EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST MAJKE ČIJA SE KĆER POTUKLA U SPLITU

'Moje dijete nije problematično, znam zbog čega je došlo do incidenta, a na Facebooku se spremaju novi obračuni'


Juraj Filipović
01.02.2018.14:00
'Moje dijete nije problematično, znam zbog čega je došlo do incidenta, a na Facebooku se spremaju novi obračuni'
Screenshot/YouTube

sažeto

"Ja posljednjih tjedana i mjeseci nisam na njoj primijetila išta sumnjivo ili nešto što bi upućivalo da se nalazi u problemu", rekla nam je majka Marijana


Juraj Filipović
01.02.2018.14:00

"Priznajem da je moje dijete krivo, ali je li se itko upitao tko će platiti novčanu kaznu koju će joj nesumnjivo izreći Prekršajni sud. Moj bivši suprug ili ja? To nije dobra poruka za svu drugu djecu koji bi mogla uskoro ponoviti scenarije iz Ličke ulice. Bila bih zadovoljnija da moja kćer bude, recimo, kažnjena dobrotvornim radom na Marjanu, da čisti otpad s plaža i s ulice i tako shvati težinu onoga što je napravila. U suprotnom će njezini vršnjaci biti ohrabreni činjenicom da je sve glatko prošlo jer roditelji plaćaju, a oni harače", ispričala nam je gospođa Marijana (puni podaci poznati redakciji), majka učenice prvog razreda Ekonomsko-birotehničke škole (puni podaci poznati redakciji) koja je u ponedjeljak sudjelovala u tučnjavi koja se prometnula u glavnu temu ovog tjedna.

Tukle se do krvi dok je rulja snimala i navijala

Podsjetimo, prije tri dana se u gradu pod Marjanom dogodio zastrašujući incident. Nekoliko stotina učenika prisustvovalo je unaprijed dogovorenom obračunu između dvije djevojke. Naime, gore spomenuta učenica obračunala se s učenicom drugog razreda Tehničke prometne škole, i to, na parkiralištu udaljenom svega pedesetak metara od sjedišta splitske policijske uprave.

Kako je vidljivo na snimci koja je sumanutom brzinom obišla društvene mreže, njihova tučnjava djelovala je stravično, a više stotina njihovih kolega oduševljeno su navijali, skakali po obližnjim automobilima, huškali te pametnim telefonima snimali obračun.

Učenica Ekonomsko-birotehničke škole napala je učenicu iz Tehničke prometne škole, žestoko ju vrijeđala, bacila na pod i nemilosrdno tukla šakama i nogama. Ona se nakon nekoliko minuta jedva ustala s poda, bila je vidno ošamućena i u stanju šoka.

Nitko od okupljenih u niti jednom trenutku nije pokušao smiriti situaciju ili pružiti pomoć objema djevojkama.

U Ekonomsko-birotehničkoj školi nisu voljni davati komentare, ali se od dobro upućenih izvora može saznati kako je tučnjava bila dogovorena još u petak, a ta informacija dijelila se po Facebook grupama, Instagramu i SMS-ovima.

Tek se pojavila informacija da je njihova učenica redovito posjećivala školskog psihologa zbog devijantnog ponašanja koje je uglavnom uzrokovano duboko poremećenim odnosima u obitelji.

Takve tvrdnje nam je, pak, njezina majka Marijana demantirala.

'Moja kćer je uzorna učenica i sportašica'

"Moja kćer nije problematična. Naime, odlična je učenica, gotovo cijeli život trenirala je judo i bila uzorna. Prije nekoliko godina doživjela je šok jer su joj u vrlo kratkom vremenu preminula oba djeda. To ju je duboko potreslo u stanju puberteta. Znala je imati problema s nesanicom, napadajima panike i grčevima u mišićima. Potrebno je i napomenuti da nije eksperimentirala s drogama i kretala se u sumnjivim krugovima", ispričala je gospođa Marijana za 100posto.

Screenshot/YouTube

Ipak, od našeg izvora u Ekonomsko-birotehničkoj školi čuli smo uvelike drugačiju priču. Više djelatnika nam tvrdi da je djevojčica bila devijantna, na trenutke i nepodnošljiva za rad u razrednom kolektivu. Kažu, kako su se na učenicu svakako odrazile traume koje nosi iz obitelji te da je brigu o djevojčici vodio otac s kojim, govore nam, inače i živi, a da se majka u njezin odgoj uključila tek nakon navedenog incidenta od ponedjeljka.

"Radi se o neistinama. Pitanje skrbništva u pogledu moje kćerke još nije pravno riješeno i od ovog nesretnog događaja živi sa mnom", kaže nam majka.

Dodala je i to da kćer neće puštati u školu barem još tjedan dana, dok se ne slegne situacija i dok se djevojka ne oporavi od šoka koji ju tek potresao kad je uistinu shvatila u kakvom je incidentu sudjelovala.

Majka u kćerkinom ponašanju nije primijetila ništa sumnjivo

"Ja posljednjih tjedana i mjeseci nisam na njoj primijetila išta sumnjivo ili nešto što bi upućivalo da se nalazi u problemu. Posljednjih dana pričam puno s njom i kazala mi je kako je pravi razlog obračuna taj što je učenica Tehničke prometne škole poznata kao 'tučarica' koja je sklona nasilju. Navodno je ona prijetila i udarila jednu prijateljicu moje kćerke, a ova ju je išla osvetiti. Oko toga su učenici u nekoliko škola napravili senzaciju, stvorili pritisak i kao rulja odjurili gledati njihovu svađu. Najviše me, zapravo, zabrinjavaju učenici koji su to mirno promatrali. Mislim da su krivi koliko i one dvije koje su se potukle. Da se barem tu pronašao netko razuman da ih rastavi sve bi bolje završilo, a srećom i ovako je dobro završilo. Zamislite da se ozlijedila ili da je sve završilo tragično", kazuje nam Marijana.

Naša sugovornica nije krila ni činjenicu da je prilično bijesna i razočarana u institucije koje cijeli postupak vode. Kaže kako je nitko od ponedjeljka, kada se sve dogodilo, iz Centra za socijalnu skrb nije nazvao, ni o čemu obavijestio...

Screenshot/YouTube

"Dosta je žalosno što informacije saznajem iz novina i s portala, a ne od nadležnih službi. Jako sam razočarana zbog toga. Mojoj kćerki je sada potrebna terapija, da sve prebrodi u miru i da kasnije ne osjeća posljedice".

Sprema se novi obračun

Kako smo uspjeli saznati od majke, na Facebooku su se pojavile nove tajne grupe gdje prijateljice obiju djevojaka pripremaju "revanš" i "osvetu" te nanovo traže pozornost velikog broja učenika iz obližnjih škola.

"To sam kazala policiji i u školi, ali mislim da me nitko nije ozbiljno doživio. No, sasvim sam sigurna da moja kćer u ovakvim ili sličnim incidentima više neće sudjelovati. Nadam se da je izvukla pouku, a do daljnjega će biti pod mojim nadzorom", prepričala je.

Inače, splitska policija nije podizala kaznene prijave protiv maloljetnica, već su u utorak podnijeli Prekršajnom sudu optužni prijedlog zbog kršenja javnog reda i mira, a kazne će biti novčane i platit će ih roditelji odnosno skrbnici učenica.

Iz policije su kazali kako će zbog prekršaja biti poslana i pisana obavijest mjerodavnome Centru za socijalnu skrb, a da će njihovi službenici nastaviti kriminalističko istraživanje kako bi utvrdila na kojim se mjestima događaju učeničke tučnjave i tko sve u njima sudjeluje.

Split

policija

video

majka

Ispovijest

tučnjava

snimka

vršnjačko nasilje

maloljetnice

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter