prosvjed inicijative #spasi me

Na krcatom Tomislavcu bio je i Plenković. Građani poručili da im je dosta nasilja: 'Ljubav oprašta, ali ne prelazi preko šamara'


Mia Peretić
16.03.2019.12:55
Na krcatom Tomislavcu bio je i Plenković. Građani poručili da im je dosta nasilja: 'Ljubav oprašta, ali ne prelazi preko šamara'
100posto

sažeto

"Koga trebam potplatiti da alkoholičar ipak ne dobije skrbništvo?!"


Mia Peretić
16.03.2019.12:55

Završio je veliki prosvjed protiv nasilja u obitelji i svih ostalih oblika nasilja koji je organizirala inicijativa #spasi me, a koju je pokrenula glumica Jelena Veljača. Zagrebački Tomislavov trg bio je dupkom pun, po slobodnoj procjeni, tamo je bilo čak 10 tisuća ljudi, iako službene potvrde točnog broja još nema. 

100posto

Prosvjed je počeo čitanjem imena pretučenih žena žrtava obiteljskog nasilja, a održana je minuta šutnje za sve žrtve obiteljskog nasilja.

Prosvjednici su došli s transparentima  na kojima piše "Ljubav oprašta, ali ne prelazi preko šamara", "Snaga ljubavi se ne mjeri udarcima", i "Koga trebam potplatiti da alkoholičar ipak ne dobije skrbništvo?!".

100posto

100posto

Među okupljenima bile su i brojne osobe iz javnog i političkog života među kojima je bio i premijer Andrej Plenković, kojeg su klinci s pozornice pozvali da s njima razgovara i da imaju još puno pitanja, što je popraćeno gromoglasnim aplauzom.

Na kraju je organizatorica Jelena Veljača emotivno poručila svim žrtvama nasilja da nisu sami.

Iz Inicijative su zatražili da se u Hrvatskoj uvede nulta stopa tolerancije na nasilje, predlažu zaonodavne izmjene, mjere koje bi poboljšale rad institucija, mjere edukacije i prevencije, a predstavnike vlasti pozvali su da ozbiljnije pristupe problemu obiteljskog nasilja.

Čitava je priča počela nakon stravičnog incidenta na Pagu, gdje je otac bacio svoje četvero djece s balkona. U samo dva tjedna je Facebook grupa #spasi me prikupila više od 48 tisuća članova, a sve s ciljem da se ovaj nasilni trend u Hrvatskoj pod hitno zaustavi. 

prosvjed

Spasime

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter