Video: strahote rata

Na današnji dan započelo je granatiranje Starog mosta u Mostaru i jedan je od primjera najgoreg razaranja kulturne baštine nakon Drugog svjetskog rata


100posto
08.11.2018.16:00
Na današnji dan započelo je granatiranje Starog mosta u Mostaru i jedan je od primjera najgoreg razaranja kulturne baštine nakon Drugog svjetskog rata
Screenshot/ YouTube/ Denis Jerkovic / Cropix

sažeto

Stari most preko rijeke Neretve bio je dio kulturne baštine Bosne i Hercegovine i simbol multikulturalnosti Mostara


100posto
08.11.2018.16:00

Na današnji dan prije 25 godina započelo je granatiranje Starog mosta u Mostaru koje je dovelo do njegovog rušenja idućeg dana, 9. studenog 1993. godine. Stari most preko rijeke Neretve bio je dio kulturne baštine Bosne i Hercegovine i simbol multikulturalnosti Mostara. Srušen je tijekom sukoba u Bosni i Hercegovini, a obnovljen nakon rata i ponovno otvoren za javnost 23. srpnja 2004. godine.

Rušenje mosta koji je 1566. godine sagrađen po nalogu Sulejmana Veličanstvenog, te koji je tada bio najveća lučna konstrukcija na svijetu, snimile su i televizijske kamere, a snimke su ubrzo obišle svijet. 

Za njegovo se rušenje pred Haaškim tribunalom teretilo zapovjednika HVO-a Slobodana Praljka u predmetu Prlić i ostali. Praljak je tvrdio da je eksploziv postavila Armija BiH, te da nije srušen kao posljedica tenskovskog granatiranja HVO-a.

U drugostupanjskoj je presudi Sudsko vijeće optužene oslobodio te krivnje, te utvrdilo da je granatiranje mosta bio legitiman vojni cilj jer je značilo prekid opskrbe Armije BiH.

Namjerno uništavanje kulturnih i vjerskih objekata ogromnih razmjera u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu tokom ratova od 1991. do 1999. predstavlja najgori primjer razaranja kulturne baštine u Europi od Drugog svjetskog rata. 

zločin

Mostar

rušenje mosta

newsletter

Prijavite se na Newsletter