sve veći problem

Na Mount Everestu traje akcija čišćenja, a volonteri osim što su prikupili više od tri tona smeća pronašli su i četiri leša


100posto
04.05.2019.08:00
Na Mount Everestu traje akcija čišćenja, a volonteri osim što su prikupili više od tri tona smeća pronašli su i četiri leša
Reuters

sažeto

Povećanje broja posjetitelja ima ogroman utjecaj na osjetljivu okolinu planine


100posto
04.05.2019.08:00

Oko tri tone smeća i četiri leša pronađena su na Mont Everestu tijekom travnja, a  sumnja se da će se taj broj samo povećavati. Naime, tijekom velike akcija čišćenja planine u kojoj je sudjelovalo 14 volontera i koja se već tradicionalno održava svake godine te koja je započela 14. travnja u Nepalu bila je izuzetno iscrpljujuća, a i poprilično šokantna jer tijekom akcije čišćenja među smećem pronađeno i nekoliko tijela u raspadanju a na planini visokoj 8.848 metara.

Cilj akcije je otkloniti 10 tona smeća u 45 dana te se prikupljaju konzerve, boce, plastika i odbačena oprema za penjanje. U cijeloj akciji pomaže nam i vojni helikopter koji transportira smeće, a tim se priprema za penjanje na veće visine kako bi se čišćenje nastavilo.

Veliki problem

Nepalska vlada i zajednica se dugo bori s problemom smeća na Mont Everestu jer ljudi iz cijelog svijeta dolaze kako bi pokušali dosegnuti vrh te planine, a pritom iza sebe ostavlja kilogram smeća. Tradicionalno čišćenje se obavlja od 2011. godine, ali povećanje broja posjetitelja ima ogroman utjecaj na osjetljivu okolinu planine.

Već pet godina vlasti na sve moguće načine pokušavaju riješiti taj problem, a jedna od mjera je da svi planinari moraju platiti depozit, koji im se vraća ukoliko se s planine vrate s osam kilograma smeća.

Kina je, pak, zabranila pristup onima koji ne planinare kako bi se smanjila količina otpada. 

Od 1922. godine je na Mont Everestu stradalo više od 200 planinara te je većina tijela zatrpana ispod glečera ili snijega, zbog klimatskih promjena koje utječu na brže topljenje snijega sve češće izviruju ljudski leševi poginulih planinara.

smeće

deponij

mont everest

newsletter

Prijavite se na Newsletter