NAJZNAČAJNIJA LIČNOST ZAGREBA

Na današnji dan prije 49 godina umro je Većeslav Holjevac. Vjerujemo da mu ne bi bilo drago da vidi što je Bandić napravio od njegovog grada


Matej Devčić
11.07.2019.20:00
Na današnji dan prije 49 godina umro je Većeslav Holjevac. Vjerujemo da mu ne bi bilo drago da vidi što je Bandić napravio od njegovog grada
Zeljko Puhovski/CROPIX

sažeto

Holjevac je stao zapamćen kao iznimno karizmatičan gradonačelnik koji si je, svojim urbanističkim zahvatima, priskrbio etiketu "smjelosti"


Matej Devčić
11.07.2019.20:00

Na današnji dan, 11. srpnja 1970. godine umro je političar i pisac Većeslav Holjevac koji slovi za najznačajnijeg zagrebačkog gradonačelnika. Holjevac je rođen 22. kolovoza 1917. godine u Karlovcu. Nakon završene gimnazije radi kao privatni namještenik te intenzivno djeluje u sindikalnim savezima.

Godine 1939. učlanio se u Komunističku partiju. Kao član Okružnog komiteta KPH bio je jedan od organizatora antifašističkog ustanka u tom gradu i na Kordunu. Tijekom Drugog svjetskog rata obnaša niz vojnih i političkih dužnosti .

Od 1952. do 1963. godine bio je zagrebački gradonačelnik i ostao je zapamćen kao iznimno karizmatičan gradonačelnik koji si je, svojim urbanističkim zahvatima, priskrbio etiketu "smjelosti". Stoga se nije teško zapitati bi li Holjevac, da je živ, bio zadovoljan današnjim izgledom Zagreba i načinom na kojim gradom upravlja aktualni gradonačelnik Milan Bandić.

Nenad Dugi/CROPIX

Spasio Velesajam od premještanaj u Beograd

Jedna od prvih i ključnih odluka Većeslava Holjevca bila je premještanje Velesajma iz Savske na desnu obalu rijeke. Nakon što ga je 1956. preselio, Velesajam je i više puta spasio od premještanja u Beograd, a nova komunalna infrastruktura iskorištena je za gradnju stambenih naselja "s one strane Save".

Za razliku od Holjevca, Bandić je zbog svog projekta "Zagrebački Manhattan" najavio rušenje Velesajma umjesto kojeg bi trebao niknuti stambeno-poslovni kompleks, moguće tematski park te sasvim sigurno vidikovac.

Za vrijeme mandata Većeslava Holjevca došlo je do izgradnje Novog Zagreba, a cijelo to područje moglo bi u potpunosti promijeniti vizuru ukoliko Bandić ipak uspije progurati najnovije izmjene Generalnog urbanističkog plana.

Sugrađani mu spjevali hvalospjeve

Dok je Holjevac rukovodio Zagrebom izgradile su se mnoge institucije, tvornice, naselja kao što su Gradsko poglavarstvo, koncertna dvorana Lisinski, Dom sportova, Zimsko plivalište Mladost, Institut Ruđer Bošković, Brodarski institut.

Davor Pongrcic/CROPIX

Dok su Holjevcu njegovi sugrađani spjevali hvalospjeve, Bandić ih upućuje sam sebi, a prema nekima čak pokušava biti i veći od samog Holjevca te ostati upamćen kao jedan od najdugovječnijih gradonačelnika na čelu Zagreba. Za razliku od Holjevca, svaka urbanistička intervencija u Zagrebu koja dolazi od Bandića gotovo uvijek je dočekana na nož, a građani su njegovim potezima iznimno nezadovoljni. 

Holjevac je s mjesta gradonačelnika maknut 1962. godine, a razlog tome je bila njegova samostalna i energična politika zbog koje se sukobio s jugoslavenskim vlastima.

Prisiljen na povlačenje iz javnog života

Holjevac je jedan je od potpisnika čuvene Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika iz 1967. godine nakon čega je podvrgnut partijskoj istrazi, te prisiljen na povlačenje iz javnog života. Dvije godine kasnije isključen je iz CK Saveza komunista Hrvatske.

Koliko je Holjevac napravio za Zagreb i koliko su mu Zagrepčani za to ostali zahvalni najbolje govori brončani spomenik u prirodnoj veličini kipara Zvonimira Gračana podignut 1994. godine. Spomenik je smješten na aveniji koja nosi ime po njemu, a okrenut je prema Novom Zagrebu, te je jedini spomenik jednom zagrebačkom gradonačelniku.

Zagreb

Milan Bandić

gradonačelnik

Većeslav Holjevac

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter