Suludo

MUP nedavno spalio četiri tone marihuane, a građani ju u medicinske svrhe nabavljaju na crnom tržištu po previsokim cijenama


Mia Mitrović
16.02.2019.10:15
MUP nedavno spalio četiri tone marihuane, a građani ju u medicinske svrhe nabavljaju na crnom tržištu po previsokim cijenama
Profimedia

sažeto

Marihuana doslovno odlazi u dim, umjesto da se iskoristi za dobivanje medicinskog ulja od konoplje


Mia Mitrović
16.02.2019.10:15

U zadnjem spaljivanju droge zaplijenjene i oduzete u kriminalističkim istraživanja u pogonima tvrtke Našicecement d.d. uništeno je i više od 3.7 tona marihuane, javili su iz MUP-a.

Istovremeno, ulje od kanabisa koje ublažuje simptome niza bolesti, od multiple skleroze do težih oblika karcinoma u ljekarnama košta više od 760 kn, a na crnom tržištu i 1.000 kuna za pet mililitara, piše portal Paraf.hr.

Kanabis povučen s hrvatskog tržišta

Zbog ove prakse polako se počinju buniti oboljeli od multiple skleroze i drugih bolesti kod čijih simptoma pomaže kanabis. Oni koji imaju invalidske mirovine ovaj skupi lijek si ne mogu priuštiti. Od invalidske mirovine od 1.500 kuna, nemoguće je izdvojiti oko 2.000 mjesečno za lijek koji se dobiva od otporne biljke koja može biti zasađena posvuda.

Lijekovi na bazi kanabisa koštaju oko 2.000 kuna i HZZO ih ne subvencionira.

iStock

Već smo pisali o tome da je ulje od kanabisa nedostupno na hrvatskom tržištu jer su u ožujku sve zalihe povučene zbog isteka roka trajanja pa zbog toga sasvim obični građani moraju nabavljati ulje na crnom tržištu. 

Imunološki bi mogao prerađivati sirovinu

Pacijenti trebaju veće koncentracije djelatne tvari u pripravku pa im količina od 25 ml vrlo kratko traje. Tako pacijentu jedna bočica jačeg pripravka, koji stoji 1014 kuna, može najviše trajati sedam dana. To je mjesečno 4048 kuna, a godišnje više od 48.500 kuna

I tako, dok si bolesni ne mogu priuštiti lijekove od kanabisa, MUP spaljuje tone i tone sirovine za spasonosan lijek koji ublažava bol, potiče apetit i dubok san koji je ključan za oporavak od mnogih bolesti. Istovremeno, propada i Imunološki zavod koji bi mogao prerađivati konoplju i izvoziti biljne lijekove na svjetsko tržište i tako možda i zaraditi novac i izvući se iz problema.

Na žalost, u Hrvatskoj oboljeli od multiple skleroze odlaze u zatvor zbog uzgoja kanabisa, kanabis se uništava, a Imunološki zavod propada.

kanabis

multipla skleroza

Imunološki zavod

ulje od konoplje

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter