Dok Kujundžić promišlja, oporba je smislila

Mrsićev zakon: 'Pola milijuna kuna kazne za bolnice koje ne osiguraju izvođenje pobačaja, prekid trudnoće do 12. tjedna'


Valerija Bebek
23.01.2019.13:25
Mrsićev zakon: 'Pola milijuna kuna kazne za bolnice koje ne osiguraju izvođenje pobačaja, prekid trudnoće do 12. tjedna'
Goran Mehkek / CROPIX

sažeto

Mrsićeva stranka Demokrati danas je uputila svoj prijedlog Zakona o pobačaju, koji se znatno razlikuje od trenutnog iz 1978.


Valerija Bebek
23.01.2019.13:25

U zemlji nam je na snazi Zakon o pobačaju iz 1978. godine i to je neprihvatljivo, složio se čak i Ustavni sud u ožujku 2017. dali su Saboru rok od dvije da donesu novi. No, kako to već u našoj zemlji "nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo, pak ni vezda ne bu da nam nekak ne bu", tako se ni ministru zdravstva baš ne žuri s izradom novog zakona. Ionako te žene koje imaju razno razne potrebe idu na zahvate 'naživo', a ako to kažu u javnosti onda ih se optuži da su si umislile.

Milan Kujundžić je nedavno tek uspio procijediti kako će povjerenstvo za izradu novog zakona tražiti od Ustavnog suda produljenje roka za njegovo donošenje, no taj 'iznimno kompleksan zakon s raznih aspekata možda i bude gotov do kraja njegova mandata'.

I dok ministar zdravstva nipošto ne želi uznemiriti religiozni dio glasačkog tijela ni na polovini svog mandata, oporba ipak nešto radi. Mirando Mrsić, šef stranke Demokrati trebao bi danas u saborsku proceduru trebao uputiti novi prijedlog Zakona o pobačaju. A njegov prijedlog zakona razlikuje se od zastarjelog iz 1978. trudnoća se može prekinuti do isteka deset tjedana od dana začeća. Mrsić predlaže da se prekid mora ženama omogućiti do 12 tjedana gestacijske dobi.

Mrsić predlaže kazne za one ustanove koje nisu osigurale uvjete za izvođenje namjernog prekida trudnoće, a to su bolnice, kliničke bolnice i klinički bolnički centri. S 500.000 kuna kažnjavale bi se sve bolnice koje ne bi omogućile provođenje pobačaja u skladu sa zakonom, dok bi se sa sto tisuća kuna kaznila odgovorna osoba u bolnici, piše Večernji.

U slučaju priziva savjesti bolnica bi bila obavezna zaposliti specijaliste za ženske bolesti i porode koji nisu iskazali priziv savjesti, a pri zapošljavanju liječnika dužni su pribaviti njegov stav o sterilizaciji i namjernom prekidu trudnoće.

Po starom zakonu trudna žena snosi troškove prekida trudnoće, prema Mrsićevom prijedlogu i taj trošak, ali i trošak kontracepcije trebao bi plaćati Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Prema Mrsićevom prijedlogu trudnoća bi se mogla prekinuti i nakon 12 tjedana ako postoji rizik za zdravlje i život trudnice ili djeteta, te u slučajevima silovanja, obljube nad nemoćnom ili maloljetnom osobom... O tim slučajevima odlučivala bi posebna povjerenstva u kojima ne bi mogli biti specijalisti s prizivom savjesti.

Milan Kujundžić

zdravstvo

Mirando Mrsić

Zakon o pobačaju

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter