bizarni slatkiši

Mnogi su ostali šokirani kada su saznali što je glavni sastojak njihove omiljene čokoladice iz djetinjstva


100posto
13.11.2019.17:00
Mnogi su ostali šokirani kada su saznali što je glavni sastojak njihove omiljene čokoladice iz djetinjstva
iStock

sažeto

Željezo u čokoladicama, koje sprječava anemiju, dolazilo je iz kravlje krvi


100posto
13.11.2019.17:00

Mnogi klinci na području bivšeg Sovjetskog saveza odrasli su uživajući u slatkoći i teksturi čokoladice Hematogen bez da su znali što se u njima nalazi. Antropologinja Maria Pirogovskaya predaje ne Sveučilištu u Sankt Peterburgu i sjeća se da se njezina majka često vraćala iz ljekarne s ovim tada omiljenim slatkišem. Čokoladica se proizvodila kao dodatak prehrani za potrebe liječenja anemije od koje pati veliki broj ljudi, a koja je posebno prisutna kod male djece. 

Glavni sastojak čokoladice je kravlja krv

No, za razliku od slatkiša tadašnjeg zapadnog svijeta, Hematogen nije bio napravljen od vitamina i minerala sintetiziranih u laboratoriju. Željezo u čokoladicama, koje sprječava anemiju, dolazilo je iz kravlje krvi. Konkretno, sovjetski proizvođači pravili su Hematogen čokoladice tako da je svaka imala barem pet posto kravlje krvi. One su dostupne čak i danas, a postoje razne varijante čokoladice koje nisu namijenjene samo za pomoć prilikom liječenja anemije već i za druge stvari poput poboljšanja koncentracije, kože ili zaustavljanja prehlade, piše Vice.

Mnogi su danas šokirani time što su jeli

Većina proizvođača Hematogena upozorava na preporučenu dozu od jedne čokoladice dnevno za djecu ili jedne i pol za odrasle, kao i na zabranu konzumiranja tijekom dojenja, trudnoće, ili ako osoba ima dijabetes. Također, upozoravaju i da čokoladice ne bi trebalo jesti više od nekoliko puta tjedno.

Ostalo je nerazjašnjeno koliko roditelja i djece je znalo da je Hematogen napravljen od kravlje krvi. Vrlo lako možete pronaći ljude koji su odrastali na ovim čokoladicama, ali koji nisu znali koji je njihov glavni sastojak i koji su sada šokirani tim saznanjem. No, sastojci ovog proizvoda nikada nisu bili tajna, a ljudi jednostavno nisu gledali sastav slatkiša. Mnogi ga s guštom jedu i danas, neke podsjeća na djetinjstvo, a neke i dalje fascinira baš zbog tog neobičnog sastojka.

 

djetinjstvo

krv

Sovjetski savez

anemija

čokoladica

newsletter

Prijavite se na Newsletter