najgora kriza od hladnog rata

Moskva traži sastanak Vijeća sigurnosti o aferi Skripal, njihov prijedlog o zajedničkoj istrazi je odbijen


HINA
04.04.2018.21:40
Moskva traži sastanak Vijeća sigurnosti o aferi Skripal, njihov prijedlog o zajedničkoj istrazi je odbijen
Reuters

sažeto

Afera Skripal je izazvala najtežu diplomatsku krizu između Istoka i Zapada nakon Hladnog rata i izbacivanje oko 300 diplomata s jedne i druge strane


HINA
04.04.2018.21:40

Rusija je zatražila održavanje sastanka Vijeća sigurnosti o aferi Skripal, rekao je u srijedu ruski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Vasilij Nebenzia.

"Na traženje naše vlade, molim vas da sazovete u četvrtak u 15 sati po lokalnom vremenu sastanak Vijeća sigurnosti o pismu britanske premijerke Therese May", koja povezuje Rusiju s trovanjem bivšeg špijuna Sergeja Skripala i njegove kćeri 4. ožujka u Salisburyju, rekao je ruski veleposlanik.

Vasilij Nebenzia nije iznio druge pojedinosti o razlozima koji su potaknuli Rusiju da traži taj specifični sastanak Vijeća sigurnosti o aferi Skipal. On je samo rekao da će Vijeću slijedećih sati biti poslano pismo u kojem će precizirati rusko stajalište.

Na inicijativu Velike Britanije je 14. ožujka Vijeće sigurnosti održalo hitan sastanak o tom predmetu tijekom kojeg su Sjedinjene Države ocijenile Moskvu odgovornom za trovanje bivšeg špijuna.

Nekoliko dana nakon trovanja Sergeja Skripala i Julije, Theresa May je rekla kako smatra da je odgovornost Moskve "jedino moguće objašnjenje".

Rusiju, koja od početka tvrdi da je nedužna, ohrabruju rezultati britanskog laboratorija koji je analizirao otrov. Laboratorij je potvrdio da je riječ o novičoku, vojnom nervnom otrovu koji se navodno proizvodio u sovjetskim laboratorijima. Istaknuo je također da su za njegovu proizvodnju potrebne "jako složene metode" s kojima može raspolagati samo "državni akter", ali da ne postoje dokazi da je taj otrov proizveden u Rusiji.

Rusija je predložila zajedničku istragu s obzirom da je Britanija nije pozvala sudjelovati u istrazi koju provodi OPCW, a čiji bi rezultati trebali biti poznati idućeg tjedna, no taj prijedlog je odbijen je s 15 glasova prema šest na sjednici Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW).

Hitno sazvana sjednica izvršnog vijeća OPCW-a održana je dan pošto je britanski laboratorij priznao da nema dokaza da tvar upotrijebljena protiv bivšeg ruskog špijuna u Engleskoj potječe iz Rusije. Ruski prijedlog su podržali Kina, Azerbajdžan, Sudan, Alžir i Iran, rekao je diplomatski izvor, a sedamnaest članica je ostalo suzdržano. 

Afera Skripal je izazvala najtežu diplomatsku krizu između Istoka i Zapada nakon Hladnog rata i izbacivanje oko 300 diplomata s jedne i druge strane.

Skripal, bivši pukovnik u ruskoj vojnoj obavještajnoj službi, osuđen je u Rusiji 2006. po optužnici da je špijunirao za britansku obavještajnu agenciju MI6 na 13 godina zatvora. Pomilovan je 2010. u okviru razmjene špijuna između Moskve, Londona i Sjedinjenih Država.

Rusija

Velika Britanija

Hladni rat

Sergej Skripal

Vijeće sigurnosti UN

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter