VIDEO, FOTO: TOTALNA PSIHODELIJA KOD SLUNJA

Momento Demento, festival kojeg unatoč kontroverzama podupire čak i lokalni župnik


Tomislav Kukec
26.07.2017.10:35
Momento Demento, festival kojeg unatoč kontroverzama podupire čak i lokalni župnik
modemfestival.com

sažeto

Splitski turizam bez Ultra Europe festivala može, ali turizam Slunja bez Mo:Dema bi se sveo na Rastoke i onih nekoliko tisuća posjetitelja koji na putovanju do mora svrate na pastrvu uz slapove Slunjčice


Tomislav Kukec
26.07.2017.10:35

Tisuće mladih iz brojnih zemalja svijeta već se tri dana dobro zabavlja na jednom od najneobičnijih hrvatskih ljetnih glazbenih festivala. Primišlje kod Slunja dom je Momento Dementa, jedinog festivala psihodelične glazbe i kulture, koji je u ovaj, inače tradicionalan kraj, doveo neobične frizure, drugačije kulture, poseban način života. Širom grada, a naročito na festivalu, mogu se vidjeti mladi u odjeći jarkih boja (neki i gotovo bez ikakve odjeće), s tetovažama, piercinzima, zanimljivom šminkom, ukrasima... Jedno im je zajedničko - svi su nasmiješeni, pozitivni i vidi se da ih je Slunj dobro ugostio. 

modemfestival.com

Smješten u prekrasnom šumovitom predjelu uz rijeku Mrežnicu, Momento Demento, odnosno Mo:Dem, već šestu godinu jača svoj ugled jednog od najvećih i najboljih glazbenih festivala u unutrašnjosti. Danonoćno ih zabavlja stotinjak renomiranih svjetskih DJ-a, puštajući različitu glazbu - od psy trancea, duba, dark progressivea, techna... Posebnost festivala upravo su nevjerojatni vizualni efekti koji opčinjavaju desetak tisuća posjetitelja, koliko ih trenutno neumorno partija kod Slunja. Središnji dio festivala pozornica je nazvana The Hive (košnica), a program se prostire i na drugim lokacijama oko "košnice". 

No, Mo:Dem je i više od pukog glazbenog festivala, jer njegovi posjetitelji žive posebnim životnim stilom, pridajući pritom veliku pažnju međusobnom uvažavanju, zaštiti okoliša, politici stvaranja što manje otpada.. Osim glazbe, velik dio feistvala su i različite radionice karakteristične za trance kulturu - od hulahop radionica, hatha yoge, meditacije, tehnika disanja, crtanja, body-painta, do izučavanja zapadne ezoterije, radionica kristaloterapije i niza drugih zanimljivih i nesvakidašnjih vještina. Dobrodošli su kućni ljubimci, a za razliku od nekih festivala ovdje je vrlo čest prizor vidjeti roditelje s vrlo malenom djecom, za koje je također osiguran poseban program, takozvani "mali Mo:Dem". 

Tako su djeca smještena u zoni do koje ne dopire buka jakih razglasa, a roditelji se mogu na neko vrijeme prepustiti zabavi bez brige, jer na djecu pazi čak devet dadilja, a na raspolaganju su im aktivnosti poput crtanja, različitih društvenih igara, vježbi socijalizacije...

modemfestival.com

Zanimljiv fenomen Momenta Dementa je i to što su se bez problema uklopili u lokalnu zajednicu, pa ih podupire gradska vlast, a na partije im dolazi i slunjski župnik Mile Pecić, koji je čak i na stranicama svoje župe objavio dobrodošlicu mladim partijanerima iz čitavog svijeta. Gradonačelnik Jure Katić je, pak, medijima sretno ispričao kako su to divni mladi ljudi, od čije potrošnje imaju korist svi, a da incidenata poput nasilja, svađa i tučnjava, nikad nije bilo. 

modemfestival.com

Uz festival se, kao i uz svaki drugi događaj sa elektronskog glazbenog spektra, vezuju i narkotici kojih nesumnjivo ima. Prije tri godine samo kod jednog Nizozemca pronađeno je čak 1.400 doza LSD-a, a tijekom festivala zaplijenjeni su marihuana, hašiš, hašiševo ulje, amfetamini, psihodelične gljive... Ukupna vrijednost zaplijenjene droge tad aje bila veća od 100 tisuća kuna. Crna točka festivala je i smrt mladog Samoborca 2014., do koje je prema medijskim izvještajima najvjerojatnije došlo zbog pretjerane uporabe opojnih droga, a nikada nije pronađena ni nestala francuskinja Anne-Cecile Pinet. Njezina sudbina nikad nije razjašnjena, unatoč opsežnoj potrazi diljem Hrvatske, te potražnim akcijama obitelji u drugim europskim zemljama. 
Facebook

No, treba istaknuti da organizatori festivala narkotike izričito zabranjuju. Na svojim internetskim stranicama jasno daju do znanja svima da su sve droge u Hrvatskoj ilegalne, kao i da će svi oni koji budu posjedovali ili konzumirali droge imati posla s policijom. 

Unatoč pojedinim takvim ekscesima, Mo:Dem je ozbiljan hrvatski turistički proizvod koji svake godine u našu zemlju dovodi sve više stranih gostiju iz zemalja visokog standarda, a time i gostiju visoke potrošnje. Naročito je to bitno jer se radi o turistima koji dolaze u unutrašnjost, a ne na razvikani Jadran. Splitski turizam bez, primjerice, Ultra Europe festivala može, ali turizam Slunja bez Mo:Dema bi se sveo na Rastoke i onih nekoliko tisuća posjetitelja koji na putovanju do mora svrate na pastrvu uz slapove Slunjčice. 

modemfestival.com

modemfestival.com

modemfestival.com

modemfestival.com

modemfestival.com

modemfestival.com

modemfestival.com

festival

elektronska glazba

Slunj

Momento Demento

Primišlje

trance

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter