Neprocjenjiva vrijednost

Mona Lisa uskoro bi mogla na turneju po francuskim gradovima


HINA
03.03.2018.09:00
Mona Lisa uskoro bi mogla na turneju po francuskim gradovima
Reuters

sažeto

Da Vincijevo remek djelo je proteklih gotovo 500 godina u stalnome postavu pariškoga Louvrea


HINA
03.03.2018.09:00

Remek-djelo slavnoga Leonarda Da Vincija "Mona Lisa", koja je proteklih gotovo 500 godina u stalnome postavu pariškoga Louvrea, uskoro bi se mogla zagonetno smiješiti i posjetiteljima muzeja drugih francuskih gradova u sklopu neuobičajene turneje, rekla je francuska ministrica kulture Francoise Nyssen.

Ministrica je za radio Europe 1 rekla da "vrlo ozbiljno razmatra" prijedlog o putujućoj izložbi najprestižnijih umjetničkih djela po zemlji. 

Ponovno ću s direktorom Louvrea o tomu razgovarati, rekla je Nyssen, dodavši da ne vidi razlog zbog kojega bi se takva djela trebala čuvati na jednom mjestu.

"Prioritet mi je raditi protiv kulturne segregacije, a jedan od načina je premještati ih iz jednog izložbenog prostora u drugi", objasnila je.

Svake godine upravo slavna La Gioconda u Louvre privuče milijune posjetitelja iz čitavog svijeta. 

Nyssen odbacuje zabrinutost stručnjaka kada je posrijedi očuvanje platna, kao primjer navodeći potez predsjednika Emmanuela Macrona koji je Britancima ponudio čuvenu tapiseriju iz Bayeuxa za izložbu u Velikoj Britaniji 2022. Tako će ova svjetski poznata umjetnina prvi put nakon 950 godina napustiti francusko tlo.

Gradonačelnik francuskoga Lensa, koji od prosinca 2012. ima novu galeriju Louvre-Lens, već je pokazao interes za izlaganje slike koja je zadnji put pariški Louvre napustila zbog izložbi u Tokiju i Moskvi 1974. 

Prije toga je 1963. nekoliko mjeseci provela u Washingtonu i u New Yorku.

Godine 2013. Louvre je odbio zahtjev Firence, grada u kojemu je Da Vinci vjerojatno započeo svoj rad, da se slavna La Gioconda ondje izloži.  

Možda je razlog tomu bio događaj iz 1911. kada je Mona Lisu iz Louvrea ukrao Talijan koji je 1913. uhićen u trenutku kada je neprocjenjivo vrijednu sliku želio prodati jednome firentinskom kolekcionaru. 

Leonardo Da Vinci

Mona Lisa

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter