehkek / CROPIX

sažeto

Sjedište banke biti će u Londonu, a akcija je pokrenuta jer su homoseksualci diskriminirani pri davanju krvi 


Daniel Radman
18.11.2019.19:00

Koncem ovog mjeseca u Londonu će se pokrenuti prva banka krvi u svijetu koja će primati donacije homoseksualaca i biseksualaca. Pokrenula ju je organizacija 'FreedomToDonate' koja na ovaj način želi prosvjedovati protiv odredbe prema kojoj homoseksualci mogu darovati krv samo ako tri mjeseca apstiniraju od seksa.

'Ilegalna banka krvi', kako su je nazvali, početi će s radom 23. studenog na tajnoj lokaciji, a projektom žele naglasiti kako postoje alternativne metode procjene prihvatljivosti koje mogu pomoći u pronalasku novih, sigurnih i prihvatljivih davatelja koji bi udovoljili zahtjevima Britanskog zavoda za javno zdravstvo (NHS). U Britaniji je ovaj problem dosta izražen, samo u posljednjih pet godina broj muškaraca koji daruju krv opao je za 25 posto, a u istom periodu smanjio se i broj žena za šest posto.

Sigurni su davatelji, a ne uzima ih se u obzir 

Luka Gerlanc / CROPIX

Prema procjenama NHS-a, Britaniji godišnje nedostaje čak 135.000 dobrovoljnih davatelja. Termin također nije izabran slučajno, za vrijeme blagdana - od sredine prosinca do sredine siječnja – bilježi se najveći pad darivanja krvi.

NHS je ovu, za mnoge diskriminatornu odredbu donio jer unatoč testiranjima uzoraka postoji 'mala šansa' da testovi koji otkrivaju viruse koji se prenose krvlju ne prepoznaju nedavno stečene infekcije. No, u kampanji 'FreedomToDonate' tvrde da, primjerice, potencijalni davatelji koji se redovno testiraju na spolno prenosive bolesti i viruse koji se prenose krvlju mogu biti prihvatljivi te da ih se postojećim zakonom posve nepotrebno kategorizira u rizičnu skupinu.

"Naš stav je jasan, ako netko može sigurno donirati krv, to mu se mora i dopustiti", kaže Ethan Spibey, osnivač 'FreedomToDonate-a'.

U Hrvatskoj su još stroža pravila

Goran Mehkek / CROPIX

Inače, u Hrvatskoj su još stroža pravila - muškarci koji su u životu imali spolne odnose s drugim muškarcima ne mogu biti davatelji krvi. Također, u istoj, 'nepoželjnoj' kategoriji su i osobe (žene i muškarci) koje su imale spolni odnos s prostitutkama, osobe koje često mijenjaju seksualne partnere, osobe koje su uzimale drogu intravenskim putem, osobe koje su liječene zbog spolno prenosivih bolesti, osobe koje su HIV-pozitivne te njihovi seksualni partneri. Osim njih, neprihvatljivi darivatelji su i ovisnici o alkoholu ili drogama,

Prema mišljenju našeg Zavoda, također se ne radi o diskriminaciji zbog spolne orijentacije, već zbog faktora rizičnosti zaraze određene skupine.

diskriminacija

krv

homoseksualci

darivatelj koštane srži

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter