Nova sramota hrvatskog pravosuđa

Mladom monstrumu koji je 88 puta nožem ubo trudnu djevojku smanjena zatvorska kazna


Mia Mitrović
10.05.2019.16:00
Mladom monstrumu koji je 88 puta nožem ubo trudnu djevojku smanjena zatvorska kazna
Tomislav Krišto / Cropix

sažeto

Kakvu su poruku poslali ovim?


Mia Mitrović
10.05.2019.16:00

Svi oni koji smatraju da bi se zlostavljanje žena i femicid u Hrvatskoj trebali strože kažnjavati doživjeli su danas težak poraz. Vrhovni sud uvažio je žalbu Davida Komšića i njegovih roditelja te mladome ubojici kaznu smanjio na pet godina, odnosno s 30 na 25 godina dugotrajnog zatvora za kazneno djelo teškog ubojstva na okrutan način.

Prije nešto više od godinu dana sutkinja Županijskog suda Sanja Mazalin osudila je Komšića na 30 godina za brutalno ubojstvo bivše djevojke Kristine Krupljan. Ubio ju je 22. veljače u Ulici Svetog Josipa Radnika 16 na zagrebačkoj Pešćenici zadavši joj čak 88 uboda oštrim nožem. Kristina je osjetila svaki ubod, procijenili su istražitelji, a potom umrla od zadobivenih ozljeda. Imala je samo 19 godina.  

Imaju pravo na još jednu žalbu

"Komšiću se štošta toleriralo od strane obitelji, a trebalo se reagirati. Nije pokazivao nikakav osjećaj krivnje u postupku što je posebno zabrinjavajuće. Ovakva kazna je i društvena osuda, kao i poruka svima da će počinitelji biti pravično kažnjeni. Ovakva tragedija ostavlja trag na svima nama. U društvu u kojem se tolerira ovakvo nasilje, nitko ne želi živjeti. Djeci je nužno postaviti granice i strukturu od strane roditelja.

Goran Mehkek / Cropix

Zaštitnički stav je kontraproduktivan. Humanost i nenasilje moraju biti postulati svakog društva. Ovo nije jedini ovakav slučaj, što dokazuje anomalije u sustavu. Senzacionalizam u izvještavanju nije rješenje. Potrebnije je pronaći uzroke, analizirati ih i tako u budućnosti spriječiti ovakve slučajeve", kazala je sutkinja Mazalin u obrazloženju presude koju je Vrhovni sud odlučio ublažiti.

Podsjetimo, sutkinja Mazalin zbog izrečene je presude neko vrijeme bila pod policijskom zaštitom jer joj je obitelj mladog monstruma prijetila.

I protiv presude Vrhovnog suda kojom je bez obzira na smanjenje kazne utvrđeno da se radi o 'odioznom zločinu kojim je mlada djevojka izgubila život pateći pri umiranju više nego li druge žrtve u sličnim situacijama' te da Komšić , 'zaslužuje oštru kaznu', dopuštena je žalba. O njoj će odlučiti Veliko vijeće Vrhovnog suda Republike Hrvatske kao trećestupanjski sud.

nasilje nad ženama

David Komšić

Kristina Krupljan

Podijeli članak

newsletter

Prijavite se na Newsletter