NEVJEROJATAN GAF

Na jednoj od najboljih manifestacija u Europi nalazio se štand posvećen ustaškom gradonačelniku Zagreba. Odgovorni kažu kako nisu znali puno o njemu


100posto
17.04.2019.18:00
Na jednoj od najboljih manifestacija u Europi nalazio se štand posvećen ustaškom gradonačelniku Zagreba. Odgovorni kažu kako nisu znali puno o njemu
Zvonimir Barisin/CROPIX

sažeto

 Udruga Legende Zagreba koja je odgovorna za štand posvećen ustaškom gradonačelniku Zagreba, ispričala se zbog propusta


100posto
17.04.2019.18:00

Srpski mediji raspisali su se o štandu posvećenom kobasičaru Ivanu Werneru, nekadašnjem ustaškom gradonačelniku Zagreba poznatom po tome što je naredio rušenje zagrebačke sinagoge, koji je tijekom prošlog Adventa bio postavljen u Tkalčićevoj ulici. 

Ovaj nenamjeran gaf u organizaciji prozvali su velikim skandalom, a Turistička zajednica Zagreba za N1 je odgovorila kako je došlo do ovog propusta. Kako tvrde, udruga Legende Zagreb prijavila je projekt Advent Stara Tkalča Turističkoj zajednici grada Zagreba sa željom oživljavanja starih zagrebačkih obrta poput klobučara, brijača, bačvara, urara, kobasičara, itd.

Evaluacijom spomenutog projekta, utvrđeno je da projekt ima potencijal upoznavanja posjetitelja i sugrađana sa starim obrtima i zaboravljenim pričama stanovnika Zagreba te je TZGZ uključila Advent Stara Tkalča u cjelokupni program Adventa u Zagrebu.

Boris Kovacev/CROPIX

"Učinili su propust zbog kojeg se TZGZ ispričava"

"Pristupili smo detaljnoj provjeri prijavljenog projekta i utvrdili smo da se u njemu ime Ivana Wernera nigdje ne spominje te TZGZ uistinu nije imala nikakvu informaciju od strane autora i nositelja projekta o namjeri korištenja njega kao primjera obrta kobasičara.

Na žalost, u samoj izvedbi obrtničkih kućica, u kojoj TZGZ nije sudjelovala, Udruga Legende Zagreb učinila je veliki propust zbog kojeg se TZGZ, kao krovni nositelj projekta Advent u Zagrebu, ovom prilikom duboko ispričava.

Jednako tako, TZGZ je odmah po stjecanju spoznaje o ovom ozbiljnom propustu upozorila nositelje i autore projekta da odmah uklone sve materijale vezano uz tu instalaciju, ukoliko oni postoje, jer su ovakvi propusti nedopustivi i TZGZ se od ovog čina autora projekta strogo ograđuje", stoji u priopćenju.

Boris Kovačev/CROPIX (ilustracija)

"Nigdje nije bilo navedeno čime se obitelj Werner bavila nakon 1926."

Udruga Legende Zagreba se također ispričala zbog ovog propusta te ističu da nisu znali što je kobasičar Werner radio nakon 1926. godine. Tvrde da su ih muzejski stručnjaci uputili na zbirku cijenjene povjesničakre Nade Premerl pod nazivom "Potok u srcu Zagreba".

"Nigdje u knjizi, uz sliku zgrade Tkalčićeva 2 (Muzej Grada Zagreba fotografija: 20020-IV-613), nije navedeno čime se obitelj Werner bavila nakon 1926. godine, niti je navedeno kada je mesarski obrt zatvoren. Niti jedan obrt ili obitelj nismo predstavljali kroz duži povijesni period, a obrte smo prikazali i uživo kroz radionice u suradnji s više od 20 obrtničkih udruga i škola.

Advent Stara Tkalča višestruko je hvaljen projekt i od strane posjetitelja i od medija i duž cijele ulice predstavio je više od 40 točaka povijesnih informacija. Udruga Legende se ovim putem ispričava na neugodnostima što je ime Ivana Wernera bilo navedeno na tabli obrta prodaje mesa i kobasica, kao povijesna činjenica te ulice", objavili su u priopćenju.

Zagreb

advent

Ivan Werner

newsletter

Prijavite se na Newsletter