Inicijativa 'Istina o Istanbulskoj' i Vigilare u ofenzivi

Mobilizirali vojsku župnika da drže predavanja i skupljaju potpise protiv ratifikacije Konvencije o sprečavanju nasilja nad ženama


Sanja Rapaić
02.12.2017.15:30
Mobilizirali vojsku župnika da drže predavanja i skupljaju potpise protiv ratifikacije Konvencije o sprečavanju nasilja nad ženama
Ilustracija

sažeto

Građanska Inicijativa 'Istina o Istanbulskoj', u sklopu koje je i zaklada Vigilare, ovih je dana krenula u oštru ofenzivu protiv konvencije, a kako bi dokumentu, koji ima za cilj učinkovito zaštititi žrtve nasilja, zadali što snažniji udarac, mobilizirali su i vojsku župnika širom Hrvatske


Sanja Rapaić
02.12.2017.15:30

Ana Kurtanjek (29) i Marina Brkić (43), posljednje su u crnom nizu žrtava nasilnih partnera, a život još jedne mlade žene, koja je u Splitu napadnuta nožem, u posljednji su trenutak uspjeli spasiti liječnici. 

U Hrvatskoj je, samo prošle godine, ubijeno čak 20 žena, a podaci, po kojima svakih 28 dana jednu ženu u našoj zemlji ubije njezin sadašnji ili bivši partner, odavno su ozbiljan znak za uzbunu. Porast broja ubojstava žena upućuje na to da zakonske, pravosudne i edukacijske mjere suzbijanja nasilja nad ženama ne daju željeni rezultat.
"Treba primjenjivati globalne i regionalne instrumente za zaštitu prava žena i sprečavanja nasilja nad ženama - u slučaju Hrvatske to je ratifikacija Istanbulske konvencije“, poručila je nedavno posebna izvjestiteljica UN-a za nasilje prema ženama, Femicide Watch, Dubravka Šimonović. U nadi da će taj dokument smanjiti broj žena žrtava nasilja, koji je između 2013. i 2015., porastao za čak 184 posto, ratifikaciju Istanbulske konvencije požuruju i brojne nevladine udruge koje se bave ženskim pravima.
No, iako femicid čini čak trećinu od ukupnog broja ubojstava, u Hrvatskoj jačaju struje koje se, ne birajući sredstva i ne razmišljajući o mogućim posljedicama, snažno protive ratifikaciji Istanbulske konvencije - dokumenta čiji je cilj okončati nekažnjivost počinitelja, zaštititi žrtve i spriječiti različite oblike nasilja.
I dok se, s jedne strane, prikupljaju potpisi za ratifikaciju Istanbulske konvencije, tvrdi konzervativci pozivaju građane da kažu „NE“, kako su ju etiketirali, „ideološkoj konvenciji Vijeća Europe“.

Crkveni autoriteti - AS iz rukava u borbi protiv ratifikacije Istanbulske konvencije

Građanska Inicijativa „Istina o Istanbulskoj“, u sklopu koje je i zaklada Vigilare, ovih je dana krenula u oštru „ofenzivu“ protiv konvencije, a kako bi dokumentu, koji ima za cilj učinkovito zaštititi žrtve nasilja, zadali što snažniji udarac, mobilizirali su i vojsku župnika širom Hrvatske, zaigravši tako na moćnu kartu crkvenih autoriteta.
„Svi župnici u Hrvatskoj obaviješteni su o pokretanju inicijative i poslan im je materijal za organiziranje tribine na svojoj župi o tzv. Istanbulskoj konvenciji i rodnoj ideologiji.
Pozivamo vas da se svakako javite svojim župnicima i ponudite da održite kratku i jednostavnu tribinu svojim župljanima!

Za potrebe tribine, u privitku Vam šaljemo prezentaciju i letak koji možete naručiti na [email protected] (ili ga sami ispisati).
Javite nam povratno tko namjerava održati tribinu i u kojem mjestu. Ako je potrebno, može doći i netko iz inicijative“, stoji u dopisu u kom se ujedno poziva građane da potpišu peticiju protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, što mogu, uz suglasnost župnika, učiniti i na tribinama koje se ovih dana održavaju diljem Hrvatske.

Što se sve navodi u prezentaciji koja kruži po župama?

U priloženoj prezentaciji stoji - „Prema rodnoj ideologiji čovjek se rađa kao neutralno biće koje kasnije može odabrati hoće li biti muškarac ili žena, ili neki drugi od brojnih do sada izmišljenih ‘rodova’ – homo, gay, lesbian, queer, trans, incesty, animal, pedo... „
Potom se upozorava i na tzv. „posljedice proboja rodne ideologije u društvo“, te se, među ostalim, navodi sljedeće:
- Zakoni u nekim zemljama (npr. u Kaliforniji) zabranjuju upotrebu riječi ‘mama’ i ‘tata’, umjesto toga uvedene su rubrike ‘roditelj 1’ i ‘roditelj 2’.
- Umjesto zamjenica 'ona' i 'on' uvodi se zamjenica 'ono'.
- Njemačka upravo uvodi ‘treći spol’ u osobne dokumente...
- prema tzv. zakonima o 'rodnom samoodređenju' osoba može 'promijeniti spol' u osobnim dokumentima na temelju obične izjave da se ‘osjeća’ pripadnikom suprotnog spola. Muškarci tako mogu ulaziti u ženske zahode i svlačionice, natjecati se u sportu u ženskoj kategoriji...
- U američkim školama postoji tzv. 'gender-switch-day' – dan kada učenici trebaju doći u školu obučeni u odjeću suprotnog spola.
- Djecu se 'rodno' odgaja i u dječjim vrtićima – dječaci oblače suknjice, lakiraju si nokte... kako bi isprobali 'osjećaju' li se bolje kao djevojčice.
- Uči ih se da dječaci mogu po ‘rodu’ biti djevojčice, a djevojčice po ‘rodu’ dječaci...
- U švedskim vrtićima djecu se vodi na gay paradu u sklopu predškolske seksualne edukacije...
- Veliki profit ostvaruju klinike za promjenu spola (tzv. centri za ‘transrodno zdravlje’) – samo u SAD-u ih ima 50-tak.
- Spušta se dječja dobna granica: u Velikoj Britaniji sada već 9-godišnjaci mogu početi mijenjati spol, a u Norveškoj 7-godišnjaci!
- Djeci se hormonski blokira ulazak u pubertet, kako bi kasnije ‘odlučili’ kojeg su spola ili ‘roda’...

iStock
U prezentaciji se tvrdi i kako tzv. „rodna teorija“ nema nikakvo znanstveno utemeljenje, a budući da je, kako se navodi, znanstveno neutemeljena, upozorava se da se „pokušava, ‘ispod radara’, izbjegavajući stručne argumente, ugurati u mnoge dokumente“, među kojima je, tvrde autori prezentacije, i Istanbulska konvencija!
Mnogo je toga što se, u spomenutoj konvenciji, smatra neprihvatljivim, pa se na „crnoj listi“ navodi sljedeće:
- pod krinkom zaštite žena od nasilja, želi se ‘na mala vrata’ uvesti rodnu ideologiju i pojam 'roda' kao društveni konstrukt odvojen od spola:
- Konvencija zahtijeva da se pitanja roda uvedu i “u redovni nastavni plan i program i na svim razinama obrazovanja” (čl.14 st.1)
- promicanje rodnih načela predviđa se i „u sportskim te kulturnim okruženjima i okruženjima za slobodno vrijeme te u medijima.” (čl.14 st.2), To znači da bi se našu djecu u školama i vrtićima, te kroz TV programe i emisije indoktriniralo rodnom ideologijom!

U udruzi B.a.B.e. zgroženi su agresivnim istupima konzervativaca te najoštrije osuđuju akcije koje se provode u lokalnim župnim uredima, odnosno političku instrumentalizaciju crkve, s ciljem manipulacije činjenicama o Istanbulskoj konvenciji. Upozoravaju da se djelovanje skupina, koje žele „minirati“ ratifikaciju konvencije, temelji na pogrešnim i zlonamjernim interpretacijama pojedinih odredaba Istanbulske konvencije te pozivaju hrvatsku javnost da podrži njenu ratifikaciju.

B.a.B.e : „Ne nasjedajte na lažne interpretacije i priopćenja onih kojima nije stalo da zaštite naših žena, djece i obitelji!“

„Cilj inicijative "Istina o Istanbulskoj" nije širenje prave istine o tom dokumentu, već promicanje interesa određenih društvenih skupina, čije se djelovanje ne temelji na činjenicama, već na potpuno pogrešnim i zlonamjernim interpretacijama pojedinih odredaba Istanbulske konvencije. Te skupine nastoje spriječiti ratifikaciju ove iznimno važne Konvencije koja će, bude li ratificirana, višestruko doprinijeti zaštiti žrtava nasilja u obitelji u Hrvatskoj, budući da se radi o međunarodnom instrumentu koji se, na do sada najsveobuhvatniji način, bavi pitanjem prevencije i suzbijanja ovog oblika nasilja.
Osobito zabrinjava to što se akcije spomenute Inicijative, koja se predstavlja kao građanska, provode u lokalnim župnim uredima, koji su od strane organizatora pozvani u svojim župama održati tribine o Istanbulskoj konvenciji te na istima prikupljati potpise za peticiju protiv ratifikacije Konvencije. Time se, na krajnje neprimjeren način, šire dezinformacije o Istanbulskoj konvenciji i to od strane osoba koje, snagom svog autoriteta, utječu na formiranje mišljenja svojih župljana, a bez da im se objektivno prezentira stvarni cilj i svrha Istanbulske konvencije“, upozorava Zdravka Sadžakov iz udruge B.a.B.e. koja najoštrije osuđuje svaku političku instrumentalizaciju crkve s ciljem manipulacije činjenicama o Istanbulskoj konvenciji te apelira na Sabor da, u što skorijem roku, ratificira Istanbulsku konvenciju.

Odvjetnik Alan Sorić: „Olako odbacivanje instrumenta koji može pružiti zaštitu većem broju žrtava neodgovorno je i nemoralno“

„Budući da iz crkvenih krugova, barem proteklih nekoliko godina, redovno i bez zadrške, dolaze izjave prema kojima žene imaju biti podložne muškarcima, kao „drugotne“, ne čudi da je dio katoličkog svećenstva oštro suprotstavljen ratifikaciji ove Konvencije. Ako je nešto protuzakonito i protuustavno, onda bi to bile takve izjave, a ne Konvencija za koju se potpuno pogrešno tvrdi kako je nezakonita. Uostalom, sama Konvencija predviđa mogućnost ratifikacije uz rezervacije, što su pojedine države i iskoristile. Stoga, ako su neki dijelovi sporni, ostali nisu i mogu se primijeniti. Olako odbacivanje instrumenta koji može pružiti zaštitu većem broju žrtava je neodgovorno, a u konačnici i nemoralno, postupanje. Ako će ratifikacija ove Konvencije spriječiti i samo jedno silovanje, ubojstvo i premlaćivanje žena, vrijedi prihvatiti i njezine navodne nedostatke i zatim raditi na tome da se oni otklone i poprave. Doduše, takvo što ne treba očekivati od protivnika ratifikacije, uključujući i Crkvu, jer vjerske zajednice nikada nisu bile u prvim redovima borbe za prava žena“, kaže odvjetnik Alan Sorić, član Upravnog odbora sekularne udruge Protagora.

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter