POTRESNA PRIČA RIJEČANKE

'Mog supruga, koji se marihuanom godinama uspješno liječio od raka gušterače, zatvorili su kao najgoreg kriminalca. Umro je jer mu nisu dali lijek'


Tomislav Kukec
25.11.2018.19:00
'Mog supruga, koji se marihuanom godinama uspješno liječio od raka gušterače, zatvorili su kao najgoreg kriminalca. Umro je jer mu nisu dali lijek'
Facebook / ilustracija

sažeto

Drago Maksimilijan Kalčić preminuo je 1. lipnja ove godine u riječkoj bolnici, a njegova izvanbračna supruga uvjerena je da je do toga došlo zbog policijskog progona i stresa


Tomislav Kukec
25.11.2018.19:00

Karcinom gušterače jedna je od najtežih i najsmrtonosnijih zloćudnih bolesti, od koje pacijenti u najvećem broju slučajeva umiru u vrlo kratkom roku. Ozdravljenje je statistički gotovo nemoguće, a pacijenti prolaze kroz bolan i dug period do konačne smrti. 

Unatoč tim, nimalo ugodnim podacima, Riječanin Drago Maksimilijan Kalčić, poznat u Rijeci po nadimxu Max, s karcinomom gušterače živio je punih osam godina, a njegoga izvanbračna supruga Dubravka Zaharija uvjerena je da bi Max i danas bio živ da mu se u liječenje nije umiješalo pravosuđe. 

Pao na 50 kilograma

"Max je 2009. obolio od kroničnog pankreatitisa koji je eskalirao u karcinom i tako je počela njegova borba za preživljavanje. U KBC-u Rijeka su isprva dali veoma male šanse za preživljavanje, koje su se nakon nekoliko dana pretvorile u gotovo nemoguće izglede za preživjeti. Tri puta je prebačen u jedinicu intenzivnog liječenja s minimalnim šansama za poboljšanje stanja koje ga je dovelo na tek 50-ak kg tjelesne težine - prisjeća se početaka Maxove borbe Dubravka. Kaže kako su svi već izgubili svaku nadu da će poživjeti, kada se on počeo čudesno, neobjašnjivo oporavljati.

iStock

"Stanje mu je krenulo na bolje kada je počeo konzumirati konopljino ulje koje mu je donio rođak iz inozemstva. Sve do 2017. godine Max je aktivno koristio terapiju uljem kojeg je samostalno pripravljao i na taj način održavao u mirovanju pankreatitis i hipertenziju koja ga je pratila dug niz godina. Nije bio u stalnom radnom odnosu od kada je prebolio karcinom, niti je imao velike izvore prihoda, pa si stoga nije mogao financijski priuštiti ulje od konoplje koje na crnom tržištu doseže cijene i do nekoliko tisuća eura za samo 10 mililitara. Pri tome je potrebna poveća količina materije, odnosno cvjetova konoplje da bi se isti proizveo", prepričava nam Dubravka. 

Kako je upotreba i uzgoj kanabisa u Hrvatskoj zabranjena, bolesni je čovjek morao posegnuti za alternativnim metodama nabavke ulja. Proučio je recepte za izradu i počeo sam proizvoditi ulje od kojeg mu je bilo bolje. To je ulje rado davao i drugima, govori nam Dubravka, dodavši kako je Maxovo ulje od konoplje pomoglo mnogima.

Oduzeli mu opremu i gotovo ulje

No, sve je prekinuo upad policijskih službenika u njihovu kuću u Rijeci. To se dogodilo prije više od dvije godine, 9. veljače 2017., kada je policija na temelju naloga riječkog Županijskog suda pretresla Maxov dom te oduzela opremu za uzgoj konoplje, kao i već pripravljeno ulje. 

Tomislav Krišto / Cropix

S obzirom da je Max sucu rekao kako marihuanu proizvodi iz zdravstvenih razloga, sudac je odbio zahtjev tužiteljstva o određivanju istražnog zatvora, no Općinsko državno odvjetništvo na takvu se odluku žalilo te je Max 10. ožujka završio iza rešetaka.

