ZAGREBAČKA ŠKOLA ZGROZILA RODITELJE

Na roditeljski sastanak za prvašiće pozvali školsku liječnicu i - župnika: 'Zar se podrazumijeva da su svi katolici?'


Sanja Rapaić
18.03.2018.16:30
Na roditeljski sastanak za prvašiće pozvali školsku liječnicu i - župnika: 'Zar se podrazumijeva da su svi katolici?'
iStock

sažeto

Stručnjaci upozoravaju da je riječ o gruboj diskriminaciji djece i roditelja koji nisu katoličke vjeroispovijesti


Sanja Rapaić
18.03.2018.16:30

„Cijenjeni roditelji, Molimo vas da se odazovete roditeljskom sastanku na kojem ćete dobiti informacije vezane za upis vašeg djeteta u prvi razred Osnovne škole Jordanovac. Na roditeljskom sastanku dobit ćete termin utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta u OŠ Jordanovac, a sastanku će nazočiti i školska liječnica dr. Vlasta Mandac i župnik“, navodi se u nesvakidašnjoj obavijesti za roditelje budućih prvašića, koju potpisuje ravnatelj OŠ Jordanovac, profesor Davor Krnjeta.

Budući da je škola, bar još za sada, odgojno-obrazovna, a ne vjerska ustanova, s pravom se postavlja pitanje koja je uloga župnika na prvom roditeljskom sastanku, tim prije što među budućim prvašićima ima i onih koji nisu iz obitelji vjernika ili su pak neke druge vjeroispovijesti.


Da je riječ o gruboj vjerskoj diskriminaciji djece koja tek kreću u školu, tvrdi predsjednica Savjeta za ljudska prava, civilno društvo i pravni sustav SDP-a Istarske županije, ‎Snežana Andrejev Majcan‎, koja je, čim je ova informacija dospjela u javnost, zatražila pojašnjenje ministrice Blaženke Divjak.

„Hoće li provoditi egzorcizam prema "neprilagođenima"“

„Kakve veze ima lokalni župnik s upisom u školu i ne čini li se time diskriminacija prema lokalnom mesaru, frizeru...? Hoće li provoditi egzorcizam prema "neprilagođenima" ili se podrazumijeva da su svi roditelji katolici? Molim Vas da na ovakve neprimjerene nastupe reagirate i da prekinete vjersku diskriminaciju u školama“, napisala je Majcan na službenoj stranici ministrice Divjak.

Predsjednica Savjeta za ljudska prava, civilno društvo i pravni sustav SDP-a Istarske županije za naš je portal prokomentirala potez zagrebačke osnovne škole:

„S obzirom na to da se ministrica zalaže za uvođenje informatike u škole, kao važne grane našeg društva, možda će apel ovim putem, preko društvenih mreža, javno, uroditi plodom. Apeliramo na ministricu da spriječi vjersku diskriminaciju u školama te da u jednoj, po Ustavu sekularnoj državi, sačuva dostojanstvo javnih škola. Na žalost, prečesto svjedočimo raznim oblicima vjerske diskriminacije te raznih vrsta diskriminacije od strane svećenika, kao što je primjerice skandalozni potez svećenika u Slavoniji koji odbio pričestiti dijete s posebnim potrebama. Stoga se ovakvo agresivno nametanje vjere i diskriminiranje pripadnika drugih vjeroispovijesti, kao i ateista i agnostika, više ne smije tolerirati. Umjesto što su, potpuno neprimjereno, na prvi roditeljski sastanak pozvali župnika, zašto nisu pozvali tim stručnjaka – psihologa, pedagoga, nutricionistu, koji će s roditeljima razgovarati o prehrani mališana, među kojima je sve više pretilih. Jedno je sigurno – župniku na roditeljskom sastanku nije mjesto te očekujemo reakciju ministrice Divjak“, poručuje predsjednica Savjeta za ljudska prava, civilno društvo i pravni sustav SDP-a Istarske županije.


Smatrate li da to što u Hrvatskoj većinu stanovnika čine katolici, opravdava ovaj potez zagrebačke škole ili ipak mislite da je riječ o preagresivnom uplitanju Crkve u obrazovni sustav?

vjera

diskriminacija

sekularizam

katolici

OŠ Jordanovac

roditeljski sastanak

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter