smrdi, smrdi, užasno smrdi

Možda ste već dobili smeđe kante za biootpad, no pripazite: ako će susjedu smrdjeti, mogli biste platiti pet tisuća kuna


Mia Peretić
20.02.2019.18:00
Možda ste već dobili smeđe kante za biootpad, no pripazite: ako će susjedu smrdjeti, mogli biste platiti pet tisuća kuna
Dragan Matic / CROPIX

sažeto

Uz nove kante stižu i dodatne brige hoćete li imati dovoljno vrećica i hoće li susjed prigovarati zbog smrada


Mia Peretić
20.02.2019.18:00

U ponedjeljak je počela podjela smeđih kanti za biootpad koji će građani grada Zagreba morati odvajati zasebno u svakom domaćinstvu. Ako ste stanovnici kvartova Podsljeme, Brezovica i Maksimir, vjerojatno ste nove spremnike već uočili, dok bi ih tijekom nekoliko mjeseci trebala dobiti sva zagrebačka kućanstva. 

U smeđe spremnike za biootpad odvajat ćemo kuhinjski otpad, vrtni ili zeleni otpad, te male količine ostalog biootpada kao što su kora drveta, kosa i dlaka, piljevina, papirnate maramice, borove iglice, male količine papira u koje su bili zamotani kuhinjski otpaci.

Četiri vrećice za jedan mjesec

Nakon podjele spremnika obiteljskim kućama, uslijedit će podjela za višestambene objekte koji koriste zajedničke spremnike. Na njihove kućne adrese stići će biorazgradive vrećice od 30L koje će odlagati u smeđi spremnik, 26 besplatnih vrećica za polugodišnje razdoblje, dakle 4 vrećice za jedan mjesec. Ako vam broj vrećica ne bude dovoljan, Čistoća vas moli da ga omotate u biorazgradive ili papirnate vrećice ili u papir.

Učestalost odvoza biootpada je jedanput tjedno u svakoj gradskoj četvrti.

Pet tisuća kuna kazne za smrad

No, ono na što biste također trebali pripaziti, jest i kazna od 10 tisuća kuna ako davatelju usluge ne predate miješani komunalni i biorazgradivi otpad, a pet tisuća kuna platit ćete ako na svom obračunskom mjestu s otpadom postupate na način kojim dovodi u opasnost ljudsko zdravlje, dovodi do rasipanja otpada oko spremnika i uzrokuje pojavu neugode drugoj osobi zbog mirisa otpada. 

Zagreb

kazne

biootpad

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter