SERIJAL MAFIJA: Semion Mogilevich

Mnogi tvrde da je 'najgori kriminalac za kojeg niste čuli', a zbog njegove navodne veze s Uredom predsjednika Tuđmana u Hrvatskoj je izbio neviđeni skandal


Matej Devčić
30.06.2019.19:00
Mnogi tvrde da je 'najgori kriminalac za kojeg niste čuli', a zbog njegove navodne veze s Uredom predsjednika Tuđmana u Hrvatskoj je izbio neviđeni skandal
iStock

sažeto

Kuma Crvene Mafije Semiona Mogilevicha veže se uz europski plinski biznis, a u svojoj karijeri je imao i zanimljivu povezanost s Hrvatskom


Matej Devčić
30.06.2019.19:00

Semion Mogilevich kojeg moskovsko podzemlje poznaje pod nazivom "Mudri Don" slovi za kuma Crvene mafije, jedne od najorganiziranijih postsovjetskih mafija s pipcima na nekoliko kontinenata, a ako se pita zapadne medije on je "najgori kriminalac za kojeg niste čuli".

Mogilevicha se smatra toliko moćnim da su mnogi mediji pisali kako samo jednim telefonskim pozivom može utjecati na globalnu ekonomiju. Naručena ubojstva, krijumčarenje droge i oružja, trgovina nuklearnim materijalom i podmićivanje političara samo su dio kaznenih dijela koje je počinio.

Od zatvorenika do milijunaša

Mogilevich, rodom iz Lavova u Ukrajini, svojevrsnu kriminalnu karijeru započeo je još početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada je bio sitan lopov i član bande Lubertskaja koja je po Moskvi organizirala sitne krađe i prijevare. On ubrzo završava u zatvoru, a nakon odsluženih sedam godina odlučuje se na puno veće pothvate.

Arhiva Cropix

Osamdesetih je godina navodno Židovima koji su iz Rusije emigrirali u Izrael obećao da će prodati njihovu imovinu i poslati im novac, no umjesto toga novac je iskoristio za ulaganja na crnom tržištu.

Do devedesetih postaje milijunaš, nabavlja putovnice niza zemalja te iz Budimpešte, u koju je preselio, kupuje tvrtke diljem svijeta. 1991. preko kompanije Arbat International, koja je u idućih pet godina bila vodeća uvozno-izvozna tvrtka za energente, ulazi u biznis s europskim plinom.

Tvrdili da je iz sjene upravljao tvrtkom uz koju se veže financijski kriminal

Jedanaest godina kasnije njegov dugogodišnji odvjetnik Zejev Gordon osnovao je kompaniju Eural Trans Gas (ETG) kao glavnog posrednika za plin između Turkmenistana i Ukrajine. Nakon toga dolazi do dogovora ruskog energetskog giganta Gazproma i ukrajinskog Centragasa te stvaranja tvrtke RosUkrEnergo sa sjedištem u Švicarskoj.

RosUkrEnergo kompanija registrirana je 2004. godine u Švicarskoj radi posredovanja u kupovanju srednjoazijskoga plina koji je, inače, stalno bio dosta jeftiniji od ruskog. Pola dionica pripada Gazpromu, a druga polovica dvojici ukrajinskih biznismena – 90 posto Dmitru Firtašu preko kojeg je bio u direktnoj vezi s ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem i 10 posto Ivanu Fursinu.

Kompanija RosUkrEnergo, između ostalog, smatrala se nasljednikom kompanije Eural Trans Gasa uz koju se vezuje krupni financijski kriminal. Skandal je pukao kad je otkriveno da su tu tvrtku u jednom mađarskom selu registrirali jedan Izraelac i tri nezaposlena Rumunja, a Eural Trans Gasa je s 12 tisuća dolara osnivačkoga kapitala obrnula 2003. godine više od dvije milijarde dolara. Prema tvrdnjama iz raznih izvora, tvrtkom je zapravo iz sjene upravljao Mogiljevič.

Timošenko progovarala o povezanosti RosUkrEnerga i Mogiljeviča

Zbog RosUkrEnergo u zemljama središnje Europe javno su se iznosile sumnje da je u poslove s izvozom i tranzitom ruskog plina preko Ukrajine umiješana mafija povezana s političkim krugovima dviju zemalja te da se sve događa upravo preko RosUkrEnergo.

Neki analitičari čak drže da kronični problemi, ili barem jedan njihov dio, u vezi s prodajom i tranzitom ruskog plina kroz Ukrajinu potječu iz postojanja ovog nezasitnog posredničkog parazita.

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko godinama je progovarala o povezanosti RosUkrEnerga i Mogiljeviča, a 2010. godine objavila je kako postoje dokazi za to, što je objavio zviždački site WikiLeaks.

Profimedia

Uhićen kao "trgovac žitom"

Mogilevich je 2003. u SAD-u optužen za veliku prijevaru tisuća investitora u kanadsku kompaniju koja se bavi proizvodnjom magneta. S diplomom ekonomije i pametnim lažima Mogiljevič je lažirao dokumente na koje je nasjela Komisija za trgovinu i obveznice.

"Ako je FBI pronašao nepravilnosti u radu te kompanije, nek’ to dokažu. Ja ne znam što piše u FBI-evim dosjeima", izjavio je intervjuu BBC-ju 2007. godine Semion Mogilevich.

U istom je intervjuu izjavio da se bavi prodajom žitarica, a godinu dana kasnije policija ga je uhitila dok je kao "trgovac žitom" pod lažnim imenom Sergej Schneider poslovao s velikom kozmetičkom kompanijom, optuženom za neplaćanje poreza.

Do hrvatskog državljanstva došao preko Ureda predsjednika Tuđmana?

Sergej Schneider bilo je samo jedno od 17 imena kojima se služio. U Hrvatskoj je zbog njega nastao skandal nakon što su novinari otkrili da je "zbog velikih zasluga i poslovanja" dobio i hrvatsko državljanstvo koje mu je kasnije poništeno. No, to mu sigurno nije izazvalo probleme jer je operirao s oko 20 identiteta.

Još u rujnu 1998. godine pojavile su se informacije da Mogiljevič posjeduje jednu, a možda čak i dvije hrvatske putovnice. Svojedobno je Vladimir Šeks optužio Hrvoja Šarinića da je 1997., kao tadašnji predstojnik Ureda predsjednika Franje Tuđmana, Mogiljeviču omogućio čak četiri hrvatske putovnice pod imenima Semion Mogilevich, Semion Teles, Semion Jutkovic i Teles Jutkovic.

Šarinić je demantirao Šeksa te razjasnio kako mu je 1997. ili 1998. Franjo Gregurić predložio da se Mogiljeviču izda hrvatska putovnica, što mu je trebalo olakšati kupnju kuće na opatijskoj rivijeri. Tvrdio je da tada nisu znali za dosjee koje o njemu imaju zapadne obavještajne službe.

FBI ističe da Mogiljevič, unatoč brojnim tjeralicama, trenutačno slobodno živi u Moskvi i da je povezan s ruskom mafijom Bratvom.

Hrvatska

Rusija

Ukrajina

mafija

serijal mafija

putovnica

Semjon Mogiljevič

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter