HOĆE LI TO POMOĆI?

MUP uveo kalendar u kojem će izvještavati o obiteljskom nasilju, a na izmjene zakona koje će riješiti taj problem se još uvijek čeka


Matej Devčić
03.04.2019.18:00
MUP uveo kalendar u kojem će izvještavati o obiteljskom nasilju, a na izmjene zakona koje će riješiti taj problem se još uvijek čeka
iStock

sažeto

Kalendar se nalazi na naslovnoj web stranici MUP-a, a u funkciji je od 29. ožujka


Matej Devčić
03.04.2019.18:00

Ministarstvo unutarnjih poslova RH danas je izvijestilo kako će svakog dana putem kalendara izvješćivati javnost o kaznenim djelima i prekršajima iz domene obiteljskog nasilja.

Cilj MUP-a je, kako navode, upoznati javnost s brojnošću kaznenih djela i prekršaja po kojima policija i druge nadležne službe svakodnevno postupaju, daleko od očiju javnosti.

Pozvali građane da prijave nasilje

Kalendar nasilja, koji je počeo funkcionirati 29. ožujka, nalazi se na naslovnoj web stranici MUP-a, a odabirom datuma dobit ćete informaciju o broju kaznenih djela i prekršaja nasilja u obitelji na koje se policija odazvala u protekla 24 sata.

Iz MUP-a poručuju da se prilikom izvješćivanja neće objaviti podaci koji bi mogli dovesti do identiteta žrtve, svjedoka ili počinitelja navedenih kaznenih djela ili prekršaja kao niti detalji samog događaja, a građane pozivaju da nasilje prijave na brojeve telefona 112 i 192.

iStock

Veliki problem nasilja u obitelji

Zbog sve veće problematike nasilja u obitelji te nakon prosvjeda inicijative #SpasiMe najavljene su izmjene zakona koji su vezani uz nasilje u obitelji.

Naime, u Hrvatskoj se 95 posto prijavljenog nasilja u obitelji tretira kao prekršaj, no sudeći prema ranijim izjavama premijera Andreja Plenkovića i ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, nije izvjesno da će obiteljsko nasilje u 2019. u potpunosti preseliti u kaznenu sferu.

Nameće se i pitanje u kojoj će mjeri kalendar MUP-a pomoći u suzbijanju nasilja u obitelji, obzirom na to da su prijeko potrebne izmjene i u prekršajnom i u Kaznenom zakonu u kojem su odredbe, koje se tiču obiteljskog nasilja, još uvijek nejasne i nedefinirane.

obiteljsko nasilje

MUP

zakon

Kalendar

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter