foto, video: duhovi iz prošlosti

Na ovom otoku najstariji stanovnik ima 194 godine, a raj na zemlji ima mračnu prošlost


100posto
17.08.2019.08:00
Na ovom otoku najstariji stanovnik ima 194 godine, a raj na zemlji ima mračnu prošlost
Screenshot / YouTube

sažeto

Turisti rado hrane ogromne kornjače, a zanimljiv je i Muzej ropstva koji podsjeća na tamnu prošlost


100posto
17.08.2019.08:00

Otok Čanguu, koji pripada Zanzibaru, mjesto je poznato po nekoliko stvari, a jedna od njih su i ogromne kornjače koje ga nastanjuju.

Zatvorski otok ili Otok kornjača

Ovaj je otok 800 metara dugačak i 230 metara širok, a mnogi turisti još ga zovu i Zatvorskim otokom (Prison Island) ili Otok kornjača s obzirom na to da je jedno od nekoliko mjesta na svijetu na kojem žive ove ogromne životinje.

Zatočeni robovi i trgovina robljem

Naziv Zatvorski otok dobio je zbog zatvorskog kompleksa u kojem su bili zatočeni pobunjeni robovi od 1860. godine do kraja trgovine robljem. Nakon toga su Britanci počeli graditi zatvor koji je završen 1894. godine, no na kraju je korišten kao karantena za potencijalne žrtve žute groznice. Objekti koji su danas pretvoreni u muzej i hotel podsjećaju na mračnu prošlost. 

Najstarija kornjača ima 194 godine

Turisti koji na otok dolaze čamcima koriste priliku da iz ruke hrane kornjače. Nadležne vlasti ulažu velike napore u zaštitu otoka i njegovih stanovnika, pa na oklopu svake kornjače piše i njezina starost. Najstarija ima čak 194 godine. Kornjače koje posjetitelji tijekom dana hrane voćem i povrćem, za vrijeme polaganja jaja povlače se u mirniju sredinu, daleko od očiju javnosti.

zatvor

otok

Zanzibar

ropstvo

newsletter

Prijavite se na Newsletter