Ujedno mu se, a njegova partnerica Dubravka uvjerena je da je to doga došlo uslijed nedostatka ulja i stresa kojem je bio izložen, značajno pogoršalo zdravstveno stanje. 

"Iako je pravosudna tijela uvjeravao kako potreba za lijekom, a time i vlastitim životom nadilazi potrebu za ograničenjem sloboda, budući da ni na koji način nije ikog povrijedio, uvrijedio, uništio ili otuđio imovinu, sudac istrage je 10. ožujka 2017. Maxu odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana, računajući od dana uhićenja koji se zbio na blagdan. Policija nam je za Uskrs došla na vrata i odvela ga u zatvor. Samo dvanaest dana nakon uhićenja Max je doživio akutni infarkt miokarda, odnosno, srčani udar", prisjeća se Dubravka. 

Nastavljena istraga

Kaže kako je njezin partner odmah odvezen u bolnicu gdje je operiran te su mu ugrađena dva stenta. No, ustezanje od ulja, na kojem je bio sedam godina, izazvalo je, kaže ona, niz fizioloških reakcija u njegovom organizmu. Određena mu je medicinska rehabilitacija, tijekom koje je ponovno bio u prilici uzimati ulje, te mu se staje blago poboljšavalo. Iako je on u to vrijeme bio na rehabilitaciji, istraga protiv Drage Kalčića je nastavljena, policajci su redovito i revno dolazili u njegov dom te ispitivali sve članove obitelji, pa je istraga kaznenog djela dovršena 4. svibnja, a Dubravka ističe kako je već drugog dana podignuta i optužnica. 

privatni arhiv

Općinski je sud, kaže Dubravka, dopustio da se Max brani sa slobode, s obzirom na njegovo teško zdravstveno stanje, no već 8. lipnja policija ponovno dolazi u pretres stana u Rijeci, te pronalaze nove biljke koje je Max posadio. Ovog puta optužbe su podigli i protiv izvanbračne supruge. 

"Nikada nisam imala doticaj s bilo kakvim opojnim sredstvima u životu, niti bilo kakve prijave za takvo nešto, a nisam nikada ni konzumirala narkotike. 24. travnja 2018. uz sve argumente i angažman odvjetnika koji je Maxu uzeo više desetaka tisuća kuna (a u međuvremenu je izgubio odvjetničku licencu) te nije vratio navedeni iznos natrag što je izazvalo dodatan stres za Maxa, Općinski sud potvrđuje optužnicu, kako za Maxa, tako i za mene", govori uznemirena Maxova partnerica gotovo na rubu suza.

'Oduzeli su mu slobodu da se liječi'

Kaže kako je sve to bio prevelik stres za Maksa, te je 1. lipnja, nešto iza ponoći, preminuo u KBC-u Rijeka svega nekoliko dana nakon teškog moždanog udara.  

"Zar nije paradoks što je Max pronašao lijek za svoje tegobe i uspješno se liječio, a na kraju mu je pravosuđe presudilo oduzevši mu tu slobodu? Spletom svih okolnosti nemar institucija i pravosudnih tijela doveli su do smrti čovjeka koji je samo želio koristiti lijek radi ostvarivanja temeljnog ljudskog prava, prava na život i slobodu. Zar nije dosta nevinih žrtava kojima životi ovise o koncu, a spas su pronašli u konoplji? Zar stotine istraživanja ne govore o benefitima konoplje, kao i tisuće svjedočanstava i izlječenja? Kada će se država pobrinuti za oboljele kojima je ovaj lijek prijeko potreban i kada će prestati zatvarati one koji samo žele živjeti život bez boli i patnje?

Kada će se konačno dopustiti uporaba takve biljke, ili će ona biti rezervirana samo za one dubljeg džepa, a bolesnike će se i dalje tretirati kao kriminalce? Zar nije suludo ne omogućiti kvalitetnu proizvodnju pod kontroliranim uvjetima kako bi ona napokon bila dostupna svima", pita na kraju svoje potresne ispovijesti Dubravka Zaharija. 

Njezina se borba nastavlja s obzirom da je sudstvo odlučilo sada nju kazneno goniti, s obzirom da Maxa više nema...

Marihuana

THC

ulje konoplje

Drago Maksimilijan Kalčić

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter