video: nasa predstavila novo čudo

Na Antarktici se testira 'lovac na aliene', konačni cilj je mjesec koji ima vode više nego svi naši oceani zajedno


Daniel Radman
22.11.2019.17:00
Na Antarktici se testira 'lovac na aliene', konačni cilj je mjesec koji ima vode više nego svi naši oceani zajedno
nasa.gov

sažeto

NASA testira rover koji bi trebao ići na vodom bogati Jupiterov mjesec Europu


Daniel Radman
22.11.2019.17:00

NASA se pohvalila zanimljivim eksperimentom, upravo ga provode na Antarktici, a riječ je o roveru BRUIE (Buoyant Rover for Under-Ice Exploration) koji za konačni cilj ima pronalazak izvanzemaljskog života. Ovo su samo njegove pripreme, jedne je već odradio na Arktiku, druge na Aljasci, prije nego što će se zaputiti prema Jupiterovom mjesecu Europa.

Inače, pretpostavlja se da na Europi ima više vode nego u svim Zemljinim oceanima, stoga se smatra jednim od najvažnijih odredišta gdje bi se mogao pronaći vanzemaljski život.

Kao stvoren je za Jupiterov mjesec

BRUIE je poseban po tome što nije riječ o roveru koji podsjeća na podmornicu iako radi pod vodom, on zapravo pluta tik ispod sloja leda. Upravo je zato zanimljiv NASA-inim istraživačima. Oni pretpostavljaju da bi na Jupiterovoj Europi potencijalno najatraktivnije bilo granično područje između vode i leda. Antarktika je odabrana jer su ondje uvjeti najsličniji Europi. 

"Otkrili smo da se život često može pronaći na tim graničnim područjima, ili na morskom dnu, ili na površinskom dijelu blizu leda", pojasnio je inženjer Andy Klesh naglasivši da bi podmornice na takvom području trošile previše energije na održavanje pozicije ili da bi mogle biti oštećene.

Ako se dokaže, za šest godina ide na put

Tu je komparativna prednost BRUIE-a. Osim toga, rover ima poseban sustav čuvanja energije te se može sam isključivati i uključivati pod ledom dok prikuplja podatke.

Iduća misija na Jupiter ide 2025. godine, ako se BRUIE dokaže na Antarktici ide put Europe.

NASA

BRUIE

lovac na aliene

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter