Pada li presuda?

Monsanto se izvlači? Uložili su žalbu i sve se čini da će se izvući od kazne od 289 milijuna dolara koju moraju platiti vrtlaru oboljelom od karcinoma


Daniel Radman
19.10.2018.09:45
Monsanto se izvlači? Uložili su žalbu i sve se čini da će se izvući od kazne od 289 milijuna dolara koju moraju platiti vrtlaru oboljelom od karcinoma
Zeljko Puhovski / CROPIX

sažeto

Viši sud bi mogao oboriti odluku zbog nedostatka dokaza


Daniel Radman
19.10.2018.09:45

Presuda kalifornijskog suda koji je u kolovozu Monsantu odrezao 289 milijuna dolara kazne koju mora isplatiti vrtlaru DeWayneu Johnsonu, oboljelom od karcinoma, mogla bi pasti.

Porotnici su tada donijeli jednoglasnu odluku, kemijski div proglašen je krivim jer Johnsona nije upozorio o opasnosti svojeg herbicida Roundup, odnosno činjenici da glifosati – kao ključni sastojak herbicida – mogu izazvati rak.

No, nakon žalbe Monsanta, slučaj je otišao na viši sud u San Francisco, odakle su stigle vijesti da se Monsanto – kojeg je kupio njemački gigant Bayer – može nadati novom suđenju. Razlog koji je naveden jest - 'nedostatak dokaza'.

Prošlog tjedna održano je saslušanje koje je vodila sutkinja Suzanne Bolano, čija će na kraju biti zadnja. Osim novog suđenja postoji i druga opcija prema kojoj bi Monsanto Johnsonu trebao isplatiti manju odštetu.

Getty Images

Inače, na saslušanju su se pojavila i četvorica porotnika s prošlog suđenja koji su izrazili svoju zgroženost činjenicom da viši sud dvoji oko njihove odluke. Oni su, što je inače neobično za američku sudsku praksu, britanskom 'Guardianu' otvoreni dali izjave u kojima žestoko kritiziraju preinačivanje odluke.

"Kad sam to čuo, skroz sam se pobjesnio. Zašto imamo porotnički sustav ako ga na kraju sudac može odbaciti?", upitao se jedan od porotnika Robert Howard.

Odluka višeg suda trebala bi biti objavljena idući tjedan.

Monsanto

glifosati

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter