razvrstano i oprano

Na Festivalu igračaka u Ivaniću djeca će dobiti pakete smeća da se igraju i nauče kako mogu iskoristiti otpad


Ružica Matić
19.05.2018.11:00
Na Festivalu igračaka u Ivaniću djeca će dobiti pakete smeća da se igraju i nauče kako mogu iskoristiti otpad
Facebook Festival igračaka

sažeto

Ljudima će biti zapravo vraćeno njihovo smeće - razvrstano i po potrebi oprano, a uz to će dobiti pribor za kreativno stvaranje


Ružica Matić
19.05.2018.11:00

Na Festivalu igračaka koji se ovog vikenda održava u Ivanić-Gradu djeca će se moći poigrati i sa – smećem. Komunalno poduzeće Ivakop, partner Festivala igračaka od njegova početka prije pet godina, malim posjetiteljima i njihovim roditeljima će podijeliti 100 paketa igre Kreativni s(m)et.

”U lijepo zapakiranim hobi setovima ljudima će biti zapravo vraćeno njihovo smeće - razvrstano i po potrebi oprano. Uz to će dobiti pribor za kreativno stvaranje (škarice, ljepilo…) te informativno-edukativnu brošuru u kojoj će biti ispričana priča o važnosti razdvajanja otpada te ideje i savjeti što se može kreirati od materijala u s(m)etu”, kaže Jadranko Pongrac, idejni začetnik Festivala igračaka. Ističe kako je cilj ove igre osvijestiti male građane i njihove roditelje da otpad ne mora biti samo smeće, već može biti i kvalitetan materijal za igranje i stvaranje.

Promo

Pongrac je, inače, 2012. osmislio edukativne Brick by Brick drvene ciglice za slaganje s ciljem da igračka djeci razvija koncentraciju, preciznost i maštu. Brick by Brick, koji se razlikuje od klasičnih igara za slaganje po tome što elementi od kojih se grade njihovi modeli nemaju definiran točan položaj određen sustavom utora ili sustavima klik-klak, što djecu potiče na razmišljanje, postao je uspješan hrvatski brend, a treba vidjeti hoće li i njegovim stopama i Kreativni s(m)et.

Ili ćemo naučiti zbrinjavati otpad, ili ćemo plaćati milijunske kazne

Za Hrvatsku je svakako korisno da djeca uče razmišljati o otpadu drugačije od svojih roditelja. Sukladno direktivama EU-a naša zemlja bi do 2022. trebala na deponije odlagati manje od 25% komunalnog otpada, a 60% bi morali prikupiti odvojeno, što gledajući iz današnje perspektive, izgleda teško ostvarivo.

Na hrvatskim odlagalištima sada završava 77 posto komunalnog otpada, dok je samo 21 posto upućen na oporabu, zbog čega nam je vrlo izvjesna sudbina zemalja kojima je Sud pravde EU odredio penale zbog otpada. A kazne su milijunske. Italija je zbog nepropisnog skladištenja i uništavanja otpada kažnjena s 40 milijuna eura jednokratno, plus 42,8 milijuna eura svakih šest mjeseci dok ne ispuni obveze, a Poljska plaća 67.314 eura dnevno jer nije ispoštovala svoje obveze u zbrinjavanju otpada.

smeće

otpad

Ivanić-Grad

Festival igračaka

Kreativni s(m)et

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter